Нови лекарствени терапии могат да излекуват различни форми на туберкулоза

Недялка Аценова Последна промяна на 18 февруари 2017 в 09:00 6869 0

Туберкулозната бактерия
Туберкулозната бактерия. Източник: CDC

Туберкулозата, водещият световен инфекциозен убиец, може би най-накрая е на път да срещне своя достоен противник. Две нови лекарствени терапии може да са способни да излекуват всички форми на туберкулозата, дори най-трудно лечимите.

„Ще можем да предложим нещо на всеки пациент. На път сме да преобърнем ситуацията в своя полза” – твърди Мел Спигелман (Mel Spigelman), президент на TB Alliance, организацията, координираща клиничните изпитвания на двете лечения.

В момента отнема около шест месеца да се излекува стандартната туберкулоза и две години за резистентната на лекарства. Болните се нуждаят от 20 таблетки на ден плюс инжекции.

Заедно, две нови терапии, наречени BPaMZ и BPaL, може да направят лечението по-просто и по-ефикасно.

BPaMZ включва приема на четири лекарства веднъж на ден. Режимът BPaMZ се състои от bedaquiline, pretomanid (известен още като PA-824 или просто Pa), които са две от на най-новите и най-обещаващи лекарства за туберкулоза, както и moxifloxacin и pyrazinamide, които са най-разпространените лекарства при конвенционалната терапия. BPaMZ представлява режим от орални медикаменти, което премахва необходимостта от инжекционно лечение при туберкулоза. Изпитванията, проведени при 240 човека в 10 страни в Африка предполагат, че този режим лекува всички форми на обикновената туберкулоза за четири месеца и е ефективен при повечето хора с резистентната на лекарства туберкулоза за шест месеца. При повечето случаи туберкулозната бактерия е изчезва от храчката на болните за два месеца.

„ Никога преди не бяхме виждали толкова бързо действие срещу туберкулозната бактерия” – разказва Спигелман.

В същото време BPaL, терапия включваща три лекарства на ден, е излекувала 40 от 69 пациента с „изключително резистентната на лекарства туберкулоза” (“extremely-drug-resistant TB”) – най-трудната за лечение. Още повече , че това е постигнато за три месеца. Резултатите при останалите 29 пациента още се оценяват. BpaL е режим с прием на орални медикаменти и също не изисква инжекции дори при мултерезистентната форма на туберкулоза. Той включва медикаментите bedaquiline, pretomanid и linezolid. Има обещаващи резултати, показващи че този режим може да се използва заедно с анти-ретровирусните терапии при хора едновременно инфектирани с туберкулоза и HIV.

От TB Alliance смятат, че BPaMZ има потенциала да лекува 99% от хората, които се разболяват от обикновена туберкулоза всяка година, докато BPaL може да излекува останалите.

Изследователите представили резултатите от двете проучвания на Конференцията по ретровируси и опортюнистични инфекции в Сиатъл тази седмица (линк).

Появата на ново лечение е дълго чакана, тъй като настощите методи за лечение на туберкулоза са на над петдесет години – казва Спигелман.

Според последните данни от Световната Здравна Организация през 2015 е имало 10.4 милиона нови случаи на заболяването, но само 20% от тях са с резистентната на медикаменти форма. И едва половината от тях са излекувани.

Когато BPaMZ започне да се произвежда масово, вероятно ще струва едва една десета от сегашната стойност на лечението на резистентната на медикаменти форма на туберкулозата, която възлиза на около 3000$ на пациент.

Спигелман обаче предупреждава, че са необходими по-големи проучвания, за да се потвърди ефективността на двете терапии и да бъдат одобрени за световно ползване. В най-добрият вариант това ще отнеме три години за BPaMZ, макар че терапията за изключително-резистентната туберкулоза може да е готова дори по-скоро – смята той.

„Резултатите са окуражаващи и вълнуващи, но трябва да сме предпазливи в твърденията си, че можем да лекуваме всеки с тези режими. Те са само предварителна информация, така че не трябва да бързаме да се радваме” – казва Дейвид Муур от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина (David Moore at the London School of Hygiene and Tropical Medicine).

Използван източник:

NewScientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !