Ново проучване открива връзка между апендикса и болестта на Паркинсон

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 14 май 2019 в 11:34 7944 0

Кредит Pixabay

Изглежда има връзка между дегенеративната нервна болест на Паркинсон и апендикса, макар и още да няма консенсус каква е точно тя.

През годините са провеждани многобройни изследвания, според които премахването на апендикса забавя проявите на болестта на Паркинскон, повишава риска от развитието ѝ или няма никакви ефекти. Причината за този интерес е протеин, за който се смята, че е свързан с развитието на болестта, който се открива и в стомашно-чревния тракт след възпаление. 

Лекарят Мохамед Шериф (Mohammed Z. Sheriff) от Университета Кейс Уестърн Ризърв осъзнава, че тези данни са съвсем объркващи. "Скорошните проучвания на причините за болестта на Паркинсон се обединяват около алфа-синуклеин, протеин, открит в стомашно-чревния тракт в ранните етапи на болестта."

Вниманието пада върху апендикса, благодарение на неговата потенциална роля в осигуряването на защитено място за чревната микрофлора, което води до подозрението, че премахването му може да доведе до повишение на нивата на алфа-синуклеин. Но науката има нужда от доказателства, затова Шериф прави по-големи проучвания.

От огромната база данни на Щатските здравни архиви (над 60 милиона души) той и колегите му подбират 488 190 пациенти, които са преминали апендектомия. От тях 4 470 са развили и болест на Паркинсон. Сравнението с другите 177 230 случаи на пациенти с болестта, които все още имат апендикс изглежда доста стряскащо.

Според тези резултати, при апендектомия вероятността да ви диагностицират с болестта напред в бъдещето, става три пъти по-голяма. Това далеч не означава, че премахването на чревния израстък ще причини невронна дегенерация, а просто, че има някаква връзка между тях. 

"Това изследване показва ясна връзка между премахването на апендикса и болестта на Паркинсон, но това е просто корелация," пояснява Шериф. "Необходими са допълнителни изследвания, за да се потвърди тази връзка и да се разбере по-добре какви са механизмите, по които се случва."

Тези резултати вероятно ще повдигнат още дебати и повече интерес към връзката между двете, особено имайки предвид, че противоречат на изследванията до момента. Получените данни трябва да бъдат изучени още, за да може да се правя заключения за връзката между апендикса и болестта на Паркинсон.

Източник: Science alert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !