02 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Опасен ли е денят на свободно хранене при кето диетата?

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 24 август 2019 в 00:00 80970
Снимка: pixabay

Често прилаганият в много хранителни режими "ден на свободно хранене" е особено популярен, включително и при кето диетата. Но ново изследване на Университета на Британска Колумбия Оканаган показва, че дори еднократен прием на 75 грама глюкоза - еквивалентът на голяма бутилка газирана напитка - при режим с висок прием на мазнини и нисък на въглехидрати, може да доведе до увреждане на кръвоносните съдове.

"Кетогенната или кето диета стана особено разпространена за загуба на тегло или контрол на заболявания като диабет тип 2", обяснява Джонатан Литъл (Jonathan Little), професор в Университета на Британска Колумбия Оканаган и водещ автор на изследването, публикувано в Nutrients. "Този режим се състои в консумация на храни, богати на мазнини, умерено количество протеини и с много ниско съдържание на въглехидрати, които карат организма да премине в състояние, наречено кетоза."

Литъл обяснява, че такава диета може да бъде много ефективна, защото когато тялото е в кетоза и глад за предпочитаното му гориво - глюкоза - започват промени, водещи до агресивно разграждане на складираните мазнини. Това води до загуба на тегло, която може да повлияе благоприятно на симптомите на заболявания като диабет тип 2. 

"Искахме да разберем какво се случва с физиологията на тялото, когато отново се приеме количество глюкоза", обяснява Коуди Дърър (Cody Durrer), докторант в университета и първи автор на изследването. "Известно е, че понижената толерантност към глюкозата и рязкото покачване на кръвната захар са свързани с повишен риск от сърдечносъдови заболявания, затова решихме да изследваме какво се случва с кръвоносните съдове след ударен прием на захар."

За целта на изследването, учените набират девет здрави млади мъже и им дават напитка, съдържаща 75 грама глюкоза преди и след седем дни диета с високо съдържание на мазнини и ниско на въглехидрати. Диетата включва 70% мазнини, 10% въглехидрати и 20% протеини, подобно на кето диетата.

"Първоначално търсехме възпалителен отговор или намалена толерантност към глюкозата в кръвта", обяснява Дърър. "Вместо това открихме биомаркери в кръвта, според които стените на кръвоносните съдове се увреждат от внезапния пик на глюкоза в кръвта".

Литъл смята, че най-вероятната причина за увредата е собственият метаболитен отговор на тялото към излишната кръвна захар, което кара клетките на съдовете да отмират. 

"Дори при тези млади и здрави мъже, когато изследвахме състоянието на кръвоносните съдове след глюкозната напитка, резултатите бяха като на пациенти със сърдечносъдови проблеми", обяснява Литъл. "Това е притеснително".

Изследователите посочват, че само с девет участници в изследването, ще е необходима още работа, за да се докажат тези резултати, но те показват, че денят на свободното хранене при кето диетата може да е проблемен. 

"Моето притеснение е, че много хора, подлагащи се на кето диета, за намаляване на телесното тегло или контрол на заболяване, всъщност намаляват положителния ефект, приемайки рязко голямо количество глюкоза", допълва Литъл. "Особено ако тези хора по принцип имат по-висок риск от развитие на сърдечносъдови заболявания".

Източник: Science daily - On the keto diet? Ditch the cheat day


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Медицина
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.