17 октомври 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Орехите може да подпомогнат лечението на язвен колит

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 13 август 2019 в 08:09 34740
Снимка: pixabay

Консумацията на орехи може да има предпазващ ефект срещу хроничен улцеро-хеморагичен колит, според предварително изследване на учени от Университета Тексас A&M, публикувано в списание Nutrients.

Благодарение на комплексния си естествен състав от разнообразни вещества и фитохимикали, орехите доказано носят редица здравни ползи, включително защита срещу възпаление и рак на дебелото черво. 

Най-новите резултати от изследвания с мишки, показват, че консумацията на орехи предпазва и от експериментално предизвикан улцеро-хеморагичен колит.

Язвеният (улцеро-хеморагичен) колит е едно от автоимунните хронични възпалителни болести на червата (Inflammatory bowel disease - IBD) и се изразява във възпаление и поява на язви и кръвоизливи на лигавицата на дебелото черво. Двете най-разпространени възпалителни болести на червата са болестта на Крон и улцеро-хеморгичният колит. 

Проучването, водено от д-р Даниел Розенберг (Dr. Daniel Rosenberg), професор по медицина и Масако Наканиши (Masako Nakanishi), постдокторант в Центъра по молекулярна онкология в UConn Health, оценяват ефектите на приема на добавка от орехи в храната при модел на колит, при който предизвикват увреда на лигавицата на дебелото черво чрез химично вещество. Количеството консумирани орехи е 145 от дневната диета, или 20-25 ореха за един човек.

Когато мишките приемат орехи в продължение на две седмици, увредата по време на симулиран колит са по-малки, а възстановителния процес на лигавицата на червото изглежда засилен. Учените описват процеса като подготовка на дебелото черво чрез прием на орехи. Въпреки, че не може да се определи дали орехите оказват съпротива или улесняват заздравяването след увреждащото въздействие, степента на увредата при мишките, хранили се с орехи, е значително по-малка, отколкото при нетретираните. 

Освен това, при изследване на метаболитите във фекалиите на мишките, след две седмици хранене с орехи, учените откриват редица промени, които може да обяснят как са метаболизирани орехите и какво е действието им в дебелото черво. 

"Продължаваме да работим, за да разберем дали тези метаболитни промени са част от защитата", обяснява Розенберг. "Не казваме хората с улцеро-хеморагичен колит да поддържат диета с голямо количество орехи, но се надяваме, че ще открием кои са активните вещества в орехите - нутриенти и фитохимикали, които имат защитна функция".

Необходими са повече изследвания, за да се проучи влиянието при хората. В момента в лабораторията на Розенберг се провежда клинично изпитване, при което пациентите консумират около 60 г орехи дневно в продължение на три седмици, преди да им се направи колоноскопия. Планирано е изследване на на чревната микрофлора, метаболитите и някои биомаркери.

Източник: Eurekalert! - Walnuts show protection against ulcerative colitis in early study


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Медицина
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.