Още една причина да ядете броколи - хапче от тях намалява кръвната захар при диабет

Наука OFFNews Последна промяна на 15 юни 2017 в 13:23 8709 1

Лекарите често ни съветват да ядем повече зеленчуци, но съвсем скоро може да стане така, че да ни предписват зеленчуци - и по-специално броколи. Концентриран екстракт от броколи може да се окаже крайно необходим за хора с диабет тип 2. Оказва се, че екстрактът намалява кръвната захар с до 10% при хора с болестта, съобщава New scientist.

Диабет тип 2 обикновено се развива на средна възраст, често при хора с наднормено тегло. Тялото им спира да отговаря на инсулина, който контролира нивото на глюкоза в кръвта. Нарушеното регулиране на инсулина причинява повишаване на нивата на кръвната захар, което увеличава шансовете за сърдечни удари, слепота и проблеми с бъбреците.

На диабетно болните обикновено се предписва Метформин, който помага за понижаване на кръвната глюкоза. Близо 15% от тези хора обаче не могат да приемат медикамента поради рискове от последици за бъбреците.

Химичното съединение сулфорафан, което се намира в кълнове от броколи, вече е показало способността си да намалява нивата на глюкозата при плъхове, болни от диабет. Андерс Розенгрен (Anders Rosengren ) от Университета в Готенбург, Швеция, и неговите колеги правят клинични изпитания на неговото въздействие и върху хора. Всеки ден в продължение на три месеца те дават на 97 души с диабет тип 2 коцентрирана доза сулфорафан или плацебо.

Всички, без трима души, участващи в експеримента са продължили да приемат Метформин. Онези без прием на медикамента са можели да контролират състоянието си относително добре и без него.

Концентрацията на сулфорафан е била около 100 пъти по-голяма от естествената, намираща се в растението. "Все едно да се погълнат около 5 кг броколи на ден", обяснява Розенгрен. В резултат при онези, приемали екстракта от броколи, се наблюдава намаляване на глюкозата с 10% спрямо онези, приемали плацебо. Екстрактът е бил най-ефективен при участниците с наднормено тегло с "нерегулиран" диабет, чиито изходни нива на глюкозата са били по-високи в началото.

Проучването е публикувано в Science Translational Medicine.

"Изключително сме въодушевени от ефектите, които видяхме и нямаме търпение екстрактът да започне да бъде даван на пациенти", коментира Розенгрен. "Наблюдавахме намаляване на глюкозата с около 10%, което е достатъчно, за да се намалят усложненията в очите, бъбреците и кръвта", добавя той.

По-нататъшно проучване показва, че макар и Метформина и сулфорафана да намаляват кръвната глюкоза, то те правят това по различен начин. Метформинът прави клетките по-чувствителни на инсулина, за да могат да попият повече излишък от глюкоза от кръвния поток. Докато сулфорафанът намалява глюкозата като потиска ензимите в черния дроб, които в противен случай стимулират производството на глюкоза.

Поради тази причина Розенгрен смята, че екстрактът от броколи е допълнение към Метформина, а не негова конкуренция. Той обаче изтъква, че много хора с диабет не могат да приемат Метформин поради усложнения с бъбреците, затова екстрактът от броколи е идеален заместител за тях.

В сътрудничество с шведската Асоциация на фермерите Розенгрен и неговите колеги вече са се обърнали към регулаторните власти за одобрение за хапче от броколи, което може да отнеме до две години.

Розенгрен също така смята да проведе експеримент за въздействието на екстракта върху хора, предразположени към диабет, които все още не приемат Метформин.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8010

1

Katerina Kamenova

27.06 2017 в 12:25

https://www.facebook.com/%D0%97%D0%B0%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%B1%D0 %B5%D1%82%D0%B0-124188338159320/