Пет неща, които трябва да знаете за Делта варианта

Сюзън Лангторп/Horizon Последна промяна на 02 ноември 2021 в 00:01 24885 0

Това цветно изображение с трансмисионен електронен микроскоп показва SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19 – изолиран от пациент в САЩ. Показани са вирусните частици, които излизат от повърхността на клетките, култивирани в лаборатория. Шиповете по външния ръб, подобни на корона, на вирусните частици дават на коронавирусите името им. Кредит: NIAID-RML

От появата си през март 2021 г. Делта вариантът бързо стана преобладаващ в Европейския съюз. Повече от 99% от новосъобщените случаи се приписват на този вариант според Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC), който го оценява като два пъти по-заразен в сравнение с оригиналния щам.

Чрез математическо моделиране ECDC прогнозира каква ще е здравната и социално-икономическата тежест на заболяването от днешна дата до края на ноември 2021 г. Моделът показва, че държавите с нисък обхват на ваксиниране срещу COVID-19, които планират отпускане на стратегиите с нефармацевтични мерки за смекчаване на последиците, са изложени на повишен риск от значително нарастване на заболяванията, хоспитализациите и смъртността. Тази прогноза бе обявена в най-новия доклад на ECDC Бърза оценка на риска, публикуван на 30 септември.

В началото на октомври 75% от възрастното население в ЕС е било напълно ваксинирано. Само 61,1% от общото население на ЕС/ЕИП обаче е напълно ваксинирано до днешна дата, което не ни дава основание да бъдем доволни. Моделираните сценарии на ECDC сочат, че от настоящия момент до края на ноември потенциалният риск от здравна и социално-икономическа тежест на заболяването от Делта варианта в ЕС е висок, освен ако обхватът на ваксиниране не се увеличи бързо сред цялото население през следващите няколко седмици.

Д-р Андреа Амон, директор на ECDC, казва: „Трябва да не преставаме да бъдем бдителни и да използваме здравия разум, за да предотвратим разпространението на вируса. Това означава преминаване на пълен курс на ваксиниране при първа възможност и поддържане на физическа дистанция, миене на ръцете, избягване на многолюдни пространства и носене на маска, когато е необходимо.“

В тази статия се дава отговор на пет ключови въпроса за Делта варианта.

1. Какви са симптомите на заразяване с Делта варианта? Различават ли се те от тези на заразяване с оригиналния щам?

След избухването на новата коронавирусна пандемия в Китай през 2019 г. здравните власти предупредиха обществеността да следи за отличителните симптоми: повишена температура, продължителна кашлица и загуба на вкус и обоняние.

С разпространението на Делта варианта по земното кълбо има все повече доказателства, че симптомите му може да са различни. По-специално, кашлицата и загубата на чувство за вкус и мирис вече не са така обичайни според данни на ECDC.

По ирония обаче симптомите възникват, когато тялото се опитва да се справи със инфекцията. Повишената температура например е вредна за вирусите. Топлината инактивира много от тях и COVID-19 не е изключение.

Причините за промяната в симптомите се обясняват с еволюция. Мутирането на вируса може да доведе до разлики в симптомите. Понякога това носи предимства за вируса. Всеки симптом, който увеличава например скоростта му на разпространение, е от присъща полза за вируса.

2. Защо всъщност Делта вариантът е по-заразен от първоначалния коронавирус?

За да се възпроизвеждат, вирусите се нуждаят от достъп до клетките на своя гостоприемник. След като го получат, те превземат генетичния материал на обсадената клетка, за да създадат повече вируси, които след това могат да разпространяват заболяването.

Специалното свойство на Делта варианта се крие в неговия протеинов шип. Думата „корона“ в „коронавирус“ идва от латинската дума „corona“ със същото значение. Шиповете на короната се прикрепват и захващат към клетките на човека. Колкото по-голяма е способността на вируса да се прилепва към клетките на гостоприемника, толкова по-успешно превзема клетките за собствените си цели, тоест за създаване на повече вируси за разпространение.

Предимството на Делта вариантът е, че има няколко мутации, засягащи структурата на протеиновия шип: те му дават възможност да се прикрепва много по-плътно към гостоприемника си в сравнение с другите варианти. След като се привърже към рецепторите на човешката клетка, той може да остане здраво закрепен, което му дава възможност да се възпроизвежда и разпространява ефикасно.

Като резултат от тази генетична лотария знаем, че с мутирането Делта вариантът наистина е по-заразен от предшествениците си. В допълнение към способността си да инфектира Делта вариантът се възпроизвежда в по-голям брой (вирусно натоварване) в дихателните пътища, по-специално в носните проходи.

3. Могат ли съществуващите ваксини да защитават от Делта варианта? Какви са последиците от заразяване с Делта варианта за здравето на неваксинираните?

„Понастоящем е трудно да се установи дали намалената ефективност [на ваксината] срещу заразяване с Делта варианта се дължи главно на отслабването на имунитета с времето, или на това, че щамът частично се изплъзва от ваксината“, казва д-р Зои-Доротея Пана, специалист по педиатрия, епидемиология и контрол на инфекциите в Европейския университет, Кипър.

При разпространението на Делта варианта основният приоритет обаче е да се запази ефективността на ваксините срещу тежко протичане на заболяването, хоспитализация и смърт. Както се обобщава в най-новата Бърза оценка на риска на ECDC, този аспект трябва внимателно да се наблюдава с течение на времето, особено при възрастните хора.

За тези, които са ваксинирани, рискът да бъдат хоспитализирани или да изпитат повече от пет симптома през първата седмица от болестта, е понижен. „От гледна точка на общността резултатите подсказват, че появата на огнища на Делта варианта сред неваксинирани популации може да доведе до по-голямо натоварване на здравните системи“, обяснява д-р Пана.

4. Колко широко е разпространена заразата с COVID сред децата? Каква роля играят училищата в предаването на Делта варианта?

Според ECDC и Световната здравна организация (СЗО) децата са също толкова възприемчиви към инфектиране с COVID-19, както и другите възрастови групи. Въз основа на текущите доказателства предаването на вируса от децата и между тях може да бъде повлияно от няколко фактора. „Сред тях са тежест на заболяването, вирусна натовареност и продължителност на вирусното отделяне, „будещият безпокойство“ вариант [и] продължителността на излагане, както и екологични и физиологични фактори, конкретни за всяко дете“, казва д-р Пана.

В докладите за оценка на риска на ECDC през юли и септември 2021 г. се посочва, че като цяло предаването на COVID-19 в училищна среда не е основната причина за предаване на вируса в общността. Д-р Пана подчертава: „Важното е, когато в училищата възникнат огнища, да се прилагат подходящи мерки за смекчаване на последиците.“

Според изследване на ECDC училищата трябва да бъдат подготвени чрез комбинация от нефармацевтични интервенции (НИ): карантини, затваряне и социално дистанциране. „Съвместните действия от популяризирането на пълен обхват на ваксиниране, внедряването на постепенни НИ (в съответствие с нивата на предаване в общността) и подкрепата за строго тестване на контактите изглежда е балансиран начин за преминаване напред“, отговаря д-р Пана.

5. По-опасен ли е Делта вариантът за децата?

Добрата новина е, че децата в Европа и по целия свят продължават да са с много по-ниска честота на хоспитализация, прием в интензивни отделения и смъртност от всички други възрастови групи, заразени с COVID-19.

Въпреки това, тъй като има повишен риск от предаване на Делта варианта, особено сред неваксинираните малки деца, трябва да продължаваме да ги предпазваме в предстоящите месеци, където и да се намират. Защитните стратегии за смекчаване включват действия, които предотвратяват събирането на множество хора на едно място в съчетание с хигиена и мерки за свеждане на предаването до минимум, т.е. 3-те основни правила: носене на маски, миене на ръцете и спазване на дистанция.

За по-малките деца допълнителна възможност е „изолирането като в пашкул“. „Стратегията за изолиране чрез ваксинация означава ваксиниране на всички членове на семейството и на всички други лица, които влизат в редовен контакт с детето“, обяснява д-р Пана.

„Най-добрият начин за защита на децата ни от настоящата пандемия и предстоящите в бъдеще е да повишим нивото на образование и информираност“, казва тя. „Трябва да се популяризира по-скоро възприемането на безопасен начин на живот вместо задължителна стратегия за смекчаване на последиците“, продължава тя. В дългосрочен план д-р Пана би искала да види засилване на уменията за критично мислене в образованието, както и научна и здравна грамотност, които да се противопоставят на надигащата се вълна от фалшиви новини.

Едно от действията на Европейската комисия за подготовка срещу нарасналата заплаха от варианти е подкрепата за мрежата за клинични изследвания VACCELERATE. Създадена през февруари 2021 г. в рамките на HERA Incubator, новият европейски план за биозащита, мрежата ще работи върху научно-изследователски въпроси в области на интерес, като например ефектите от трета бустерна доза и от намалени дози ваксина при подрастващите.

Член на екипа за борба с COVID, консултиращ кипърското правителство, д-р Пана в момента работи с финансиране от програмата VACCELERATE. Тя заключава: „С добавената стойност от конкретния експертен опит в платформата, съчетан с равнопоставен достъп за всички граждани, VACCELERATE е услуга за общността на ЕС и всички деца в региона на Европа“.

Изследването в тази статия е финансирано от ЕС. Тя е публикувана първоначално в Horizon, списанието за научни изследвания и иновации на ЕС.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !