Пренасяни по въздуха бактерии остават живи до 45 минути

Наука OFFNews Последна промяна на 21 юни 2017 в 10:04 5571 0

Снимка: James Gathany/CDC Public Health Image library/Wikimedia

Учените разкриха, че подклас бактерии Рseudomonas aeruginosa, които са свързвани с вътреболнични инфекции и са пренасяни по въздушно-капков път, 45 минути по-късно продължават да са жизнеспособни, съобщава Science alert.

Учените от Технологичния университет в Куийнсланд (QUT), Австралия, са разработили нова техника за проучване по какъв начин често срещаните болести, причинени от бактерии, се разпространяват и остават във въздуха.

"Тези патогени пропътуват до 4 метра и остават жизнеспособни 45 минути след като са били изкашляни във въздуха", обяснява Лидия Моравска (Lidia Morawska) от (QUT). "Ние искахме да открием по какъв начин капчиците, които пренасят бактериите при кихане и кашляне, преминават такива дистанции и остават способни да заразяват други хора след толкова дълго време", добавя тя.

Рseudomonas aeruginosa е често срещан, устойчив на лекарства патоген, който може да причини вътреболнични инфекции като пневмония, свързвана с медицинските вентилатори, и сепсис. Бактерията обикновено заразява онези, при които вече има наличие на заболявания или условия за тях, особено при муковисцидоза.

Въпреки че този вид бактерии са добре изследвани, учените все още не разбират напълно по какъв начин кихането и кашлянето може да разпространи инфекцията. "Повечето проучвания в тази област досега са насочени към лабораторно създадени биоаерозоли или капки, пренасяни по въздушен път, които се различават по композация и механизми на производство от естествените респираторни капки, създадени от хората", обяснява Моравска.

"Ние разработихме нова техника, която е насочена към краткосрочните и дългосрочни биоареозоли от хора", допълва тя. Тази техника, която екипът нарича Tandem Aged Respiratory Droplet Investigation System или TARDIS, позволява на учените да разследват по какъв начин се разпространяват аерозолите от кихане или кашляне, а след това остават да обикалят за толкова дълго време.

"За да демонстрираме техниката, взехме проби от изкихани капчици от двама пациенти с муковисцидоза и хронична инфекция с Рseudomonas aeruginosa. Веднага щом капчиците от кихавицата достигат въздуха, те бързо изсъхват, охлаждат се и стават достатъчно леки, за да останат във въздуха. Те също така частично се смаляват чрез контакта си с кислорода, като по-големите капки се изпаряват по-бавно", обяснява Моравска.

Повечето от тези капчици се смаляват достатъчно, за да не може бактерията в тях да оцелее - обикновено става много бързо. Учените са открили, че повечето бактерии в изсъхнали капчици умират или се разлагат с полуживот от 10 секунди, но има и подкласове бактерии, които имат полуживот от над 10 минути.

"Това показва, че някои от бактериите Рseudomonas aeruginosa са устойчиви на бързо биологично разлагане и остават жизнеспособни във въздуха в стая достатъчно дълго, за да създадат риск от въздушно-капкова инфекция, особено за хора с респираторни проблеми като пациенти с муковисцидоза", допълва Моравска.

Макар учените да не са съвсем сигурни защо се получава това, те хипотизират, че е свързано с размера на капките и с това къде са произведени в респираторния тракт. "Смятаме, че може да се дължи на това, че капките се произвеждат в различни части на респираторния тракт и пренасят различни "товари" бактерии", коментира Моравска. "По-големите капки пренасят бактерии, на които им трябва повече време да се изпарят, което ги прави по-резистентни на разлагане и способни да поддържат жизненост за продължителни периоди", добавя тя.

Проучването има важни приложения за инфекциозния контрол в болниците, а също така предоставя повече доказателства в подкрепа на вечното предупреждение да се предпазва с ръка устата при кихане и кашляне, а ръцете след това да се измиват.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !