Проф. Каплан: Трансплантацията на човешка глава е долна измама

НаукаOFFNews Последна промяна на 22 ноември 2017 в 11:45 8642 0

Италиански неврохирург твърди, че неговият екип е извършил първата в света "успешна" човешка трансплантация на глава, като са използвани два човешки трупа в Китай. След операцията, която траеше общо 18 часа, противоречивият хирург, д-р Серджо Канаверо, заяви, че може да извърши операцията върху жив човек "съвсем скоро".

Но експертите са скептични спрямо претенцията на Канаверо, че процедурата - отделяне на главата на човек, която и да се запази жива достатъчно дълго, за да се свърже отново към обезглавено "донорско" тяло - може да се извърши на жив човек. 

Най-новият "пробив" Канаверо е "продължаваща долна измама", заяви пред Live Science Артър Каплан (Arthur Caplan), професор по биоетика в Университета в Ню Йорк. Каплан, един от създателите на системата за разпределение на донорски органи в САЩ.

Той не вярва, че трансплантация на човешка глава не е възможна.

"Осъществихме трансплантация на лице тук [в Нюйоркския университет] - много трудно се присажда само лице", обяснява той. "Това изисква големи дози имуносупресори", които са лекарствата, които потискат имунната система, така че да не атакува трансплантацията . "Главата ще бъде още по-голям проблем, който изисква още по-големи дози", добавя Каплан. "Пациентът вероятно ще умре в рамките на няколко години от отхвърляне или инфекция".

Възможно е също така, поради биохимични различия между главата и тялото на донора, човекът вероятно никога да не успее да се върне в съзнание.

"Това не е като поставяне на крушка в ново гнездо", отбелязва Каплан. "Поставяте главата и мозъка в нова химическа среда с нов неврологичен вход. Мисля, че това може да накара човека да полудее, преди да умре".

Освен това, за да бъде трансплантацията успешна, ще трябва хирурзите да свържат множество нерви и кръвоносни съдове, както и гръбначния стълб и гръбначния мозък от живата глава към тялото на донор.

Но Каплан поставя под въпрос истинността на твърденията, че Канаверо е разработил техника за повторно свързване на гръбначния стълб, нервите и кръвоносните съдове между главата и донорското тяло.

"Ако той знаеше как може да се възстанови гръбначният мозък, за да се свърже отново, той би трябвало да може да го направи за хора с увреждания на гръбначния стълб ", коментира Каплан. "Има милиони такива хора по целия свят, които искат да ходят. Те искат да контролират телата си, червата си. Няма причина да не отиде при тях и да демонстрира какво може да направиш.".

Канаверо, който извършва процедурата по труповете, заедно с д-р Сяопин Рен Харбин Медицински университет в Китай, не е публикувал подробности за работата си в някакви списания, според Каплан.

Освен това, Канаверо "не е осъществил нито една операция върху животно, която да покаже, че то може да функционира", разказва Каплан. Така например, през януари 2016 г. Канаверо съобщи за успешна трансплантация на глава на жива маймуна. Животното е оцеляло по време на процедурата "без неврологично увреждане", но умира 20 часа по-късно. "Той трябва да може да запази животните живи или поне в съзнание най-малко една или две години", коментира Каплан.

През 1970 г., пионерът по трансплантациите на глава Робърт Уайт трансплантира нова глава на маймуна. Животното е починало след девет дни, защото тялото отхвърля новата глава.

Каплан сравнява намерението на Канаверо да трансплантира главата на парализиран от ужасна болест човек върху тялото на някой друг, с опитите на доктор Менгеле - скандален нацистки лекар, който извършва нехуманни медицински експерименти върху затворници от Освиенцим. "Това е жестоко и със сигурност е рецепта за катастрофа"

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !