Родителите на успешните деца имат тези 10 общи неща

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 09 август 2019 в 10:30 11655 0

Снимка: pixabay

Родителите искат децата им да са щастливи, да се справят добре в училище и да пораснат достойни възрастни.

И докато няма точна рецепта как да се отгледат успешни деца, психолозите обобщават някои качества и практики, които помагат децата да развият умения и компетенции, които да им служат в живота. Голяма част от развитието на децата е свързана със семейната среда и връзката с родителите и взаимоотношенията в домакинството.

Ето какво общо имат родителите на успешните деца:

1. Възлагат на децата си домашни задължения

"Ако децата не мият съдовете, това означава, че някой друг трябва да го върши вместо тях", обяснява Джули Литкот-Хаймс (Julie Lythcott-Haims) от Университета Станфорд и автор на книгата "Как да отгледаме възрастен". "Така те биват освободени не само от работата, но и от това да се научат как да я вършат и че всеки от нас трябва да допринася."

Литкот-Хаймс смята, че децата, които вършат домашни задължения като малки порастват като по-отзивчиви колеги, които си сътрудничат по-добре в работата и могат сами да се справят с поставените задачи. 

2. Учат децата си на социални умения

Учени от Щатския университет на Пенсилвания и Университета Дюк проследяват развитието на повече от 700 деца от САЩ между детската градина и 25-годишна възраст и откриват значителна корелация между социалните им умения като деца и успехът им като възрастни две десетилетия по-късно. 

Двадесет годишното изследване показва, че децата, които са социално активни, сътрудничат си с връстниците си и си помагат, разбират по-добре чувствата си, имат по-голяма вероятност успешно да завършат висше образование и да си намерят постоянна работа на 25-годишна възраст, от тези с ограничени социални способности. 

"Това изследване показва, че да помогнете на децата да развият социални и емоционални способности е едно от най-важните неща, които да ги приготвят за бъдещето", смята Кристин Шуберт (Kristin Schubert), програмен директор във фондацията Robert Wood Johnson Foundation, която финансира изследването. 

3. Имат по-високи очаквания

Използвайки данните на национално проучване на 6600 деца, родени през 2001г., професор Нийл Халфън (Neal Halfon) от Калифорнийския университет в Лос Анджелис и колегите му откриват, че очакванията, които родителите имат към децата си имат голямо влияние върху успеха им. 

"Хората, които си представят децата си в колеж, изглежда успяват да ги насочат в такава посока, без значение какво е материалното им състояние".

Резултатите от стандартизирания тест показват, че за 57% от децата, които са се представили зле, родителите не са имали очаквания да отидат в колеж, докато 96% от децата с най-добро представяне са имали родители с високи очаквания. 

4. Имат добри отношения помежду си

Децата от семейства с конфликти, без значение дали родителите са разведени или не, като цяло успяват по-трудно от децата на родители, които се разбират добре, според изследване на Университета в Илинойс.

 Робърт Хюз Мл. (Robert Hughes Jr.), професор от Университета в Илинойс и автор на изследването, забелязва, че деца на сами родители с добри семейни отношения се справят далеч по-добре от деца с двама родители в конфликт. 

Конфликтите както преди, така и след развода влияят на децата негативно, както и срещите с родителя лишен от права, в случай на трудни взаимоотношения. При разведени родители, които се разбират, общуването и с двамата има положителен ефект. 

5. Имат силна връзка с децата си

Изследване от 2014г. на 243 души, родени в бедност, показва, че деца, които са били обгрижвани с повече внимание през първите си три години, след това не само се справят по-добре в училище, но формират и по-добри връзки и постигат академичен успех в 30-те си години.

Родителите, които обгрижват децата си отговарят на сигналите им по-бързо и адекватно и осигуряват стабилна основа, така че детето да открива света.

"Това предполага, че инвестицията в ранните отношения между родителя и детето след това може да се възвърне в живота на възрастен", смята Лий Раби (Lee Raby), психолог от Университета в Минесота.

6. Ценят усилието, вместо да избягват провала

Психологът от Университета Станфорд, Карол Дуек (Carol Dweck), открива, че децата и възрастните гледат на успеха по два различни начина.

Според първата идея, характерът, интелигентността и креативността ни са способности, които не могат да бъдат съществено променяни и подобрявани. Постигнатият успех е доказателство за интелигентността и трябва да бъде преследван на всяка цена.

Според втората идея, всяка задача се разглежда като предизвикателство и неуспехът не е белег на ниска интелигентност, а основа за подобрение и развитие на възможностите.

Проведено изследване показва, че дъщерите на работещи майки имат по-голяма вероятност да учат повече, да заемат по-високи позиции и да изкарват повече пари, 23% повече, в сравнение с дъщерите на майки, които не работят.

От друга страна синовете на работещите майки прекарват повече време в грижа за децата си и в домакинските задължения. 

"Примерът е особено важен начин да покажем какво е правилно в поведението, заниманията и вярванията", смята водещият автор на изследването Кейтлин Л. МакДжин (Kathleen L. McGinn) от Бизнес училището на Харвард. 

7. По-скоро са "авторитетни", отколкото "авторитарни" или "разрешаващи"

В изследване от 60-те години, Диана Бомрайд (Diana Baumride) от Калифорнийския университет в Бъркли описва трите основни типа родителско поведение:

Разрешаващо: Родителят опитва да не наказва и да приема всичко от детето

Авторитарно: Родителят опитва да оформи и контролира детето на базата на фиксиран стандарт за поведение

Авторитетно: Родителят опитва да ръководи детето си по рационален начин

Авторитетният вариант е най-добрият, защото детето израства с уважение към авторитета, но не се чувства ограничено и задушено от него. 

8. Налагат поведенчески, а не психологически контрол

Според проучване на Университетския колеж в Лондон, психологическият контрол на родителите над децата може да окаже влияние върху удовлетвореността им в живота и душевното им състояние. 

Хора, които смятат родителите си за налагащи по-слаб психологически контрол и повече внимание, са били по-щастливи докато растат и са по-удовлетворени от живота си като възрастни. 

От другата страна, децата на родители, оказващи силен психологически контрол израстват с повече душевни проблеми като възрастни. Отнемането на правото на избор, налагането на желания и навлизането в личното пространство са само някои от начините да се оказва психологически контрол.

9. В случай на конфликт заемат честна позиция пред децата си

Когато децата са свидетели на лек конфликт вкъщи, който включва подкрепа, компромиси и позитивни емоции, те придобиват по-добри социални умения, самооценка и емоционална сигурност, което помага на връзката родител-дете, а и на представянето им в училище, смята Е. Марк Къмингс (E. Mark Cummings) от Университета в Нотр Дам. 

"Когато децата станат свидетел на конфликт и видят как родителите го разрешават, те са по-щастливи отколкото преди това", смята ученият. "Това им дава увереност, че родителите могат да се справят със ситуациите."

Изследването на Кънмингс открива дори, че когато родителите опитват да избягват конфликтите и отказват да общуват, това повлиява негативно на децата и води до стрес, гняв и объркване повече, отколкото да станат свидетели на конфликт, който бива разрешен.  

10. Учат децата си на самоконтрол

Ако детето има чувство за самоконтрол е по-вероятно да порасне здрав, спокоен и добре реализиран възрастен.

Според 32-годишно изследване, публикувано в the Proceedings of the National Academy of Sciences, родители, които учат децата си да контролират импулсите си, в крайна сметка отглеждат по-стабилни деца. Те стават здрави, имат повече пари, не се замесват в криминално поведение и нямат проблеми със злоупотреба на вещества. 

"В кохорта от 500 двойки братя и сестри, децата с по-слаб самоконтрол имаха по-лошите резултати, въпреки споделената семейна среда", посочват авторите.

Източник: IFLScience - Science Says Parents Of Successful Kids Have These 23 Things In Common

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !