СЗО: Един милион души се разболяват от полово предавани заболявания всеки ден

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 07 юни 2019 в 12:33 5042 0

Кондомите са единственият ефективен начин за предпазване от полово предавани инфекции, освен предпазването от забременяване. Кредит: pixabay

По изчисления на Световната здравна организация (СЗО) всеки ден в света един милион души се разболяват от сексуално предавани инфекции. Това означава повече от 376 милиона нови случаи годишно на заразяване с четири вида заболяване - хламидия, гонорея, трихомоноза и сифилис.

СЗО подчертава липсата на напредък в овладяването на разпространението на сексуално предаваните болести и тези данни са тревожни. Особено притеснително е нарастването на резистентните на лекарства инфекции. 

СЗО периодично прави оценка на световното въздействие на четирите най-често предавани по сексуален път заболявания. Данните се събират от публикувани изследвания и доклади от служителите на организацията от цял свят. 

В сравнение с последния анализ от 2012 г., СЗО съобщава, че "няма осезаемо намаление" в нивата на заболеваемост, както при новите, така и при вече наличните инфекции. Това означава че един на всеки 25 души в световен мащаб има поне едно от четирите заболявания, като някои хора страдат от повече от една инфекция едновременно. 

Данните за заболеваемост на хората на възраст между 15 и 49 за 2016г. са следните:

  • 156 милиона нови случаи на трихомоноза
  • 127 милиона нови случаи на хламидия
  • 87 милиона нови случаи на гонорея
  • 6,3 милиона нови случаи на сифилис

Трихомонозата се причинява от инфектиране с паразита Trichomonas vaginalis по време на секс. Хламидията, сифилисът и гонореята са бактериални инфекции. 

Симптомите на сексуално предаваните заболявания включват отделяне на гноен секрет, болка при уриниране, поява на кожни обриви и кървене между менструациите при жените. Но в много от случаите не се проявяват симптоми или са много краткотрайни.

Сериозните усложнения може да включват тазово-възпалителна болест и стерилитет при жените, причинени от хламидия и гонорея и сърдечно-съдови и неврологични заболявания от сифилис.

При мъжете в следствие на гонорея може да се развие епидидимит (възпаление на надсеменниците), който е обикновено едностранен. При двустранно възпаление може да настъпи стерилитет.

Ако бременна жена се зарази с някоя от тези болести, това може да доведе до мъртво раждане, преждевременно раждане, ниско тегло на бебето и здравословни проблеми, включително пневмония, слепота и вродени малформации. 

Д-р Питър Салама (Dr Peter Salama) от СЗО смята: "Виждаме притеснителна липса на напредък при ограничаването на разпространението на сексуално предаваните инфекции в света. Това трябва да ни стимулира да положим целенасочени усилия, за да осигурим достъп до здравни услуги на всеки и да предотвратим и лекуваме тези заболявания."

Според СЗО двете жизнено необходими мерки са практикуването на безопасен секс, особено чрез употребата на презервативи и по-добър достъп до изследвания. Що се отнася до лечението, бактериалните заболявания могат да бъдат лекувани с общодостъпни медикаменти. 

Но лечението на сифилис е по-трудно заради липсата на необходимия специфичен вид пеницилин. Наблюдава се и ръст на така наречената "супер гонорея", която е резистентна едновременно и на двата антибиотика, използвани за лечение. 

Д-р Тим Джинкс (Dr Tim Jinks), ръководител на програма за лекарствена резистентност на инфекциите, споделя:

"Нелечимите случаи на гонорея са предвестник на по-широка криза, където познатите инфекции ще са все по-трудни за лечение. Имаме спешна нужда да намалим разпространението на тези инфекции и да инвестираме в нови антибиотици и лечения, за да заменят настоящите, които вече не работят."

Източник: BBC - One million new STIs every day, says WHO

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !