Ще действат ли ваксините срещу индийския вариант?

Ваня Милева Последна промяна на 15 май 2021 в 13:01 7702 0

Кредит: Times of India

Съобщенията, че напълно ваксинирани хора са се заразили с COVID-19 в Индия, възобнови дебата за заплахата, която мутиращият вирус представлява за глобалните кампании за ваксинация.

Какви са резултатите от научните изследвания за ефективността на ваксините срещу индийските варианти?

Равидра Гупта (Ravindra Gupta), професор по клинична микробиология в Университета в Кеймбридж и един от водещите учени, изследващи новите щамове на Sars-Cov-2, заяви пред Financial Times, че е идентифицирал „тревожни“ случаи на заразяване след ваксинация, включващи поне един от новите варианти за първи път идентифициран в Индия - B.1.617.2.

В един дом за възрастни в Делхи, 33 служители, които са били напълно ваксинирани с ваксината на Oxford / AstraZeneca, са дали положителен резултат за щама B. 1.617.2, въпреки че никой не се е разболял сериозно.

„Мислехме, че всички ще бъдат защитени [но] вирусът успя да заобиколи ваксината“, отбелязва Гупта.

Констатациите на Гупта са едни от немалкото съобщения в индийските медии за напълно ваксинирани лекари и медицински работници, тествани положително за COVID-19 през последните два месеца, през които страната бе поразена от свирепа втора вълна от инфекции.

Според Индийската медицинска асоциация (IMA) поне девет от 194 лекари, починали от COVID-19 по време на сегашната вълна, са били напълно ваксинирани. Организацията в момента проверява за още подробности, включително колко дълго след втората доза лекарите са починали и коя ваксина са получили, разказва за Financial Times д-р Джонроуз Остин Джаялал (Johnrose Austin Jayalal), национален президент на IMA. 

Въпросът, който сега трябва да отговорят учените, е дали така наречените случаи на „пробив на ваксината“ могат да се обяснят с огромния брой хора, срещнали се с COVID-19 в Индия, и ефикасността на ваксините - нито една от ваксините не е 100% ефективна. Или дали новите щамове, както при варианта, идентифициран за първи път в Южна Африка, са еволюирали така, че да станат по-устойчиви на ваксините.

Общо случаи (в хиляди) на варианта B.1.617.2 за денонощие. Кредит: FT на базата на данни от секвенции от GLISAID, COG-UK и университета "Джонс Хопкинс". 

Индийският вирусолог Шахид Джамил (Shahid Jameel), член на индийския консорциум по геномика Sars-Cov-2, заяви, че тежките случаи на COVID-19 след ваксинация остават „много, много редки“ и че малкото инциденти привличат общественото внимание поради огромната тревога в страната, където средно 388 000 души се заразяват всеки ден.

До 10 май в Индия са ваксинирани 171,1 милиона дози ваксини - от местно произведената версия на ваксината на AstraZeneca и ваксината Covaxin, разработена от индийската Bharat Biotech. Само 2,6 на сто от населението е напълно ваксинирано.

„Инфекции, които могат да пробият защитата на ваксината, се случват, защото броят на заразените е много голям“, отбелязва Джамил. „Факт е също така, че много голяма част от пробивните инфекции водят до асимптоматично или леко заболяване, което може да се контролира в домашни условия“.

Всяка държава с напреднали програми за ваксинация е регистрирала случаи на „пробив в защитата на ваксината“. До 26 април в САЩ Центровете за контрол и превенция на заболяванията са получили 9 245 съобщения за инфекции при хора, които са били напълно ваксинирани, включително 835 хоспитализации и 132 смъртни случая.

„Заразяването след ваксинация не ни казва нищо, може да е в рамките на очакваната граница на ефикасност на ваксината“, казва Мюге Чевик (Muge Cevik), клиницист и изследовател по вирусология в шотландския университет "Сейнт Андрюс".

Мехул Сутар (Mehul Suthar), асистент по педиатрия в Университета Емори в САЩ, който провежда лабораторен анализ на новите варианти, предизвикващи безпокойство, е на мнение съгщо, че има малко тежки заболявания и смърт сред случаите на „пробив в защитата на ваксината“ в ваксината, но предупреждава за рисковете от по-нататъшни мутации.

„Колкото повече се появяват тези варианти, толкова повече възможности имат да мутират, да причинят инфекция и да станат по-трансмисивни“, подчертава Сутар.

Докато повечето учени са уверени, че настоящата ваксинация ще предпази от тежки симптоми и смърт, нараства консенсусът, че поне една от трите линии на варианта, първоначално открит в Индия, е частично устойчива на ваксини - B.1.617.1.

Понастоящем се смята, че B.1.617.2 е доминиращ в Индия и е надминал други наскоро внесени варианти в няколко държави. Делът на всеки вариант от всички последователни случаи на COVID-19 (скалата е логаритмична). Кредит: FT на базата на данни от секвенции от GLISAID и COG-UK. 

Опасни мутации

Миналият понеделник Световната здравна организация (СЗО) определи B.1.617 като „вариант, будещ безпокойство“. Вариантите се класифицират по този начин, когато има доказателства, че се разпространяват по-бързо, причиняват по-тежко заболяване или избягват придобития преди това имунитет по-добре, отколкото циркулиращите версии на вируса. На 7 май правителството на Великобритания обяви подтипа B.1.617.2 за вариант, който предизвиква загриженост в страната.

Вариантът B.1.617.1 има специфична мутация, известна като E484Q, която често се свързва със способността на вируса да избягва защитата на ваксините. Тази мутация не присъства във варианта B.1.617.2, който се е разпространил от Индия в около 40 страни по света, но има различна мутация, наречена T478K, за която малко се знае.

Гупта заявява, че е готов да се обзаложи, че тази мутация T487K причинява инфекции, които могат да пробият защитата на ваксините.

В.1.617.2 сега е вторият най-често срещан вариант във Великобрикания като представлява приблизително 12% от вирусните проби, секвенирани през последните две седмици, в сравнение със 7% една седмица по-рано. В Индия, където има по-малко възможности за геномно секвениране, B.1.617.2 сега представлява приблизително 64% ​​от случаите, а B.1.617.1 представлява 12%.

Преобладаващото научно мнение е, че вариантът B.1.617.2 е по-трансмисивен от B.1.617.1 и поне толкова трансмисивен като силно инфекциозният вариант, идентифициран за първи път в Кент, Великобритания.

Световната здравна организация съобщи, че предварителните проучвания показват, че индийският вариант и неговите подлинии се разпространяват по-бързо и са регистрирали щама като четвъртия „вариант от глобално значение“, добавяйки го към първоначално идентифицираните във Великобритания, Бразилия и Южна Африка.

В подробен геномен и структурен анализ на B.1.617, публикуван като препринт на 3 май, учените от Националния институт по вирусология (NIV) в Пуна идентифицират осем мутации в протеина на шипа на вируса, чрез който той получава достъп до клетките. Две от тях изглеждат подобни на мутации, които са позволили на други опасни варианти да станат по-трансмисивни, а трети прилича на мутация, която може да позволи на P.1 частично да избегне имунитета.

Тези изводи са подкрепени дни по-късно от препринт на екип от Германия, който показва, че B.1.617 малко по-лесно навлиза в човешки черва и белодробни клетки в лабораторни проби от по-ранните варианти.

Не е ясно дали това „незначително“ предимство може да доведе до по-голямо разпространение в реалния свят, коментира водещият автор Маркус Хофман (Markus Hoffman), инфекционист от Лайбниц институт за изследване на примати в Гьотинген.

Малки проучвания върху животни предполагат, че вариантът може да причини по-тежки заболявания. В препринт от 5 май, екип, ръководен от вирусолога Праджа Ядав (Pragya Yadav) от NIV, установи, че хамстери, заразени с B.1.617, имат по-тежко възпаление в белите дробове, отколкото животните, заразени с други варианти.

Кредит: Times of India

Изследванията върху ефективността на ваксините спрямо B.1.617

Статия, публикувана миналата седмица от лабораторията на Гупта, която все още не е рецензирана, установява, че B.1.617.1 е „умерено понижена чувствителност“ към ваксината BioNTech/Pfizer и че антителата са малко по-малко ефективни срещу варианта, отколкото срещу други. Екипът е събрал кръвен серум от девет души, които са получили една доза от ваксината Pfizer, и са я тествали срещу безвреден носител на вирус, модифициран да съдържа шиповия протеин на SARS-CoV-2 с мутациите от B.1.617.

Серумът от ваксинираните индивиди обикновено съдържа антитела, които могат да блокират или „неутрализират“ вируса и да попречат на клетките да се заразят. Екипът на Гупта обаче откри, че неутрализиращите антитела, генерирани от ваксинираните индивиди, са с около 80% по-малко мощни срещу някои от мутациите в B.1.617, въпреки че това няма да направи ваксинацията неефективна, подчертава изследователят.

Друга статия на Сутар от Университета Емори установява, че антителата са седем пъти по-малко ефективни при неутрализиране или блокиране на варианта в сравнение с оригиналния щам от Ухан. Това поставя B.1.617.1 „наравно“ с варианта, идентифициран за първи път в Южна Африка, за който е установено, че намалява ефикасността на някои ваксини, отбелязва Сутар.

И двете статии подчертават обаче, че ваксините демонстрират приемлива защита срещу болестта.

По същия начин германският екип тества 2 серума от 15 души, които преди това са били заразени с SARS-CoV-2, и установява, че техните антитела неутрализират B.1.617 с около 50% по-малко ефективно от циркулиращите преди това щамове. Когато тестват серум от участниците в проучването с две дози от ваксината Pfizer, те откриват, че антителата са с около 67% по-малко мощни срещу B.1.617.

Две други малки проучвания, едно от екипа на Ядав, тестващо ваксината Covaxin на индийската фирма Bharat Biotech в Хайдерабад, и все още непубликувано проучване на Covishield, индийска версия на ваксината на Oxford–AstraZeneca, показват, че ваксините продължават да работят. Но Ядав наблюдава малки отстъпления в ефективността на неутрализиращите антитела, генерирани от ваксината Covaxin.

Ракеш Мишра (Rakesh Mishra), съветник в Центъра за клетъчна и молекулярна биология в Хайдерабад, Индия и колегите му провеждат експерименти, подобни на  провежданите от екипа на Сутар, с изключение на Covishield. Те все още не са публикували резултатите си, но Мишра заявява, че изглеждат подобни на това, което други изследователи са открили с ваксините Pfizer и Moderna.

"Всъщност бяхме много облекчени", коментира Мишра, "защото това означава, че този вариант не успява да преодолее напълно защитата на ваксините"

Вариантът B.1.617 изглежда е по-опасен от по-рано циркулиращите версии на вируса, особено при лица, чийто имунитет е отслабен известно време след предишна инфекция или ваксинация, подчертава Хофман.

За Гупта индийските варианти предоставят категорично „предупреждение“.

„Ако не държим под контрол разпространението им, може да се окажем с варианти, които дори са по-умели при избягване на ваксините“, коментира Гупта. „Ключово е да не се подценява какво може да направи този вирус.“

Справка:

    1. Cherian, S. et al. Preprint at bioRxiv https://doi.org/10.1101/2021.04.22.440932 (2021).
    2. Hoffmann, M. et al. Preprint at bioRxiv https://doi.org/10.1101/2021.05.04.442663 (2021).
    3. Yadav, P. D. et al. Preprint at bioRxiv https://doi.org/10.1101/2021.05.05.442760 (2021).
    4. Ferreira, I. et al. Preprint at bioRxiv https://doi.org/10.1101/2021.05.08.443253 (2021).
    5. Yadav, P. D. et al. Clin. Infect. Dis. https://doi.org/10.1093/cid/ciab411 (2021).

    Източници:

    Coronavirus variants are spreading in India — what scientists know so far, Nature

    Scientists probe impact on vaccines of Covid variant found in India, Financial Times

    Will COVID-19 Vaccines Still Work Against The Variant From India? NPR

    Най-важното
    Всички новини
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    Няма коментари към тази новина !