Сивата люспа от Игра на тронове - диагноза и обяснение от дерматолог

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 юли 2017 в 12:31 15365 0

Кредит HBO

Самуел Тарли лекува Джора Мормонт

Дерматологът Жул Липоф (Jules Lipoff) анализира сивата люспа - опасно заболяване, което заразява Джора Мормонт от поредицата "Игра на тронове".

Изследователят дава най-вероятното предположение за това, какво причинява тази загадъчна болест, намира прототип на инфекцията, методи за разпространението и лечението й, съобщи Vox

Признаците са несъмнени: втвърдената сива кожа прави страдащите от болестта неузнаваеми за приятелите и семейството си. Те са изключително заразни и трябва да бъдат поставени под карантина.

Какво знаем за сивата люспа, болестта, която всява страх у гражданите на Вестерос? "Игра на тронове" разкрива само няколко засегнати пациента, но това дава възможност на дерматологът да проучи каква е причината за мистериозното заболяване.

Фактите които знаем:

  • Сивата люспа е заразна при физически контакт и може да се предава между хората само с мигновено докосване на кожата.
  • Сивата люспа започва с промени по кожата още когато пациентът се докосне (на мястото на инокулация).
  • Сивата люспа може да се предаде даже от кукла на дете, както се вижда в случая на Ширийн Баратеон .
  • Доколкото знаем, това са единствените начини за разпространение на болестта. Тя не се разпространява от респираторни капчици (кашляне / кихане) или секс (въпреки че, ако се прави секс с някой, ще се включва и физическо докосване).
  • Един от пациентите, Джора Мормонт, е бил държан в Цитаделата, без да предаде болестта на другите, което на пръв поглед потвърждава предположението, че тя не се предава по въздуха; ако това е така, щеше да има много хора в Цитаделата, заразени с нея.
  • Карантината, например във Валирия, спира предаването на сивата люспа.
  • Сивата люспа прави кожата много дебела и люспеста (или хиперкератозна), с обриви, които се разпространяват с течение на времето и в крайна сметка може да покрият цялото тяло. Както видяхме в случая с Джора, с напредването на болестта, под гъстите люспи може да образува гной отдолу.
  • С течение на времето, пациенти с напреднала сива люспа развиват агресивно, дори психотично поведение. Въпреки че не е потвърдено, в Цитаделата Архимастерът казва на Джора, че може да живее 10 или 20 години с болестта, но най-вероятно ще загуби ума си в рамките на шест месеца, ако не и по-рано.
  • Най-малко засегнат от сивата люспа е един пациент - Ширийн Баратеон - болестта е ограничена от едната страна на лицето й и не прогресира. Ключът към спирането на разпространението на болестта е незабавното й лечение. "Трябваше да отрежете ръката си в момента, в който е била докосната", казва Архимастерът на Джора. Ширийн, която е заразена като бебе, се лекува от момента, в който е открита болестта, въпреки че точните детайли на лечението й са неизвестни.

Остава неясно дали някои лечения на сивата люспа са ефективни, като изключим магиите. Но както видяхме в седмия сезон Самуел Тарли открива два случая (в изследването на редките болести на Архимастер Пилос), при които изрязването на засегнатите тъкани е ефективно, въпреки че Пилос вероятно се е заразил със сива люспа по време на процедурата.

Мястото на заразяването на Джора. HBO

Ако инфекцията е ограничена до определени тъкани, отстраняването на заразените, увредени или мъртви участъци може да бъде ефективна стратегия, като се предполага инфекцията не се е разпространила в други тъкани. Като се има предвид високата степен на контактна заразност при сивата люспа, хирурзите би било разумно да носят пълно защитно облекло и  лицева маска по време на изпълнение на тази процедура (безопасността на първо място, Самуел).

Да поставим диагноза

Преди това да разгледаме още пет отделни въпроса.

1) Заразна ли е сивата люспа?

Сивата люспа най-вероятно е заразна. За това говорят случаите на предаване от човек на човек и че заболяването е под контрол, когато засегнатите пациенти са изолирани под карантина. Въпреки това е трудно да се докаже вида на инфекцията, въпреки че знаем, че се предава чрез контакт с кожата.

Така например, въпреки непосредствена близост до засегнатите от сивата люспа - познати като "каменните хора" - Тирион остана незасегнат, но Джора бе поразен в рамките на един ден от контакта си с каменните хора ( както се вижда от петия сезон). Ширийн, която никога не е била в контакт с каменните хора, се е разболяла заради кукла, която евентуално е била заразена.

Сивата люспа по този начин се показва като изключително заразна, повече от Ебола (която се разпространява чрез телесни течности, обикновено с кръв), сивата люспа е по-скоро като антракс или едра шарка. За сравнение антраксът не се разпространява човек на човек при контакт с кожата или при вдишване. Шарката се разпространява по дихателен път и чрез предаване на вируса (дрехи, бельо, предмети, които могат да носят инфекцията), освен това се разпространява чрез допир от човек на човек.

Въпреки високата си степен на заразност и бърза поява след контакта, доколкото може да се съди, сивата люспа прогресира бавно. Антраксът и едрата шарка могат да убият за няколко дни, но сивата люспа е коварна, напредва в продължение на дълги години, въпреки че никога не може да убие заразения човек.

2) Какъв вид инфекциозен агент може да причини сивата люспа?

Има много различни видове инфекциозни агенти, които причиняват кожни заболявания, но в случая на сивата люспа само няколко вида може да са вероятната причина. Най-вероятни са тези трите:

  • Бактерии като стафилококи и стрептококи. Те са причинителите на по-голямата част от кожните инфекции, включително и импетиго, циреи и целулит, но условията за разпространение изглеждат много по-различно от сивата люспа. Антраксът и другите грам-положителни бактерии като стафилококи и стрептококи, лесно се предават чрез вдишване или през стомашно-чревния тракт, но не и от кожа на кожа.
  • Вируси като херпес вируси, човешки папиломавируси и поксвируси (включително молускум контагиозум, ORF и едра шарка) могат да бъдат предавани чрез контакт с кожа.
  • Микобактериални инфекции като например туберкулоза и проказа, които обикновено се предават респираторно, е възможно да се пренесат и чрез кожата. 

В случая на Джора сивата люспа се появява на мястото на инокулация (допира) в рамките на един ден, което предполага бързото предаване без проникваща травма. С течение на времето инфекцията продължава да се разпространява и в съседната кожа и образува гной под люспите. Гнойната секреция - вискозна жълто-бяла течност, състояща се от бели кръвни клетки, парченца инфектирана тъкан - може да бъде причинена от всеки един от изброените инфекциозни агенти, въпреки че най-често е от бактериални инфекции и някои вирусни инфекции (херпесните вируси).

Не можем да сме сигурни, но може да се направи добро предположение. Като се има предвид, че инфекциозният агент, трябва да се предава от кожа на кожа, развива се бързо и оцелява върху плат, най-вероятният кандидат е вирус.

3) Дали сивата люспа е проказа?

Не точно. Проказата (или болестта на Хансен) се причинява от микобактерии, но не е много заразна и не се предава при контакт с кожа. Подобно на заболелите от сива люспа, пациентите с проказа може да бъдат обезобразени с течение на времето, както и да бъда изолирани за ограничение на разпространението на болестта, но паралелите между двата случая свършват дотук.

Пациентите с проказа преминават през напълно различни кожни промени. За разлика от дебелите люспи по цялото тяло, които се виждат при пациентите със сива люспа, пациентите с проказа имат удебелени участъци без люспи, както и промени от невропатията. Проказата се смята, че се предава само от респираторни капчици, но рядко заболяването се развива - нужно е да има генетична предразположеност.

Микобактериите, отговорни за проказата, са открити при броненосците.

4) Само хората ли засяга сивата люспа?

До този момент изглежда, че сивата люспа се ограничава само до хората. Остава да се види дали драконите или белите бродници са уязвими.

5) Защо при Ширийн болестта се проявява със странни шарки?

Може би странните шарки на лицето на Ширийн Баратеон са настъпили заради агресивното й лечение, приложено веднага при откриването на нейното състояние и на пръв поглед е спряно развитието на инфекцията. И все пак кожните промени на Ширийн, ограничени до едната страна на лицето й - всъщност изглеждат повече като едно наследствено заболяване на кожата, характерно с мозаечния рисунък върху кожата.

Кожните промени на Ширийн, ограничени до едната страна на лицето й. НВО

Мозаицизъм възниква, когато отделни клетки на тялото имат различна генетична експресия, като по този начин се проявява мозаечна експресия. По същата причина при някои котки, при които състоянието на гените с различна експресия в различни части на кожа, води до петна по козината с различни цветове.

Възможно е сивата люспа да бъде едноврерменно и инфекциозно, и наследствено заболяване. При епидермодисплазия веруциформис, причинено от човешки папиломавируси заболяване например, само при наличието на определени мутации, хората могат да бъдат заразени.

Може би само определени клетки в кожата на Ширийн са податливи на инфекцията и може би това е причината развитието на заболяването й да бъде спряно, а не заради магията на вълшебниците на баща й, които си приписват заслугата за състоянието й.

Заключение и официална диагноза

Според наличните доказателства сивата люспа изглежда коварна инфекция, която най-вероятно се причинява от вирус, подобен на този на едрата шарка или човешки папиломавирус. Такъв вирус може лесно да се предава от кожа на кожа.

Като се идентифицира възбудителя е възможно да се разработи ваксина или по-вероятно серия от заклинания, предназначени за спиране на инфекцията.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !