Случаите на морбили в САЩ от началото на годината са повече, отколкото за цялата 2018.

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 04 април 2019 в 00:00 2511 0

Брой заболели от морбили годишно. Кредит: CDC
Брой заболели от морбили годишно. Кредит: CDC

За онези, които се съмняват в силата на антиваксърското движение, е необходимо само да погледнат статистиките. Само за първите три месеца от началото на 2019 г. в САЩ има повече случаи на морбили, отколкото през всички 12 месеца на 2018г. взети заедно, съобщават Science Alert.

От началото на януари, щатските Центрове за контрол на заболяванията (CDC) са отчели повече от 380 индивидуални случая на заболяване на територията на 15 щата, включително Вашингтон, Тексас, Ню Йорк и Калифорния. 

Това е вторият най-голям брой заболели в САЩ след официалното обявяване на морбили за елиминирано заболяване преди 9 години и е опасен показател за това, което предстои.

През 2014г., годината, която в момента държи първото място, са регистрирани шокиращите 667 случая. Ако ситуацията продължава да се развива както досега, щатите са на път сериозно да задминат тази бройка.  

Нищо от това не бива да изненадва. Докато през 2000г. морбили е официално "елиминирана", днес границите са далеч по-достъпни от преди години, което означава, че ако някой носител на морбили пътува в САЩ, може да предизвика бум на заболяването в неваксинираните общности. 

Именно това се случва през 2014г., когато избухват 23 огнища, едно от които засяга 383 души от общността на Амишите в Охайо.

Подобен е и случай от миналата година, когато туристи от Израел предизвикват бум на заболяването между неваксинирани хора от общността на Ортодоксалните евреи.

И все пак, не всички избухвания на заболяването се случват в откъснатите религиозни общества. Общата дезинформираност и страх от ваксините играе важна роля в разпространението на заболяването, дотолкова, че Световната здравна организация обяви в годишния си доклад страхът от ваксините за една от най-големите заплахи за здравеопазването през 2019г. 

"Причините за повишаване на страха от ваксините са комплексни и не всички случаи се дължат на него," се съобщава в доклада. "Но все пак, в страни, които бяха близо до елиминиране на заболяването, се наблюдава завръщането му."

САЩ са само един от многото примери. През изминалата година в Европа почти 83 000 души са заразени с морбили, най-високият брой от десетилетие насам. 

Всъщност, по данни на UNICEF, 98 страни съобщават за повече случаи на заболяването през 2018г., в сравнение с предходната година, намалявайки така с почти 50 процента в световен мащаб ''прогресът в елиминирането на тази силно предотвратима, но потенциално смъртоносна болест''.

Още по-сериозен е фактът, че едва 10 страни, включително Бразилия, Филипините и Франция, отбелязват три четвърти от общото увеличение. 

Без значение от кой ъгъл го разглеждаме, статистиката показва ясно три неща - това е глобален проблем, скоро няма да изчезне и ще става все по-зле ако не се вземат мерки.

"Това трябва да ни разбуди. Имаме сигурна, ефективна и евтина ваксина срещу силно заразно заболяване - ваксина, която спасява живота на почти милион души годишно в последните две десетилетия," алармира Хенриета Фор (Henrietta Fore), изпълнителен директор на UNICEF. "Тези случаи не са се появили за една нощ. Точно както сериозното разпространение на заболяването, което наблюдаваме сега, започна през 2018г., бездействието днес ще има катастрофални последствия за децата утре."

Текста на последния доклад, публикуван от CDC, можете да прочетете тук

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !