Средновековно лекарство помага срещу резистентни бактерии

Наука ОFFNews Последна промяна на 31 март 2015 в 12:26 7924 0

Кредит British Library Royal / Wikipedia.org

Факсимиле от Bald's Leechbook

Смес, създадена по староанглийско медицинско ръководство от IX век, унищожава около 90% от метицилин-резистентните стафилококи - един устойчив на антибиотици щам от бактерия, която причинява ечемик на окото. Лекари са успели да възстановят и експериментално да проверят древна медицинска рецепта, съобщава New Scientist.

Идеята за проекта се е родила от един разговор на микробиолога Фрея Харисън (Freya Harrison) с историк, специализирал средновековна история на Англия. Те решили да проверят на практика рецепта от медицинска книга на Балд (Bald's Leechbook). Тя звучи така: "вземете лук и чесън в еднакво количество, разбъркайте добре ... вземете вино и жлъчката на млад бик и смесете ... и се оставя да престои в продължение на девет дни на меден съд".

Най-трудно е било да намерят автентичните съставки - дори и най-примитивните сортове лук и чесън са различни от средновековните. Старо вино са взели от винарни в южната част на Англия, чиито собствениците са използвали стари рецепти. Лесно е било да се намери жлъчка - сега като хранителна добавка за пациенти, които жлъчния мехур е отстранен, се използват соли от жлъчните киселини на крави. Вместо скъпи медни съдове, са използвани стъклени бутилки, покрити със слой от мед от вътрешната страна.

След девет дни лекарството е убило всички почвени бактерии, попаднали в него от лука и чесъна. "Сместа започва да дезинфекцира сама себе си. Това беше първият намек, че налудничавата ни идея ще проработи" - казва Харисън.

Тогава тествахме лекарството върху фрагменти от кожа на мишки, заразени с метицилин-резистентните стафилококи.И древното лекарство убило 90% от патогените. Същият ефект дава само антибиотикът ванкомицин - основно лекарство, използвано за лечение на ечемика.

За изненада на учените, съставките на лекарството дават желания ефект само ако са заедно, макар че не е ясно дали те се подсилват взаимно или предизвикат образуването на нови съединения с антибактериално действие. 

Харисън се надява, че древното лекарство може да бъде полезно при лечение и на други кожни инфекции, причинени от същите стафилококи, например, язвите по краката при диабет. Той ще представи откритието си на конференцията на Британското общество по обща микробиология, която се провежда от 30 март до 02 април в Бирмингам.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !