Телескопичните контактни лещи, с едно намигване за увеличаване

Наука OFFNews Последна промяна на 17 февруари 2015 в 19:47 4493 0

Телескопичните контактни лещи позволяват на носещия да регулира оптично увеличение и да сменя между нормален и увеличен образ и са истинска революция в технологията и медицината. 

Последният прототип на тези лещи може да е от голяма помощ на хора с дегенерация на макулата, ивалидизиращо състояние, при което хората постепенно губят своето централно зрение. Това е водещата причина за увреждане на зрението и засяга милиони хора по света.

Разработена от екипа на Ерик Тремблей в Швейцарския федерален технологичен институт в Лозана, твърдата контактна леща покрива склерата или бялото на очите, което я прави малко по-голяма от обикновена леща. В нея са разположени мънички алуминиеви огледала, разположени в кръг около центъра й. Така слънчевата светлина отскача от няколко пъти от огледалата, което позволява увеличаване на образа 2,8 пъти.

За да може да се превключва от режим на увеличена гледка към нормална лещите трябва да се носят с електронни очила. С премигване на едното око очилата ще превключват към поляризиран филтър, който ще насочва светлината към телескопичните лещи. С премигване на другото око настройката се изключва и светлината започва да преминава нормално.

Поради факта, че лещите са големи и дебели в средата се ограничава въздушния поток до повърхността на окото и те могат да се носят само за кратък период от време. За да се преодолее този проблем изобретателите добавят малки каналчета, за да позволят на въздуха да се движи в долната част на лентата.

С подобрението на дизайна и улесняването на достъпа на кислород до окото учените се надяват да могат да започнат опити с хора. Досега тестове са направени с механичен модел, в реални размери, на окото, който предава това, което „вижда“ на компютърен екран.

„Умните“ контактни лещи могат да позволят на човек да следи своите медицински проблеми. В Калифорнийския университет Дейвис, например, изследователи са направили лещи, които със сензори за измерване на налягането на окото, за да проверяват за глаукома. А във Вашингтонкия университет в Сиатъл пък са създали лещи, които могат да измерват кръвната захар, което ще е много полезно за хора страдащи от диабет.

„Ако тези лещи позволяват достатъчно увеличение на образа, което да компенсира тази част от зрението, която е загубена, тогава те ще бъдат полезни за много хора“, казва Джейм Ханда, офталмолог от медицинския университет „Джон Хопкинс“.

„Това е високо-технологична и изключително хитра идея“, завършва Ханда.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !