Термотерапия в домашни условия

д-р Георги Тодоров Последна промяна на 04 октомври 2017 в 00:27 15352 0

д-р Георги Тодоров.

Какво представлява термотерапията и можем ли да имаме полза от нея в домашни условия? По темата разговаряме с д-р Георги Тодоров, специалист по физикална и рехабилитационна медицина.

Д-р Тодоров какво представлява термотерапията?

Топлината е един от най-старите фактори във физикалната и рехабилитационна медицина. Тя се прилага от древността. Най-изразените ефекти на топлината са следните: болкоуспокояващ, противовъзпалителен, трофичен и антиспастичен ефект.

Tермотерапията представлява използването на топлинни фактори с лечебна и профилактична цел. Може да се използва и при здрави хора за рекреация.

Средите, използвани за топлотерапия, са с висока топлоемкост и сравнително ниска топлопроводимост.

При топлолечението се използва екзогенна топлина, която се получава от различни нагрети среди като въздух, вода, луга, парафин, пясък, озокерит, кал, глина и др.

Можем ли да прилагаме методите на топлолечение в домашни условия?

Повечето от методите на термотерапията се прилагат успешно в домашни условия с много добър ефект. Добре е да имаме свободно помещение. Необходимо условие е първо пациентите да бъдат прегледани от лекар по физикална и рехабилитационна медицина, за да се определи подходящи ли са за термотерапия. Първо се поставя диагнозата, отчитат се придружаващите заболявания при дадения човек. Определя се продължителността, температурата и броят на процедурите. Безсмислено е да се правят каквито и да е процедури, без да е поставена точна диагноза, в някои случаи дори тези процедури могат да навредят на пациента. Така се дефинират индикациите и контраиндикациите за приложението на процедурата в конкретния случай.

Какви видове топлинни процедури можем да правим вкъщи?

Някои от най-разпространените и лесно изпълними процедури в домашни условия са:

Компреси с луга

Много щадяща процедура. В повечето случаи са подходящи и за възрастни хора с повече придружаващи заболявания.

Процедурата схематично се представя по следния начин:

1. Лугата се загрява във фурна на водна баня до 40 – 45 °С.

2. Парче памучен плат или чаршаф с подходящ размер се топи в лугата и се изстисква.

3. Увива се двукратно около болното място - коляно, лакът, стъпала, длани на ръце и др.

4. Увива се отгоре с мушама (найлон).

5. Отгоре се увива със сух чаршаф.

6. След това се поставя одеяло.

7. Продължителност на процедурата около 30 минути.

Индикациите за приложение на компреси с луга са широки. Някои от тях са: травми и заболявания на ОДА, неврологични, ставни заболявания, мускулни болки и схващания, навяхваиня, някои кожни заболявания (акне, псориазис) и др.

Парафинолечение

Физиологичното и терапевтично действие се определя в най-голяма степен от термичния фактор. Следват механичен и химичен фактор.

Парафинът повишава кожната температура, като по този начин се получава значителна хиперемия. Това се дължи на съчетаното му топлинно и механокомпресивно действие (голям коефициент на топлинно разширяване и свиване). Компресионното действие подпомага циркулацията и оттичането на кръвта и съдейства за намаляването на болката. На второ място терапевтичното му действие се дължи на комбинацията на механичен и химичен фактори.

Парафинотерапията е със следните добре известни ефекти:

обезболяващ (аналгетичен), разнасяне на възпалителни отоци, противовъзпалителен, регенериращ, фибролизиращ, спазмолитичен, трофичен и бактерициден.

Най – общо някои индикации за парафинотерапия са:

- Болести и травми на периферната нервна система

- Възпалителни и дегенеративни заболявания на опорно-двигателния апарат

- Състояния след травми на опорно-двигателния апарат

- Декубитуси, изгаряния, труднозаздравяващи рани

- Келоиди и цикатрикси

- Жлъчни и бъбречни колики

- Заболявания на отделителната система – цистит

- Заболявания на храносмилателната система – хроничен гастрит, спастичен колит

- Гинекологични заболявания

- Професионални болести от пренапрежение

Позволявам си да спомена някои противопоказания, ограничаващи приложението на този чудесен физикален фактор:

- Заболявания в остър стадий

- Синдром на Зудек

- Злокачествени заболявания

- Фебрилитет

- Нарушена кожна чувствителност

- Инфекциозни болести

- Следтравматични състояния на лакетна става

- Гнойни процеси

- Склонност към кръвоизливи

- Туберкулоза

Ако искате да опитате парафинолечение в домашни условия, спазвайте следните правила:

Загряването на парафина става на водна баня в две тенджери – голяма и малка. Строго се следи недопускането на попадане на водни капки в разтворения парафин, защото това предизвиква изгаряне на кожата. Парафинът трябва да бъде сух и чист. Кожата, върху която се прилага парафинът, също трябва да бъде суха и чиста. Космите, които пречат, трябва да се обръснат или се намазват с вазелин, защото полепналия парафин трудно се маха от космите. На болен с нарушена чувстителност не се прави парафинотерапия поради опасност от изгаряне. По време на процедурата болният не се движи, защото може да се наруши образуваната в началото парафинова коричка и се намалява компресионното действие на парафина. Парафинът може многократно да се използва, след като се прецеди с цедка, изсушава се и се кипва на 130°С за 15 минути. По този начин парафинът поддържа своята пластичност, за което освен това е необходимо да се добави 1/3 нов парафин (около 30%).

Методи на парафинолечението в домашни условия. Най-разпространените са следните:

1. Способ чрез намазване – много разпространен. С четка разтопеният парафин бързо се намазва върху тялото при температура 55-60°С. След като се втвърди първият слой, се нанасят още няколко слоя от по-силно нагрят парафин 60-65°С. Слоят трябва да е дебел 2 см.

2. Салфетно-марлен метод. Нанасят се с четка 2 слоя парафин върху кожата. След това се налагат няколко слоя марлени салфетки с парафин с по-висока температура - 60-65°С. Така се правят по-обширни процедури. Методът е много лесен и удобен.

3. Кюветно-апликационен. В специални плоски ванички се налива парафин, докато дебелината му достигне 3-4 см. След като леко изстине, се изважда от ваничката и се налага върху болния участък. Трябва да се внимава парафиновата отливка да не се напука.

Необходимо е след като се сложи парафинът, да се запази топлината. Затова върху парафина се слага найлон и одеяло. При процедурите освен патологичното огнище с парафин, се обхваща и част от здравите тъкани.

Парафинът може да се прилага под формата на парафинови маски - при пареза на н.фациалис, с козметична цел и др. Първо се избърсва мазната кожа на лицето със спирт, а сухата се маже с крем. Маската се осъществава чрез намазване с четка. Процедурата трае около 20 мин.

Една парафинова процедура продължава средно 30-45 мин. Процедурите се прават всеки ден или през ден. Един лечебен курс е 10-15-20 процедури.

Псамотерапия – лечение с нагрят пясък

Представлява елементарен метод, който се прилага в болнични и в домашни условия. Методът е известен от древността. Освен в СПА-центровете и на плажа, може да се прилага с успех и вкъщи.

Процедурата притежава разнасящо отоците, болкоуспокояващо и противовъзпалително действие.

В сравнение с парафина, калта и глината пясъкът е с:

- по-голяма хигроскопичност

- по-малка топлопроводимост

- много малка топлозадържаща способност

Сухият горещ пясък има следното действие:

Топлинно, механично и бързо поема потта от кожата и улеснява отделянето й (прилага се при затлъстяване).

Вследствие на високата температура пациентът се изпотява обилно, а пясъкът поема потта. По този начин се стимулира кръвообращението, активират се потните жлези и се отделят по-интезивно различни токсини. Процедурата действа релаксиращо и премахва хроничната умора и стреса.

Баните с пясък са приятни и лесно поносими. Те биват местни и общи.

При псамотерапията е важно да се спазват определени условия. Необходимо е пясъкът, използван за лечение, да бъде ситен, добре почистен от боклуци, камъчета, черупки и др. Промива се и се изсушава. Загрява се до 45 – 50°С на слънце, във фурна или на котлон. Разстила се на пласт с дебелина 10-15 см. Главата и сърцето не се покриват с пясък.

Местните пясъчни вани се използват за лечение на заболявания на горни и долни крайници.

Пясъкът се изсипва в подходящи съдове или в празна вана. Пациентът ляга във ваната и се покриват с пясък крайниците или тялото. След това се слага одеяло върху него.

За терапия на по-малки участъци от тялото се използват загрети пясъчни торбички, които се поставят на съотвеното място по тялото на пациента.

В домашни условия може да се използва следният метод. Слага се одеяло, върху него чаршаф и найлон. Изсипва се горещият пясък върху найлона. Пациентът зарива крайника си в пясъка, след което се завива с чаршафа и одеялото.

Продължителността на една процедура е 10-30 мин. В началото времетраенето е по-малко и постепенно се увеличава. Нагретият пясък, който се използва трябва да е с температура 40-45°С. След процедурата пациентът взима душ и почива 30-60 мин.

Индикации: травми, навяхвания и контузии на ставите и мускулите, хронични заболявания на ОДА, невралгия, радикулит, полиневрит, отоци (необходим е преглед от лекар специалист физикална и рехабилитационна медицина за да се установи какъв точно е отока), хронични бъбречни заболявания, възпалителни заболявания на органите на малкия таз, obesitas.

Контраиндикации: идентични за другите топлолечебни манупулации.

В т.ч. епилепсия, разширени вени (варици), сърдечни заболявания, артериална хипертония (II-III ст.), преди и по време на мензис, инфекциозни заболявания, еднометриоза и др.

Лечение с глина - може да се приложи като заместител на калолечението.

Глината е широко разпространена в природата. Тя е с разнообразен химичен и богата на минерали състав. Съдържа колоиди, магнезий, железен оксид, алуминиев триоксид, силициев диоксид и др. Глината поглъща интензивно водата и може да увеличи обема си до 35-45 %.

Освен вода, поглъща и много топлина, която бавно отдава. Колкото по-малко вода има в разтворената глина, толкова топлопроводимостта й е по-малка.

На цвят бива кафява, жълта, зеленикава и др. Тя е с висока пластичност.

В домашни условия се съхранява лесно, без специални изисквания.

Преди да се приложи за лечение е необходимо да премине през определена обработка. Глината не трябва да е влажна, затова първо се изсушава близо до печка или престоява на слънце. След това се почиства от примеси, ако има такива, и се поставя в подходящ съд. Добавя се чиста вода или 5% разтвор на готварска сол. Оставя се да престои около 24 часа. На следващия ден може да се мине през сито, за да се отделят и най-дребните замърсявания. Разбърква се добре до получаване на хомогенна пластична маса. След това се загрява до около 40-43о С.

В домашни условия най-лесно се правят местни глинени процедури – на ходила, ръце, на кръста, ставите и др.

Т.нар. глинена лапа се прави, като се използва парче плат с подходящ размер, върху него с щпатула се поставя хомогенно разтворената глина, с дебелина около 4 см. Сгъва се на две и се поставя върху болното място, след което се фиксира с бинт, а върху него парче от одеяло. Продължителност на процедурата 20-30 мин. След края на процедурата кожата се измива с вода и се прави почивка около 30 мин. Курс на лечние 10-15 процедури през ден или всеки ден.

Хидротермотерапия и калолечение

В домашни условия намират широко приложение. Темата е много обширна и заслужава да се разгледа в отделна публикация.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !