Тези неща не причиняват рак, но хората си мислят така

НаукаOFFNews Последна промяна на 27 април 2018 в 12:54 16624 2

Кое от следните неща носи риск от онкологични заболявания: алкохол, генетично модифицирани храни или стрес?

Само едно от изброените (алкохолът), но според ново проучване във Великобритания, хората трудно могат да отделят реалните рискови фактори за рака от мнимите.

Изследването е за извадка от 1300 души, подбрани на случаен принцип в Обединеното кралство, които са помолени да отговорят кои неща или поведения причиняват рак. Възможностите включват реални, известни рискови фактори като пушене, пиене на алкохол, заразяване с HPV (човешки папилома вирус) и наднормено тегло. Но също включват и неща и поведения, които - макар и често смятани за рискови фактори - в действителност не са такива. Тези "митични" рискови фактори включват стрес, мобилни телефони и генетично модифицирани храни.

Изследването е публикувано на 25 април в European Journal of Cancer.

Тъй като проучването е направено във Великобритания, не е ясно дали резултатите се отнасят и за други страни и култури, заяви водещият автор на изследването Лиън Шахаб (Lion Shahab), доцент по здравна психология в Университетския колеж в Лондон. Но тъй като средата, от която хората получават информация и новини - предимно интернет - е сходна навсякъде в развитите държави, "вероятно данните ще важат и за САЩ и  в други страни", коментира Шахаб.

Информацията, включително информацията за здравето, днес се движи свободно чрез електронните и социалните медии, но вярата в фалшивата информация със сигурност зависи от други фактори, като нивото на образование и възрастта.

Новото проучване установи, че средно хората могат да идентифицират 52% от действителните рискови фактори, но и смвтат, че 29% от фалшивите рискови фактори също могат да причинят рак. "Бяхме доста изненадани от това колко широко са разпространение тези заблуди", заяви Шахаб.

Например една трета от хората, участвали в проучването, вярват, че генетично модифицираните храни са повлияли на риска от рак и повече от 40% вярват, че стресът и хранителните добавки също причиняват рак.

Няма научни доказателства, че някое от тези неща повишава риска от рак, което повдига въпроса: Откъде идват тези митове?

"Смятам, че в съвременната епоха, в която живеем, има много информация и мисля, че хората се затрудняват да разграничат какво е ново и какво не е", обяснява Шахаб пред Live Science. Има много изследвания, които излизат, някои от тях  могат да бъдат неправилно разбрани, неразбрани или пренебрегнати от медиите, добавя той.

Разликите във възрастта

Изследователите установяват, че по-младите хора са по-наясно какво е фалшиво и какво не е, в сравнение с по-възрастните хора, участвали в проучването.

Това може да се дължи на факта, че по-младите хора са по-опитни в социалните медии и могат по-добре да отсяват фалшивите от истински новини, но това може да се дължи и на по-мащабни културни причини, включително и на по-критично по принцип отношение към информацията. Младите хора също са и по-склонни да приемат не толкова критично новите технологии, добавя Шахаб. (Някои от фалшивите рискови фактори включват мобилните телефони и електромагнитните честоти, като тези от микровълновите фурни.)

Проучването установи също, че хората, които са бели, имат по-висок икономически статус и са по-образовани, са по-наясно какво всъщност може да повиши риска от рак.

"Знаем от психологията, че това, в което хората вярват, оказва влияние върху тяхното поведение", отбелязва Шахаб. Изследователите заявиха, че се надяват повече хора да научат кое може да бъде рисков фактор за рака и да приспособят поведението си по съответния начин.

Интересното е, че проучването също така установи, че "ако сте по-склонни да вярвате на митичните причини, които водят до рак, това не влияе много върху вашето здравословно поведение, което е успокоително", казва Шахаб. С други думи, хората, които мислят, че микровълните причиняват рак, не е задължително да избягват микровълните.

Шахаб отбеляза, че информацията, свързана с рисковите фактори за рака, може да бъде объркваща и че докато "има нужда хората да променят вредните си навици, които могат наистина да причиняват рак, няма смисъл да се притесняват за неща, които не носят риск".

Хубаво е да има по-малко неща, за които да се притесняваме, нали?

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8560

2

Людмил Трифонов

17.01 2019 в 22:08

Авторитетно поднесени глупости.
Не знаят причините за раковото заболяване на организма и се опитват чрез много приказки да оправдаят получаваното финансиране. Ако имаха достоверни познания, до сега щяха да създадат каузална терапия. Вместо това добросъвестно прилагат усилията на сляп ловец на черни котки в тъмна стая.
Раковото заболяване се дължи на невроинфекция. Факторите които активират развитието на тази невроинфекция са високата доза инфекциозни частици, получавани от майката в момента на раждането и наличието на хиперергична или нормергична имунна защита. Допълнителни патологични фактори са стресовите състояния и понижаващите специфичния имунитет токсични въздействия (среда-режим, храни, радиация).
Другото са мъдри наукообразни приказки без реална стойност за защитата от това заболяване. За повече виж https://www.facebook.com/notes/1768001650174980/