Тихите възпаления в тялото

Мариана Тодорова Последна промяна на 19 февруари 2021 в 00:16 27957 0

Кредит: Bangkok hospital

Тихите възпаления натоварват организма ни, често без дори да го забелязваме. Последствията варират от болки в ставите през опасни сърдечни заболявания до често повтарящи се депресии. Ето защо човек трябва да е наясно с простите трикове за укрепване на имунната система. Само така ще спаси организма си от често повтарящите се вътрешни инфекции.

Може би малцина си спомнят, че фоторепортери уловиха през 2014 г. министър-председателя на немската провинция Хесен - Фолкер Буфир, да седи на балкона на местния парламент със слънчеви очила. Това възбуди любопитството на журналистите. По-късно обаче се оказа, че политикът изпитва болка при ярка слънчева светлина. Очилата били средство да защити лявото си око, което от известно време било възпалено. В продължение на няколко седмици Буфир страдал от инфекция на нервите в лявата част на лицето. Болестта изкривила леко изражението на лицето му, а инфекцията се прехвърлила и към окото.

Случката с политика обаче стана повод за дебати около т.нар. тихи инфекции в човешкото тяло, на които рядко се обръща специално внимание. Но те тлеят с години и са в състояние да доведат до усложнения, които завършват с фатален край.

Ежедневно ние сме в контакт с различни микроби. Те влизат в телата ни през случайно порязан пръст при заразяване с грипен вирус, чрез консумация на развалена храна и т.н. Когато това се случи, имунната ни система се включва, за да държи „агресорите“ настрана. Често ние дори не се разбираме, че сме били инфектирани с нещо, защото защитните ни сили са успели да елиминират вирусите и бактериите. Но ако имунитетът ни откаже да работи, тогава телата ни реагират на атаката с възпаление.

Болестотворните микроорганизми провокират белите кръвни клетки. Именно те се борят с нашествениците и отделят т.нар. вестители, които активират останалите отбранителни клетки в човешкия организъм. В този момент се наблюдават четири типични симптома - засегнатата от инфекцията област става гореща, зачервена, оточна и болезнена. Ако опасността бъде избегната, имунната система отново спира дейността си, което е напълно естествено.

Възпалението обаче невинаги бива отстранено напълно. Често то продължава да тлее като въглени в организма, без изброените по-горе четири типични симптома да са видими. Това са т.нар. тихи инфекции, които могат да засегнат венците или да се скрият в лимфните възли, червата, мозъка и ставите, както и да продължат да се развиват по повърхността на кожата.

Подобни мълчаливи възпаления обикновено не могат да бъдат забелязани веднага от засегнатите лица. Но те се развиват. А последиците от непрекъснато тлеещия пожар в тялото могат да бъдат наистина драматични. Те варират от сърдечни атаки, диабет и увреждане на ставите до неврологични заболявания и дори до ракови образувания.

Това ги прави видими. Или иначе казано, те вече не са безмълвни възпаления, а сериозни диагнози с ясно изразени симптоми. Медиците обясняват още, че става дума за инфекции, които се развиват много бавно и често не се забелязват, докато не се появят усложненията.

„На този етап мълчаливото възпаление обикновено се е превърнало в хронично и упорито прогресира“, казва проф. Карстен Крюгер, който е специалист в областта на спортните травми към университета в Хановер.

В книгата си „Тихият враг в тялото ми“ професорът описва какво точно се случва при всяко едно мълчаливо възпаление. Наред с всичко друго, защитните клетки на имунната система отделят реактивни кислородни радикали, които не само се борят с нахлуващите микроби, но също така могат да увредят и здравата тъкан. В дългосрочен план това променя вътрешните стени на кръвоносните съдове например. И след време пациентите стават по-податливи на инфаркт или инсулт.

И колкото по-дълги и тихи са възпалителните атаки, толкова по-голяма е опасността от трайни увреждания в клетъчните ядра. Това според медиците може да доведе до отключването и развиването дори на ракови заболявания. Данните са категорични - всеки пети злокачествен тумор днес се свързва със старо възпаление, което се е превърнало в хроничен проблем.

Невролозите д-р Джулиън Хелман-Реген и д-р Вера Клеменс от Берлин откриха неотдавна, че тихите възпаления често са в основата на депресиите. Досега се считаше, че тези скрити инфекции, които циркулират в тялото посредством кръвта, пречат на хората да се справят с мрачното си настроение и желанието да се самоубият. Д-р Хелман-Реген обаче обяснява какво точно се случва в човешкия мозък.

"Възпалението освобождава определени вещества, които предизвикват имунологична верижна реакция. Ако това не бъде преустановено и инфекциозният процес продължи да тлее в тялото, се получава нещо като игра на пинг-понг“, твърди д-р Хелман-Реген.

Ето защо той и колегата му са започнали да проучват как да прекъснат тези самовъзпроизвеждащи се възпалителни процеси, за да могат те да се преборят трайно с депресивните чувства на своите пациенти.

В хода на проучването се оказало, че хората в мрачно настроение в миналото са приемали медикаменти за лечение на акне, дерматит или някакво друго хронично кожно възпаление. Затова те предположили, че неизлекуваните и дремещите в организмите им инфекции са отключили депресията и желанието за самоубийство у тях. Всичко това тепърва трябва да бъде доказано, но в тезата на невролозите от Берлин има известна логика. Те очакват първите резултати от клиничните тестове да излязат през следващата година.

Докато това се случи, д-р Хелман-Реген твърди, че лекарите и психиатрите трябва да проверят дали пациентите с депресии имат някакво възпаление в кръвта, особено ако приеманите от тях конвенционални антидепресанти не действат. Добре би било също така специалистите да проверят и дали тези хора не са с нелекувано възпаление в мозъка, тъй като подобен проблем уврежда нервните клетки в дългосрочен план и водят до дегенеративни заболявания - като старческа деменция например.

Това, че възпаленията в различни точки на тялото могат да се лекуват с едни и същи лекарства, не е изненада за д-р Фарк Хийпе. Той е един от клиничните специалисти, които работят в Центъра за изследване на хроничните възпаление „Готфрид Лайбниц“ към академията на науките в Берлин. Изследователи, лекари и студенти се срещат редовно в този център, за да обсъдят различните аспекти на инфекциозните процеси в човешкия организъм. Седмичните курсове, по време на които се разглежда дейността на B-клетките и T-клетките на имунната система, винаги са добре посещавани.

По време на тези лекции д-р Хиепе съобщава, че скритите инфекции трябва да са обект на интердисциплинарно разглеждане. „Ние искаме да променим мисленето на медиците, че дадена инфекция засяга само едни орган в тялото. Всъщност възпалението, особено ако не е добре лекувано, може да се загнезди в друга област. А това практически означава, че подобен проблем трябва да бъде разглеждан интердисциплинарно“, уточнява той.

В организираните от д-р Хийпе научно-дискусионни клубове се прави предварително проучване на всяко едно хронично възпаление и се избира лечение, което ще подейства на конкретния пациент възможно най-бързо и ефективно. За целта обаче е необходима интердисциплинарна мрежа от експерти. Това ще рече, че лекари от различни специалности обсъждат заедно случаите на пациентите с хронични възпаления и търсят конкретна терапия, която ще им спести инфаркта, деменцията или раковото образувание след определен брой години.

„Колкото по-дълбоко разглеждаме една инфекция, толкова по-сложни взаимоотношения откриваме в дадения орган или система“, удивлява д-р Хийпе.

Възпаленията в ставите например могат да имат много различни причини, което означава, че те трябва да бъдат третирани по различни начини. От друга страна обаче инфекциите в отделни части на тялото могат от своя страна да имат много прилики. Ето защо, в допълнение към избраната терапия, д-р Хейпе и колегите му подлагат пациентите на множество тестове, за да открият онези биомаркери, които да покажат, че хроничното възпаление е отстранено на 100% във всички части на тялото, независимо че само едно определено място се е подуло и зачервило.

Кредит: physio-santewell.ch

Ако не се лекува, възпалението може да се движи из тялото и да избие на друго място след няколко години. Например при псориатичен артрит възпалението обикновено започва от кожата. Лекарите наричат това заболяване псориазис.

„След време обаче 25-30% от пациентите с псориазис развиват артрит в ставите си“, обяснява д-р Ролф Блага от Центъра за лечение на псориазис в Берлин. И допълва, че инфекцията може да се прехвърли от кожата към ставите. „Това знание е важно, защото ще промени гледната точка към лечението на основната инфекция, която при псориазиса засяга кожата“, твърди д-р Блага. По думите му ефективното лечение на едната диагноза ще доведе до предотвратяването на другата.

Напоследък има и не малко доказателства, че т.нар. ендогенни мастни инфекции играят важна роля при саботирането на работата на имунната система. Мазнините в областта на корема отделят различни цитокини, които увеличават възпалителните реакции в кръвта. А междувременно имунните клетки, които играят ролята на „посланици“, препрограмират фагоцитите (макрофагите) на имунната система. Те започват непрекъснато да изпращат сигнали за опасност в кръвта и по този начин продължават да дават зор на имунната система да работи неуморно.

В резултат на всичко това се образува нещо като спирала, от която трудно се излиза. Ето защо хората със свръх натрупване на подкожни мастни клетки са предразположени към различни възпаления. В Германия това засяга повече от половината жени и мъже. Това също така обяснява защо наднорменото тегло води до увеличаване броя на хората с диабет тип 2.

Група изследователи направили експеримент с лабораторни животни. Те заменили макрофагите с нови, непокътнати фагоцитите в кръвта - невропептид FF. Този протеин се среща във висока концентрация в кръвните проби на мишките, които се хранели здравословно. За разлика от това в по-дебели животни (с висок процент телесни мазнини) нивата на невропептид FF се оказали по-ниски. Ето защо учените предполагат, че ако този специфичен протеин бъде прилаган върху мишките с наднормено тегло, то тези нови непроменени фагоцити в кръвта ще възпрепятстват задържането на възпалението. Или казано по-популярно, най-вероятно много скоро медицината ще разполага с ефективен механизъм за борба с инфекциите при хората с наднормено тегло, което пък ще улесни и тяхното отслабване.

Оказва се, че наред с всички познати към момента диети, скоро ще се добави и т.нар. противовъзпалителен режим на хранене. Защото, както вече стана ясно, когато човек има по-малко телесни мазнини, ще се справя значително по-бързо с хроничните възпаления в тялото си.

Кои обаче са противовъзпалителните храни и как да ги включим в ежедневното си меню? С този въпрос са се заели датският експерт по хранене Мартин Кройцер и журналистката Ан Храта Ларсен. Наскоро те са издали книга със заглавие „Противовъзпалителната диета“, в която са събрали всички храни, укрепващи имунната защита на организма. Важна роля в тяхната диета играят омега-3 мастните киселини. Именно те успяват да регулират дейността на имунната система до задоволително здравословно ниво. „Рибите - като скумрия и дива сьомга, лененото масло и някои видове ядки съдържат много от тези полезни мазнини“, обяснява Ан Храта Ларсен.

Не са за пренебрегване и антиоксидантите в плодовете и зеленчуците. Тези хранителни вещества допълнително предпазват клетките в тялото от въздействието на възпалителните агенти, улавяйки свободните радикали в организма. Пробиотичните храни - като киселото мляко и ферментиралите зеленчуци (кисело зеле, кефир и други) от своя страна подпомагат дейността на червата чрез поддържането на добра бактериална флора. А както е добре известно, това води до укрепване на имунната система.

И не на последно място - витамин D. Той също има положителен ефект върху имунната система на човека. „Тялото може да образува витамин D, но само ако кожата получава достатъчно слънчева светлина. През зимата обаче хората трябва да приемат този витамин под формата на капсули, за да компенсират потенциалния дефицит“, обяснява още журналистката от Дания.

Известно е, че омега-6 мастни киселини са имунологични антагонисти на омега-3 мастните киселини. Омега-6 се намират в маргарина и слънчогледовото олио. Те са от онези вещества, които продължават да дават зор на имунната система да работи по-активно, независимо че няма пряка опасност. В крайна сметка това не е добре, тъй като ще доведе до нейното прегряване и до появата на автоимунни заболявания.

„Решаващо за благосъстоянието на нашия организъм е правилното съотношение на двата мастни компонента – омега-6 и омега-3. Оптималният вариант е това съотношение да е 5 към 1“, казва още Ан Храта Ларсен.

По думите й трансмазнините, които се срещат в пържените във фритюрници храни, водят до възпаляване на клетките, т.е. те насърчават инфекцията и трябва да бъдат сведени до минимум в менюто.

„И за да стене по-ясно, тук говорим за картофките от „Макдоналдс“ или за хрупкавите пилешки филенца и крилца от KFC например“, допълва тя.

Учените са стигнали и до още едно прозрение - постенето помага на възрастните хора да овладеят артрита. „Моето мнение е, че не само мазните храни стимулират възпалителните процеси. Същото важи и за животинските протеини, които в известна степен също стимулират свръх дейността на имунната система и могат да отключат автоимунни заболявания. Ето защо аз препоръчвам да се консумират повече растителни протеини. Те са по-лесно смилаеми от човешкия организъм“, твърди британският натуропат Андреас Михалсен.

При всяко хранене стомашно-чревният ни тракт се сблъсква с цял полк чужди и вражески настроени вещества. Червата ни трябва да се справя с тях. Ето защо приемът на по-малко храна би означавало по-малък възпалителен стрес за червата. „Има редица проучвания например при ревматоидния артрит. Оказа се, че когато пациентите приемат малки количества храна и тя е предимно постна, възпалителните процеси намаляват и симптомите отслабват“, обяснява Андреас Михалсен. Според него инфекциите затихват при т.нар. метаболитно прекъсване на усвояването на различните животински продукти.

Изследователите от Института по хранене в германския град Потсдам решили да проверят дали тези хранителни съвети действително работят в полза на организма, или не. Те разгледали данните в 29 научни статии, които се занимават с ефектите от вегетарианската диета върху човешкия организъм. Този хранителен режим се състои в консумацията предимно на зеленчуци, зърнени храни, бобови растения и плодове. Консумират се в малки количества яйца, млечни продукти и риба, но месото е изключено напълно от менюто.

Оказало се, че хората с наднормено тегло, които са променили хранителните си навици и са започнали да консумират само растителни продукти, са показали значително по-добри профили на възпалителните маркери в сравнение с времето, в което са хапвали месо ежедневно. Така те са намалили възпалителните процеси в тялото си и са понижили теглото си. А това практически означава, че вегетарианската диета е добра за хората със затлъстяване и пенсионерите с болки в ставите.

Д-р Кристиан Шуберт от университета в Инсбрук обаче има малко по-друго мнение по въпроса. „Това, че човек се храни с предимно растителни продукти, както и че порциите му са по-малки, не е всичко. Да, тези две малки стъпки биха облекчили симптомите на възпалението, но има и още нещо. Паралелно с промяната в менюто трябва ад се намали и стресът. Ако това не се направи, диетата ще удари на камък и няма да се постигне нищо“, категоричен е той. Според него ежедневното напрежение, подобно на лошите мазнини, води до прегряване на имунната система.

При хората, които се оплакват от хроничен стрес, т.нар. амигдала в мозъка е особено активна. Този регион в сивото ни вещество реагира на емоционални стимули като гняв и тревожност. А това увеличава както образуването на бели кръвни клетки, така и на други възпалителни агенти. В тялото на прадедите ни от каменната ера това би било еволюционно предимство. В очакване на евентуално нараняване при лов или в битка имунната система ще подготви тялото и така човек ще оцелее. Съвременните хора обаче не са подложени на подобни опасности и стресът кара имунната система да работи на празни обороти.

Целевото намаляване на ежедневното напрежение ще доведе до едно адекватно регулиране на дейността на имунитета. Доказано е, че йога упражненията действат много добре в подобни ситуации. Група изследователи от Медицинския университет в Южна Каролина откриха неотдавна, че тези спортни занимания водят до намаляване нивата на определени възпалителни вещества в слюнката например.

Немският йога инструктор Патриша Тхийлеман използва тези познания, за да накара хората да влязат в залата и да се упражняват по-често. „В моите класове учениците научават как да се отпуснат и да дишат правилно. Това има положителен ефект върху вегетативната им нервна система и води до намаляване на нивата на стресовите хормони до минимум. А това се отразява добре както на мозъка, така и на цялото тяло. Йогата се оказва един добрите варианти за справяне с всички предизвикателства в живота.

Кредит: sanjeevanihomoeose.com

Но в това няма нищо изненадващо. Отдавна е доказано, че спортът защитава имунната система и предпазва човешкото тяло от редица физически увреждания и депресивни чувства. Биологът и спортен лекар проф. Карстен Крюгер твърди, че не е необходимо човек да се изхвърля – умерените тренировки са достатъчно добри за постигането на по-добра издръжливост на тялото. Според нея е напълно достатъчно например човек да ходи бързо в продължение на 20-30 минути всеки ден, за да вкара в равновесие имунната си система.

„Наблюдавала съм пациенти с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), които значително са намалили нивата на възпалителните процеси в белите си дробове чрез умерена спортна активност. Чела съм и различни проучвания, които са правени сред диабетици. Те също показват, че намаляването на тихите инфекции в телата им е нещо напълно постижимо чрез промяна в диетата и умереното спортуване. Усложненията на диабета намаляват и хората с тази диагноза водят един по-нормален живот“, категорична е проф. Крюгер.

Тя е известна с това, че е създава методика за определяне на нивата на двигателна активност при различните заболявания. Освен това е основателка на Асоциацията за здравословно спортуване, двигателна терапия и рехабилитация.

Един от активните членове на нейната асоциация е Ханс Крамер, който е неотдавна е навършил 66 години. Преди десет години той бил диагностициран с белодробна фиброза - възпалителна промяна в белодробната тъкан. И тъй като лечението не давало нужния ефект, той се обърнал за помощ към проф. Крюгер. Започнал да тренира веднъж седмично в група.

„Не мога да кажа, че съм оздравял напълно, но болестта ми не се е влошила, което само по себе си е добра новина“, отчита Крамер.

Освен това можел да обсъжда здравословните си проблеми и новите медикаментозни терапии с останалите хора от групата, които имали сходни диагнози с неговата.

В допълнение към спорта обаче Крьомер ходи два пъти седмично с приятел до родното си село, което е в планински район. Доскоро му се налагало да седи по цял ден с тръбички в носа, чрез които в тялото му бил подаван кислород.

След като започнал активно да се занимава с туризъм и да се катери по планинските пътеки, той все по-рядко използвал кислородния апарат.

„Въздухът на село е чист и свеж, затова дишам с пълни гърди. Движа се ежедневно, не съм в стрес, храня се с малки порции, предимно със зеленчуци. Всичко това буквално ме издърпа от лапите на смъртта“, категоричен е днес 66-годишният мъж.

Примерът на Крьорем е като за учебник. Той категорично доказва, че за да предотврати човек острите възпаления и да не им позволява да се превръщат в „тлеещ пожар в тялото“, човек трябва да елиминира възможно най-бързо преяждането, стреса и обездвижването. За съжаление обаче това невинаги е възможно.

Източници:

„Der stille Feind in meinem Körper“, Karsten Krueger

„Feuer im Körper - Chronische Entzündungen sind gefährlicher als Sie denken“, Sonja Schoch

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !