В завръщането към "нормалността" имаме нужда и от емоционални защитни средства

Ваня Милева Последна промяна на 17 май 2020 в 00:02 4114 0

Кредит Pexels

В България вече е отворено почти всичко, а много хора се готвят да се върнат на работа - и може би да се върнат на някакво "ниво на нормалност". И така, заедно с отслабването на мерките отговорността за справянето с новата ситуция се прехвърля на отделния човек.

Вашата възраст, социално-икономически статус, къде живеете и т.н. имат драматично влияние върху това как реагирате на пандемията. За мнозина, освен изолацията, животът се е променил малко. Но други губят заплата или бизнес, а няклои и близки хора. За някои от тях всякакво чувство за сигурност се е изпарило.

Много е писано за необходимостта от лични предпазни средства или ЛПС. Но сега е време да разработим нашите ЕЗС - емоционални защитни средства. 

Особено уязвимите хора имат нужда от устойчивост и подкрепа. След трагедия, независимо дали е естествена или създадена от човека, често следва увеличаване на стреса, тревожността, депресията, употребата на алкохол и упойващи вещества или посттравматичното стресово разстройство. Но има неща, които хората могат да направят, за да помогнат на себе си. Нека да разгледаме няколко от тях.

Индивидуални умения

Можем да практикуваме умения, които са в основата на контрола на стреса, вниманието и самочувствието. Първо, трябва да признаем, че настоящите обстоятелства са наистина стресиращи. Упражненията, правилното хранене, регулирането на съня и спазването на рутинен режим,  ще укрепят тялото и ума ни, за да управлявате тези съвсем реални стресови фактори.

На следващо място, трябва да практикуваме любов към себе си. Ако сте възрастен, вече сте се справили с несигурността и сте оцелели. Може би дори сте много добре. Мисли като „Не мога да се справя“ не само ще ви накарат да се почувствате по-зле, тези  мисли обикновено не са верни. Изследванията показват, че разговорът със себе си - по начин, по който приятел би говорил с вас, с точни и полезни фрази - намалява безпокойството. Кажете на себе си: „В миналото съм преживявал и по-страшни и несигурни неща“ или „Последните няколко седмици и месеци бяха изпълнени с несигурност, но все пак оцелявам.“

Друга стратегия, която работи: Намерете дистанция между себе си и мислите си, същността на внимателността. Например, когато изпитвате тревожна мисъл, забележете я, назовете я и след това я освободете. Не е нужно да се „вкопчвате“ в тази мисъл, вместо това, фокусирайте се върху настоящия момент.

Разбира се, лесно е да се увлечем в притеснения за бъдещето или да заседнем в миналото, особено докато сме бомбардирани от тревожни мисли или негативни новини. Истината е, че никой не знае какво ще се случи през следващите няколко месеца. Пребиваването в настоящето ни помага да се откъснем от депресивни или провокиращи безпокойство мисли. От своя страна така ще придобием по-силно чувство за контрол тук и сега.

И накрая, имайте предвид качеството и количеството информация, която приемате. В несигурни времена се опитваме да успокоим страховете си, като събираме възможно най-много информация. Но изследванията са установили, че колкото повече медии консумираме, толкова по-големи са щетите за психичното ни здраве. Бъдете наясно какво се случва, разбира се - но не позволявайте всеки ден да губите часове за новини или социални медии.

Кредит: Pexels

Междуличностни и институционални умения

Организациите могат да използват добре познати принципи, за да помогнат на служителите и клиентите си. Първо, те трябва да бъдат физически безопасни. Ако сте работодател, следвайте указанията, за да ги предпазите от COVID-19, докато се върнат на работа. И им кажете какви предпазни мерки предприемате.

Уверете се, че служителите ви са добре психологически. Слушайте хората, които работят за вас. Не отхвърляйте техните мисли, притеснения, чувства или преживявания, питайте ги от какво имат нужда. Може да не успеете да направите всичко, което поискат, но направете каквото можете. Отнесете се с доверие и прозрачност и направете това, което казвате, че ще направите.

Насърчавайте сътрудничеството, взаимодействието, разширяването на правата и възможностите всеки да каже мнението си и да направи избор. Някои решения като следване на процедури за безопасност, не са задължителни. Но осигурете избор, когато е възможно, и дайте глас на всички.

Признайте, сега, когато се връщаме на работа, че не всички ще бъдат едновременно „нормални“. Споделяйки вземането на решения с вашите служители, една организация може да даде възможност на работната си сила и да стимулира създаването на безопасна среда за съвместна работа, дори по време на пандемия.

Травмата, която нанесе пандемията на обществото все още не е отшумяла. Не можем да предвидим точно какво ще последва, но можем да укрепим колективната си устойчивост и психическо здраве. Като индивиди можем да разработим емоционалната си защитна екипировка. Като институции можем да подкрепим нашите хора. Като общество можем да  се обединим около достойната кауза за справяне с кризата.

Източник:

As reopening begins in uncertain coronavirus times, you need emotional protective equipment, too, Claudia Finkelstein, Jennifer E. Johnson, Julia Felton (Michigan State University), The Conversation

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !