Витамин Е може да бъде абсорбиран и без прием на мазна храна веднага

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 10 септември 2019 в 00:33 5724 1

Кредит pixabay

Ново изследване върху механизма на абсорбция на витамин Е в тялото води до изненадващ резултат - въпреки че витаминът е мастноразтворим, не е необходимо да се приема заедно с мазнини, за да се абсорбира от тялото, според публикацията в The American Journal of Clinical Nutrition.

"Смятахме, че витамин Е трябва да се приема едновременно с мазнини. Но нашето изследване показва, че дори да изчакате 12 часа без да се храните и след това приемете храна, съдържаща мазнини, витамин Е се абсорбира", обяснява проф. Марът Трабър (Maret Traber) от Орегонския щатски университет, която изучава микронутриентите от тридесет години. 

Витамин Е, или алфа-токоферол, има много биологични роли, една от които е функцията на антиоксидант, пояснява проф. Трабър. В храната, витамин Е най-често се осигурява от мазнини като маслиновото масло например. Високо е съдържанието му и в храни като бадеми, слънчогледови ядки или авокадо. 

"Има ясни доказателства, че витамин Е е свързан с предпазването на мозъка и сега започваме да разбираме по-добре какви са точните механизми за това", обяснява проф. Трабър.

В скорошното си изследване, Трабър и колегите ѝ използват нова техника, използваща витамин Е, маркиран с деутерий, приеман както през устата, така и венозно, за да се изучи т.нар. фракционната абсорбция на витамин Е, при група жени с нормално телосложение, без диабет и нормално кръвно налягане, на възраст между 18 и 40 години. 

Фракционната абсорбция описва частта (фракцията) от приетата доза, която се усвоява от тялото, вместо да бъде метаболизирана и отделена. Фракционната абсорбция показва каква част от вещество, в случая витамин Е, е необходима да бъде приета, за достигане на нормалното му съдържание в организма. 

Деутерият, маркер на витамин Е в настоящето изследване, е изотоп на водорода с двойно по-голяма атомна маса от най-разпространения в природата изотоп - протий. За разлика от протия, който има само един протон, деутерият притежава протон и неутрон и често е използван като маркер при биохимични реакции. 

При изследването, на субектите се дава витамин Е през устата и интравенозно, както и течност, съдържаща 40% мазнини или без мазнини. Учените използват комбинация от стриктрно контролирани храни, за да се определят ролята на приема и отсъствието на мазнини за абсорбцията на витамин Е. 

"Според нашето изследване, витамин Е се отлага в клетките на червата и остава там до приемането на следващото хранене", обяснява Трабър. "Той стои в мастна капка и чака да бъде пренесен, като карго контейнер и натоварен на хиломикронен "камион"."

Хиломикроните са липопротеини, които транспортират хранителните липиди из тялото с кръвната плазма. 

Интравенозната част на изследването, прилагана заедно с прием през устата на изчислена фракционна абсорбция, също носи изненадващи резултати.

"Инжектирахме витамин Е в липидна емулсия и очаквахме, че ще е необходимо известно време, за да изчезне от плазмата и да се върне бавно в обращение, но той изчезна за 10 минути", пояснява проф. Трабър. "Липопротеините с висока плътност бързо фиксират витамин Е, а хиломикроните бързо изчезват от кръвообращението в черния дроб". 

"Интравенозния витамин Е беше прилаган в продължение на три дни и почти никакво количество не беше отделено, около 2% от дозата", добавя проф. Трабър. "Това не беше наблюдавано до момента, обикновено се абсорбира около половината от това, което приемаме. Не знаем какво се случва с този витамин Е, който остава в тялото и за да разберем кои са необходимите дневни количества е важно да го разберем".

Витамин Е е група от осем вещества - четири токоферола и четири токотриенола, различаващи се по химичната си структура. Когато става дума за витамин Е, най-често се има предвид алфа-токоферол, съществуващ като добавка и част от Европейската диета. Витамин Е, най-разпространен в Американската диета е гама-токоферол.   

"Растенията произвеждат осем различни форми на витамин Е и всички те се абсорбират, но черния дроб връща само алфа-токоферол обратно в кръвообращението", пояснява проф. Трабър. "Останалите форми се метаболизират и изхвърлят. Това ни показва, че тялото се старае да приеме всички възможни хранителни вещества и на по-късен етап се преценява кои са токсини. Това обяснява защо черният дроб има нужда от трансферен протеин за алфа-токоферол, докато червата нямат."

Източник: Medical express - Fatty foods necessary for vitamin E absorption, but not right away

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

1

Нострадамус

23.09 2019 в 14:08

Много интересно проучване, което е важно да се знае от всеки, който се интересува от тоя важен витамин.
Само бих допълни, че по-добре е да се приема естествен Витамин Е, вместо синтетично създадения. Можем да ги разпознае много лесно. Естествения е отбелязан като d alpha tocopherol, докато синтетичният е dl alpha tocopherol.