Заболяване с повръщане и силни болки се свързва с редовната употреба на марихуана (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 07 декември 2017 в 10:00 21848 4

Кредит elespanol.com

Употребяващите редовно канабис в течение на години са изложени на риск от развитието на едно ново много тежко състояние, случаите на което зачестяват.

То се проявява с периодични пристъпи на гадене, крампи, силно повръщане и болки в корема в продължение на дни.

Състоянието, наречено синдром на канабиноиден хиперемезис (cannabinoid hyperemesis syndrome - CHS), не е достатъчно проучено, но медицинските експерти смятат, че симптомите се появяват при лица, които използват или консумират големи количества марихуана в продължение на дълъг период от време.

При това се наблюдава нарастване на случаите, откакто Калифорния легализира марихуаната за удоволствие през ноември миналата година, отбелязва д-р Ейми Мулен (Aimee Moulin), лекар от спешното отделение в медицинския център Дейвис към Калифорнийския университет в Сакраменто.

Тя предвижда по-нататъшно увеличаване на случаите, след като бъдат разрешени и търговските продажби през януари.

Крещях от болка

"Крещях от болка", разказва 48-годишната Чалфонте Леней Куин (Chalfonte LeNee Queen), пред California Healthline, след като 17 години страда от ужасното заболяване. "Аз виках майка си, която е мъртва от 20 години, без да осъзнавам, че не може да дойде при мен". Тя не може да се държи на краката си в продължение на дни като понякога остава да се гърчи на пода от болка.

Класическите характеристики на CHS са следните:

  1. Тежка хронична употреба на канабис;
  2. Повтарящи се пристъпи на тежко гадене и упорито повръщане;
  3. Болки в корема;
  4. Временно облекчение на симптомите след гореща вана или душ;
  5. Проблемът изчезва, когато употребата на канабис спира.

Повечето пристъпи отзвучават в рамките на 24 часа до 48 часа, но някои може да продължат няколко дни, съобщава проучване от 2010 г..

Трудна диагноза. Няма лечение. Единственията причина е честата и продължителна употреба на марихуана

Диагностицирането на синдрома в трудно и скъпо. Няма кръвен тест, който да свърже стомашните болки с употребата на марихуана, така че лекарите често поръчват скъпи компютърна томография и лабораторни тестове, за да се изключат други медицински проблеми.

Лекарите казват, че състоянието е трудно за лечение. Няма лек, освен да се откажат от употребата на марихуана, но много от пациентите са скептично настроени, те не вярват, че канабисът може да ги разболее, така че не спират да го използват и пристъпите на повръщания продължават.

Гореща вана

Лекарите могат да направят малко за облекчаване на симптомите, тъй като традиционните медикаменти срещу повръщане често не работят и няма хапчета, които да предотвратят появата на пристъпите. Пациентите се подлагат на интравенозна хидратация, докато симптомите отшумяват. Симптомите могат да подобрят временно с горещ душ или вана. Или напълно чрез спиране на употребата на канабис.

Куин разказва, че продължава да повръща многократно, освен ако не вземе горещ душ - но не говорим за рутинна вана или душ. Ваните и душовете могат да продължат с часове и да се повтарят до 20 пъти на ден. Една жена съобщава, че съпругът й прекарва 300 от 365 дни в банята

Токсиколозите обясняват, че топлината може да разсейва мозъчните рецептори за болка в корема, но синдромът не е добре проучен. 

Разликата между CHS и синдрома на циклично повръщане

Синдромът на канабиноидния хиперемезис за първи път е документиран в Австралия през 2004 г. , но не е разпознат като такъв.

Клиницистите и изследователи едва наскоро диференцираха състоянието от почти идентичния синдром на циклично повръщане. Разликата между двата се свежда до причините - синдромът на цикличното повръщане може да бъде причинен от стрес и безпокойство, свръхнапрежение, преяждане, бактериални или вирусни инфекции и някои други причини.

Синдромът на канабиноидния хиперемезис (CHS) обаче се дължи единствено на тежка хронична употреба на канабис, въпреки че учените не разбират защо.

Защо хората получават синдром на канабиноидния хиперемезис?

Поради добре известните свойства на тревата срещу гаденето, хората със синдром на канабиноидния хиперемезис често се лекуват самостоятелно и чрез приемане на повече марихуана, което само влошава състоянието им.

Първоначалното клинично използване на марихуаната е като антиеметик (средство срещу повръщане), така че синдромът на канабиноидния хиперемезис изглежда парадоксално.

Десетките канабиноиди в марихуаната, особено Δ9 тетрахидроканабинол (THC) и канабидиол (CBD) имат дълбок ефект върху апетита и храносмилателната система, поради което едно от основните медицински приложения на марихуаната е за увеличаване на апетита и намаляване на гаденето при онкологични заболявания и пациенти с ХИВ/СПИН.

Това е така, защото марихуаната имитира естествените канабиноиди на организма, които са невротрансмитери, които взаимодействат с канабиноидните рецептори на нервните клетки за регулиране на всички видове функции в тялото, включително апетита.

Учените не разполагат с теории за това, защо редовното използване на марихуаната може да предизвиква тези цикли на повръщане. Все пак, според лекарите, натрупването на канабиноиди оказват влияние върху функцията на хипоталамуса, който регулира храносмилането и телесната температура.

Кой може да получи синдром на канабиноидния хиперемезис

Малко са изследванията по темата, но едно проучване установи, че трябва да се употребява марихуана от три до пет пъти на ден, за да се развие CHS.

Според проучването "средната продължителност на употребата на канабис преди началото на рецидивиращо повръщане е ... 3 - 4 години". 

Все пак единствената терапия, от която се съобщава, че има полза, е прекратяването на употребата на канабис.

Източници:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3576702/#__ffn_sectitle

“Cannabinoid Hyperemesis Syndrome”,  Jonathan A. Galli, MD, Ronald Andari Sawaya, MD, and Frank K. Friedenberg, MD

Current Drug Abuse Review

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3763664/

“Association of Marijuana Use and Cyclic Vomiting Syndrome”,  Mithun B. Pattathan, Reza A. Hejazi, and Richard W. McCallum

Pharmaceuticals

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2886568/

Cannabinoid hyperemesis, Stephen Sullivan, MD

Canadian Journal of Gastroenterology

https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/cyclic-vomiting-syndrome

Cyclic Vomiting Syndrome, National Institute of Diabetes, Digestive and Kidney Disease

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6947

4

theprofet

12.12 2017 в 11:50

Мхм, паднаха приходите от безумно скъпите препарати против повръщане, които се изписват по време на химиотерапия.
И сега световната фармацевтична мафия се чуди как да си ги върне...

6947

3

theprofet

11.12 2017 в 08:01

Познавам доста хора употребяваше вече над 15 години, по над 3 пъти на ден и нито един не е развил въпросния синдром. Май ще се окаже поредната фарма-пропаганда...

25665

2

Victimized

09.12 2017 в 14:59

Хубаво де, аз пуша от 14 годишен, сега съм на 32, кога точно да очаквам да започнат симптомите ?

10047

1

Васко Кънев

08.12 2017 в 11:04

Пълни глупости! Определени фармацевтични кръгове се чудят каква тъпотия да измислят само и само да покажат колко опасен е конопа!