Защо имаме нужда от омега-3 мастни киселини

НаукаOFFNews Последна промяна на 07 август 2019 в 00:00 9504 0

След витамините и минералите, рибеното масло с неговите омега-3 мастни киселини е най-използваната добавка.

Но има ли благоприятен ефект от приемането му, след като се появиха обзорни изследвания, които развенчаха мита за ползата му при сърдечни заболявания?

Това, в което изследователите са уверени, е, че омега-3 са основни мазнини - организмът ни не може да ги създаде сам. Така че е задължително да ги включим в диетата си, ако искаме да сме здрави.

Основните видове омега-3 мастни киселини са:

  1. Ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA) се срещат в мазните риби и някои миди.
  2. Алфа-линоленовата киселина или ALA се намира в растителните масла, ядките (особено орехите), лененото семе и някои листни зеленчуци.

Омега-3 могат да потиснат възпаленията, фактор както за запушване на артерията, така и за автоимунни заболявания като ревматоиден артрит. Съществуват доказателства, че омега-3 влияят за облекчаване на симптомите на ревматоиден артрит.

Омега-3 мастните киселини могат да разреждат кръвта и така да намалят вероятността от опасни съсиреци, но това също може да означава, че ще е нужно повече време от обикновено за съсирването на кръвта. Това може да бъде опасно, ако се приемат лекарства за разреждане на кръвта по лекарско предписание или нестероидни противовъзпалителни средства, което може да причини кървящи рани. Затова е добре да се консултирате с вашия лекар, ако обмисляте да вземате добавки с омега-3 .

Важен момент за изследванията, при които е установено, че рибеното масло има малка или никаква полза сърдечни заболявания, е, че повечето от тези проучвания са включвали добавки с омега-3, а не храни, естествено богати на тези мастни киселини .

От ограничените изследвания, които са направени, става ясно, че консумацията на храни с естествено срещащи се омега-3 изглежда е по-добре от получаването им чрез добавки, освен това получавате и други полезни вещества с храната.

Затова МedicalХpress препоръчва да предвидите в менюто си два пъти седмично тлъста риба като сьомга, риба тон и пъстърва или морски дарове като раци и миди и шепа орехи за закуска.

Източник: Why you still need omega-3 fatty acids, МedicalХpress

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !