Здравните решения, взети под влиянието на социалните мрежи, може да са погрешни

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 11 ноември 2019 в 10:30 3258 0

Кредит pixabay

В социалните медии постоянно тече поток от съвети за справяне с хранителни алергии. Много потребители се доверяват безкритично на често неизвестни източници. Според презентация на Американския колеж по алергии, астма и имунология (ACAAI) това може да има негативни последствия.

"Социалните медии имат своите предимства и там има много полезна информация", смята алергологът д-р Дейвид Стъкъс (David Stukus). "Но социалните медии дават еднаква трибуна за всички - дори и за тези, които разпространяват невярна информация. Годините на обучение и клиничен опит на алерголозите получава същата тежест, каквато и неквалифицирани индивиди, направили собствено "проучване" в интернет."

Д-р Стъкъс не е изненадан, че хората търсят здравна информация онлайн, но там има много алтернативни факти, умишлени или не. 

"Тази дезинформация има негативно влияние върху взимането на здравни решения от хората, страдащи от хранителни алергии", обяснявa д-р Стъкъс. "Например лесно може да откриете онлайн обещания за "лекове за хранителни алергии", каквито всъщност не съществуват. Тези терапии изглеждат многообещаващо, но не са били правилно изследвани и няма как да знаете дали са полезни или вредни. Същото важи и за домашните тестове за непоносимост към храни. Хората харчат стотици долари, за да получат списък на храни, към които уж са чувствителни, и им се казва да ги избягват. Но тези резултати са безполезни."

Д-р Стъкъс препоръчва информацията, която хората са получили по интернет, да бъде обсъждана при посещението при алерголог.

"Бих предпочел някой с хранителна алергия да дойде с информация, която можем да обсъдим, вместо да започва лечение без да попита за мнението ми."

Лекарят съветва пациентите да поискат да им се отдели време, в което да се обсъдят въпросите им. Всеки пациент с хранителна алергия може да се обърне към алерголога си за препоръки относно достоверните източници на информация по въпроса.

"Има разпространени тактики, използвани от хората, които предлагат продукти и услуги онлайн и всеки трябва да е наясно с това, когато търси информация в интернет", обяснява д-р Стъкъс. "Бъдете подозрителни към информация, която погрешно се представя за научна, както и за извадени от контекста данни, лични истории или платена реклама от знаменитости.[...] Ако звучи твърде хубаво, за да е истина, вероятно е мит, без значение колко лайка, шервания или ретуитвания има."

Източник: Medical Xpress - Social media alternative facts on food allergies can negatively impact medical decisions

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !