Жена ражда в Червено море. Ето защо не трябва да се прави така

НаукаOFFNews Последна промяна на 15 март 2018 в 08:05 6945 0

Бременна жена посещава като туристка Дахаб, Египет и ражда в Червено море, съобщава Daily Mail. Серия от снимки показват раждането, майката, излизаща от морето и двама мъже, които носят бебето на брега, с все още прикрепена пъпната връв на бебето.

Един от мъжете е бащата, който може да се види с леген, съдържащ плацентата. Другият човек на снимките е лекар, специалист по раждане във вода. Снимките са споделени във Facebook от Хадия Хосни Ел Саид, но вече са свалени.

Но експерти, цитирани от Live Science, казват, че това може да е много рисковано за новородено и хората трябва да разберат, че раждането в океана не е безопасно.

"Тревожа се, че това е опасна среда за бебето", заяви д-р Сайма Афтаб (Saima Aftab), директор на Центъра за грижи за плода в Детската болница "Никлаус" в Маями, която не участва в този случай. "Дори и в присъствието на медицински специалист" раждането в океана може да е опасно, казва Афтаб.

Безопасно ли е раждането във водата?

С нарастването на популярността на ражданията във вода, назрява необходимостта експертите да се произнесат за тяхната безопасност.

Текущите данни показват, че при ранните стадии на раждането водата може да предложи някои предимства, като по-кратко раждане, се казва в документ на Американския колеж по акушерство и гинекология (ACOG). Така че, възможността да се ражда във вода може да се предложи на здрави жени, чиято бременност е най-малко на 37 седмици.

Въпреки това, няма достатъчно данни за рисковете и ползите от изваждане на бебето във вода, според ACOG, за да се препоръчва този метод.

"Експертите не смятат, че може да се твърди, че е безопасно", разказва Афтаб. Ако една жена желае да ражда във вода, тя трябва да бъде информирана, че рисковете от тази практика не са били проучени достатъчно, подчертава ACOG.

Една от опасностите е, че бебето може да поеме вода и да се удави, отбелязва ACOG. Съществува и риск от инфекции, ако ваната за раждане не е добре почистена или ако водата, използвана за раждането, е замърсена. Миналата година бе съобщено, че две бебета в Аризона са получили легионелоза, известна още като легионерска болест (инфекциозно заболяване с потенциално фатален край, причинено от аеробна бактерия от рода Legionella), след като са били родени чрез раждане във вода.

А раждане в морето?

При раждане в морето може да се появят няколко допълнителни усложнения, коментира Афтаб за Live Science. Като се има предвид, че морето е огромна и непредсказуема среда, съществува опасност майката да се удави, докато е в уязвимо състояние.

Освен това високата концентрация на сол в морската вода може да създаде риск за бебето. Дори ако бебето поеме само няколко глътки морска вода, това може да увреди детето заради малките му размери, казва Афтаб. И тъй като температурата на морската вода не може да се контролира, бебето може да получи хипотермия, което води до лоши последици, подчертава Афтаб.

И като при другите раждания във вода, раждането в морето може да доведе до инфекции. "Бебетата са много уязвими" за инфекции и други опасности, казва Афтаб.

Безопасно раждане във вода може да се осъществи под медицински контрол в здравно заведение, подчертава Афтаб. Там лекарите и акушерите могат да наблюдават отблизо майката и бебето, а температурата и стерилитета на водата могат да бъдат контролирани, казва Афтаб.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !