4 сценария как ще се формира следващия суперконтинент на Земята (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 01 декември 2018 в 09:25 19052 2

Илюстрация: Nicolle Rager Fuller

Земята, на която се разхождаме, се състои от тектонични плочи, които плават по разтопената мантия на планетата със скорост от няколко сантиметра годишно, след което се съединяват в суперконтинент, а след това отново се разпадат.

В момента сме в средата на междинна фаза на разделяне на текущия цикъл. 

Според учените следващият суперконтинент ще се образуват след 200-250 милиона години.

Миналото

Всеки, който погледне карта на Атлантическия океан, веднага забелязва колко добре си пасват крайбрежията на Южна Америка и Африка, как бразилската издутина съвпада с трапчинката на Западна Африка. Тази улика, заедно с няколко други, подтикват Алфред Вегенер да предположи преди повече от век, че континентите някога са били съединени в едно огромно парче суша. Той го нарича Пангея или "всички земи".

Пангея е може би най-известният от поредицата суперконтинени, съществували в миналото. Стотици милиони години огромни плочи от земната кора са се носели върху земната мантия, събирали са се и са се разделяли. 

Пангея е съществувала от преди 400 до 200 милиона години. След разпадането й остава южният суперконтинент Гондвана (преди 80 милиона години), състоящ се от по-голямата част на съвременните земи в южното полукълбо - Антарктида, Южна Америка, Африка, Мадагаскар, Индия, Арабия, Австралия, Нова Гвинея, Нова Зеландия и др.

Това обяснява защо разпространението на неумеещите да летят големи бягащи птици (Struthioniformes) е съсредоточено в Австралия, Южна Америка и Африка.

Друг суперконтинент, Родиния се смята, че е съществувал преди между 1,3 милиарда и 750 милиона години. А има и трети, Нуна (или Колумбия), преди още 1.4 милиарда години.

Изследователите описват тази картина на отдавна изгубени светове използвайки мощни компютърни симулации и геоложки следи от скали от цял свят.

Четири сценария за бъдещето

В момента сме в средата на междинна фаза на разделяне на текущия цикъл. Въпросът е как ще се формира следващият суперконтинент и защо?

Специалистите имат четири основни сценария: Новопангея (Novopangea), Пангея Ултима (Pangea Ultima), Аурика (Aurica) и Амазия (Amasia). Всяка форма зависи от различни фактори, но в крайна сметка всичко е свързано с начина, по който се е разделила Пангея и накъде сега се носят световните континенти.

Разпадът на Пангея доведе до формирането на Атлантическия океан, който все още се разширява. Следователно, Тихият океан се свива и става все по-тесен. В него се помещава пръстен от зони на субдукция по периметъра му, известен като Тихоокеански огнен пръстен - район, в който се намират най-активните вулкани и се случват  много и силни земетресения. Атлантическият океан, напротив, има голям океански ръб, който произвежда нова океанска плоча и само две зони на субдукция.

В така наречените зони на субдукция ръбът на едната плоча се подпъхва под другата плоча като едновременно я избутва, за да потъне в земната мантия.

1. Новопангея

Ако приемем, че настоящите тенденции не се променят и Атлантическия океан продължава да се отваря, като по този начин свива Тихия океан, ще възникне сценарий, когато следващият суперконтинент ще бъде пълен антипод на Пангея. Америка ще се сблъска с Антарктика, а след това с вече обединените Африка и Евразия.

Новопангея (Novopangea), The Conversation


2. Пангея Ултима

Но разширяването на Атлантическия океан може да забави и дори да тръгне в обратната посока. Двете зони на субдукция на Атлантическия океан могат потенциално да се разпространят по всички източни брегове на Америка, което ще доведе до възстановяване на сходството на Пангея под формата на обща Северна и Южна Америка, Европа и Африка и образуването на нов суперконтинент, наречен Пангея Ултима, заобиколен от голям мега Тихи океан.

Пангея Ултима (Pangea Ultima), The Conversation

3. Аурика

Ако в Атлантическия океан се появиха нови зони на субдукция - нещо, което може би вече се случва - тогава Атлантическият и Тихият океани ще бъдат обречени да се затворят. Това означава, че може да се образува нов океански басейн.

В този сценарий пан-азиатското рифт, който днес минава през Азия от запад на Индия до Арктика, ще създаде нов океан. В резултат на това се образува суперконтинентът Аурика. Поради сегашният дрейф на Австралия на север, тя ще бъде в центъра на новия континент, тъй като Източна Азия и Северна Америка ще затворят Тихия океан от двете страни. Тогава европейските и африканските плочи ще се съберат отново с Америка, затваряйки Атлантическия океан.

Аурика (Aurica). Американски геофизически съюз (AGU)


4. Амазия

Четвъртият сценарий прогнозира съвсем различна съдба за Земята. Някои тектонски плочи сега се движат на север, включително Африка и Австралия. Смята се, че това отклонение се дължи на аномалии, оставени от Пангея в мантията на Земята. Поради това северно отклонение може да се предвиди сценарий, при който континентите, с изключение на Антарктика, продължават да се движат на север. Следователно те в крайна сметка ще се съберат около Северния полюс в суперконтинента, наречен Амазия. В този сценарий и Атлантическия, и Тихия океан ще останат отворени.

Амазия (Amasia), The Conversation

От тези четири сценария експертите смятат, че вариантът на Новопангея е най-вероятният. Той следва логиката на настоящите движения на континентитр - другите три сценария предполагат внезапното появяване на съвсем различни процеси.

Проучването на тектонското бъдеще на Земята ни принуждава да пресечем границите на нашите знания и да помислим за процесите, които оформят нашата планета за дълъг период от време. Това също ни кара да мислим за системата на Земята като цяло и повдига редица други въпроси - какъв ще бъде климатът на следващия суперконтинент? Как ще се коригира циркулацията на океана? Как ще се развие и адаптира животът? Това са въпроси, които също пресичат границите на науката, защото са отвъд границите на нашето въображение.

Външният слой на съвременната Земя е колекция от взаимно свързани твърди плочи, както се вижда на тази илюстрация. Тези плочи се сблъскват и трият взаимно, плъзгат се или потапят една под друга, което води до земетресения и вулкани. Изображение: USGS

***'

Автори

Тази статия е публикувана от The Conversation под лиценз Creative Commons. Прочетете оригиналната статия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

01.12 2018 в 16:25

... доколкото са недвижими де.

15914

1

поп Дръвчо

01.12 2018 в 16:25

Предвиждам сложни промени в цените на недвижимостите.