72.8% от световната възобновяема енергия се получава чрез изгарянето на дърва и говежда тор - 20 пъти повече от вятърната и соларната енергия

Владимир Бранков Последна промяна на 04 юни 2019 в 00:00 21514 4

Защо индустрията за възобновяемата енергия в основата си е (предимно) измама

Защитниците на възобновяемата енергия от десетилетия ни убеждават, че соларната и вятърната енергия са бъдещето и че това бъдеще вече се показва зад ъгъла.

Някои дори смело твърдят, че до 2030 светът ще бъде задоволяван с енергия само от възобновяеми източници, ако се осъществи експоненциално нарастване на капацитета на соларните панели и вятърните турбини.

Разбира се, че и масмедиите участват в преувеличаването на значението на соларната и вятърната енергия за побеждаването на плашилото известно под името изменение на климата.

Несъмнено вятърната и соларната енергия увеличават бързо своя капацитет през последните три десетилетия – вятърната енергия средно с 24.3% всяка година от 1990, а соларната с 46.2% годишно през същия период.

Но откъде всъщност идва разликата в капацитета на възобновяемите източници? Какво е текущото състояние на възобновяемата енергия и какво е нейното бъдеще?

Не. Възобновяемата енергия е неудачна и ще си остане такава в обозримото бъдеще – вятърната и слънчевата енергия просто са второстепенни спрямо фосилните горива и ядрената енергия.

Точка.

3 ключови факти за възобновяемата енергия, които трябва да знаете

Ще ви запознаем с три статистически факти за възобновяемата енергия, които трябва да знаете:

1. Вятърните турбини произвеждат само 0.46% от глобалната енергия

Въпреки тридесетте години правителствени субсидии и стотиците милиарди преки инвестиции в зелени технологии, вятърната енергия покрива само 0.46% от световното потребление на енергия. Това е много близо до нищо.

Вятърната енергия е негодна и ще си остане такава поради ограничения коефициент на полезно действие (законът на Бец*) и поради изискванията за земна площ – ние бихме се нуждали всяка година от площта на Британските острови покрита с вятърни турбини, само за да посрещнем годишното нарастване на нуждите от енергия. Просто няма достатъчно земя.

* Законът на Бец (англ. Betz 'law) определя максималната енергия, която може да бъде получена от вятърен генератор. Законът Бец е открит през 1919 г. от немския физик Алберт Бец. Според този закон вятърният генератор може да усвои не повече от 59.3% от кинетичната енергия на вятъра.

Тук не отчитаме несигурността на вятърната енергия и скритите рискове за енергийните системи, които тази несигурност носи.

2. Изгарянето на изпражнения и дървесина дава повече енергия от вятърната и соларната енергии взети заедно

Защитниците на вятърната енергия заблуждават обществото относно истината за консумацията на възобновяема енергия – те правят така че да изглежда, че ние разбираме разликата. Ние не я разбираме.

Според доклад от 2016 за възобновяемите източници на Международната Енергийна Агенция (International Energy Agency - IEA) вятърната, соларната и енергията на приливите взети заедно, осигуряват 0.81% от световните енергийни нужди.

И все пак, непрекъснато ни се набива в главите, че възобновяемата енергия произвежда много по-голям процент от споменатия по-горе. От къде идва тази разлика?

Защото защитниците на зелената енергия заблуждават обществото, като разглеждат само електрическата енергия.

Фактите обаче не са в тяхна подкрепа, защото електрическата енергия представлява само една пета част от цялата консумация на енергия. По-голямата част от консумираната енергия отива за транспорта, отоплението и готвенето.

Защитниците  на зелената енергия също внушават, че вятърната и соларната енергия съставляват голяма част от световната консумация на енергия, като твърдят, че те доминират във „възобновяемия” енергиен сектор.

Това обаче е далече от всякаква истина.

При положение че 13.8% от световната енергия идва от възобновяеми източници, огромната част от тази енергия е от изгаряне на дърва, дървени въглища и говежди изпражнения.

Точно така, изпражненията са по-важен енергиен източник от вятърните турбини.



3. Ще се нуждаем от редките минерали на 7.2 земни кълба за преминем на слънчева енергия.

Фотоволтаичната клетка се нуждае от смайващо разнообразие на редкоземни минерали, един от най-важните от които е среброто.

При настоящата технология (и приемайки 20% коефициент на полезно действие), ние трябва да покрием с фотоволтаични панели площ равна на тази на Испания, за да произведем необходимата ни в 2030 електрическа енергия (която е една пета от цялата енергия).

Това е много земя, която би могла да се използва за земеделие или просто да бъде запазена.

Но дори и да ни се иска да произведем такова голямо количество соларни панели, ние не бихме могли да направим това – просто на света няма достатъчно количество сребро.

Ето няколко няколко числа.

За всеки 1.8 квадратни метра са необходими 20 грама.

В един квадратен километър има 1 милион квадратни метри. Това означава, че ще се нуждаем от 11.1 милиона грама, което е равно на 11.1 тона сребро за квадратен километър слънчеви панели.

Испания има площ 506 000 квадратни километра.

Това означава, че ще са ни необходими 5 616 600 тона сребро, за да бъдат произведени тези соларни панели.

Това е много повече сребро от това в земната кора (7.2 пъти повече).

Количеството сребро, което сме изкопали досега, и това, което все още е в земната кора е 777 275 тона.

Всъщност, дори да изкопаем цялото количество сребро, намиращо се в земната кора, няма да има достатъчно за да преминем 100% на соларна (електрическа) енергия, дори соларните панели да станат 4 пъти по-ефективни (80%).

Соларната енергия е път без изход.

Източник: National Economics Editorial

Коментар от преводача Владимир Бранков:

Забележете числото за вятърната енергия – 0.46%. Това е резултат на 30 години огромни инвестиции и субсидии, съпроводени с безкрайни кампании и убеждения колко е зелена зелената енергия. Имайте предвид, че при същите инвестиции и субсидии, след 32 години процентът няма да е 0.92, а пак ще си е 0.46%, защото животът на една вятърна турбина е 30 години. Представете си какви инвестиции и субсидии ще са необходими, за да се достигнат дори мизерните 10%. Всичко това ще изтече от вашите джобове уважаеми читатели, защото това е една изцяло субсидирана енергия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11698

4

Johann

18.08 2019 в 17:25

Само не мога да разбера както толкова успешно върви въвеждането и използването на енергия от възобновяеми източници защо Меркел дава толкова зор и сключи договор с Путин за изграждането на Северен поток 2.,въпреки че имат и други изградени тръби по които тече газ от Русия. И това важи не само за Германия,но и за другите Западни държави. Турция и тя изгражда разни тръбопроводи за газ въпреки че реално погледнато климата и слънцегреенето там са в пъти повече от Германия. Както е написано в един доклад на ООН основната цел на преминаването към използването на зелена енергия не е толкова грижа за Земята колкото глобален контрол на икономиката. Там е заровено кучето ако мога да използвам този израз.

3995

3

Иван Лицов

20.06 2019 в 21:38

Нито дума за свободните,безплатни,безкрайни енергии. Никола Тесла и откритията му не споменават. Липсващият от оригиналната таблица "нютонии,ефир,етер", това , с което е пълно "празното" космическо пространство и е навсякъде наоколо , стоял на първа позиция на таблицата на Менделеев! Източник на безкрайна енергия! "Енергия на нулевата точка"! Засекретени открития и множество убити изобретатели! 1980-тте години по телевизията показваха българин,който караше "лади" и "волги" с вода и няколко капки нещо си! Наскоро обявиха друг българин , правещ същото. И японец демонстрирал такова постижение. Руснаците обявиха преди 7-8 години , че са овладели трансмутацията на хим. елементи. Виктор Курашов и Тамара Сахно ги представят из Европа и Азия през цялото това време.И още...и още...!Вижте кой е Мехран Кеше! Андреа Роси продава дори промишлеността задоволяващи с безплатна енергия устройства. А защо не знае масовата публика? Защото ще ГИ ПОИСКА!!!

12247

2

al-ien4

05.06 2019 в 05:35

Само в Германия, към края на миналата година над 40% от произведената електроенергия идва от вятърни мощности и фотоволтаични комплекси! Още преди 6 години "зелената" енергия изпревари изкопаемите горива, там! До 2030 година (в най-голямата икономика в Европа) се гонят почти 70% от енергията да идва от "зелени" възобновяеми енергоизточници! До 2050 година имат заложен план - 100%! Това са факти...

Рекордното количество от 157 GW ВЕИ мощности са пуснати в експлоатация през 2017 г. в Европа (в сравнение с 143 GW през 2016 г.) и далеч повече от добавените мощности на изкопаеми горива, които са били едва 70 GW. 
Над 100 от най-влиятелните компании в света, обединени в инициативата RE100, са и сред най-големите инвеститори във ВЕИ. Сред тях са “IKEA”, “Adobe”, “Bloomberg”, “Carlsberg”, “Google”, “VISA” и много други. Те са поели ангажимента да постигнат 100% електроенергия от възобновяеми източници и работят за масово увеличаване на търсенето и доставката ѝ.

Според проучване на IRENA (Международна Агенция за Възобновяема Енергия), което обхваща само част от страните от Централна, Източна и Южна Европа, регионът в момента има потенциал от 127 GW конкурентноспособни мощности на възобновяема енергия. Тази цифра е 15 пъти по-висока от целта на Европейския съюз за 2020 г. за постигане на дял на възобновяемите енергийни източници за цялата общност! До 2030 г., потенциалът само на вятърна и слънчева енергия на конкурентна цена може да нарасне до 650 GW...

Дори България.. Осем години. С толкова България е избързала в постигането на целите за зелена енергия, които са част от екологичните ангажименти на страната в Европейския съюз (вероятно заради потоците от средства идващи от централната европейска банка и възможността от "схеми" за източването им, но това не променя факта и процентното съотношение, което ВеЦ заемат в България), а именно - 16.3% от крайното потребление на енергия в страната ни да идва от ВЕИ и фотоволтаици.
И това са данни, само за Европа!

Автора... През 2019г. да пуснеш толкова скопосна статия в един от малкото неправителствени сайтове с научна тематика в България е жалък опит за отработеното на надницата. Жив и здрав да си. Спестявай за кюмюр, за през зимата, че според твоите представи, още рисуваме в пещерите мамути...

12049

1

към преводача: превел си статия от 2017, която цитира материали от 2014, които ползват данни неясно от кога...
Все пак е вярно твърдението, че след 32 години процентът на ВяЕЦ няма да е 0.92. По последни данни (от 2018) ВяЕЦ заемат около 6% в енергетиката, което значи че "числото" вече е около 1.2. Това показва колко струват прогнозите ви.
Колкото до "огромните" инвестиции. Да, огромни са. През миналата година 70% от инвестициите за нови мощности в енергетиката са във ВЕИ сектора. И ако не бяха във ВЕИ щяха да са в други централи, но на по-висока цена.