Хората или вулканите причиняват повече промени на климата?

Ваня Милева Последна промяна на 24 юли 2017 в 00:00 11294 0

Кредит Pixabay

Най-честият аргумент на хората, отричащи човешкото влияние върху изменението на климата, е че вулканичните изригвания изхвърлят повече въглероден диоксид в атмосферата, отколкото хората някога биха могли, така че нашите собствени парникови газове нямат почти никакво въздействие върху климата.

Освен това този аргумент постулира, че вулканичните изригвания произвеждат толкова много отразяващ слънчевите лъчи серен диоксид, че когато избухне един вулкан достатъчно мощно, то той ще се охлади климата толкова много, че влиянието на всички наши парникови газове ще бъде отменено.

Тези аргументи "са пълни глупости" и Робин Андрюс (Robin Andrews) на страницата на IFLScience обяснява защо.

Дали вулканите са по-добри производители на въглероден диоксид, отколкото хората

Да, наистина вулканите произвеждат повече въглероден двуокис, отколкото повечето други процеси. Те освобождават много газове, чиито концентрации зависят от геохимията на източника на магмата и начина на изригването - внезапно и експлозивно или продължително и спокойно.

Най-често срещаните вулканични газове са водна пара, въглероден диоксид, въглероден окис, сероводород съединения и различни серни оксиди и други.

Хората винаги ще произвеждат повече въглероден диоксид годишно от вулканите. Снимка: Pixabay

Климатичните скептици често изтъкват водната пара като най-важният парников газ, като обикновено го правят, защото предполагат, че въглеродният диоксид не представлява проблем. Водната пара е капан за слънчевата радиация в атмосферата, но концентрацията й директно зависи от температурата. По-топлите места на земята имат повече водни пари в атмосферата, а по-студените имат по-малко. Ние, хората, не можем да контролираме това.

Въглеродният диоксид, който произвеждаме, обаче можем да контролираме. Въпреки че не е най-ефективният ловец на топлина, той все пак е доста добър в това и се задържа в атмосферата за около 200 години. Това го прави най-важният парников газ.

Вулканичният принос към глобалното затопляне, съгласно различни проучвания, публикувани в рецензирани списания.

Редица проучвания използват разнообразни статистически и физически подходи за определяне на приноса на парниковите газове и други ефекти за наблюдаваното глобално затопляне като Foster & Rahmstorf и Lean & Rind. И тези проучвания откриват, че вулканите имат сравнително малък принос за глобалното затопляне и всъщност вероятно са имат нетен ефект на охлаждане през последните 50-65 години.

Вулканите освобождават доста голямо количество въглероден диоксид. Понякога те отделят толкова много от него, че предизвикват масови измирания.

Вулканичната област Сибирски капани изхвърли в продължение на над 1 милион години поток от лава с размерите на континент, преди 252 милиона години. В атмосферата бяха изхвърлени 85 трилиона тона въглероден диоксид, които предизвикаха повишаване на глобалните температури с 6-8 ° С за много кратък период от време.

Това предизвика "Великото измиране", масово изчезване на 96% от всички видове живи същества на Земята. Това бе събитие, което докара животът на нашата планета най-близо до апокалипсис.

Но това събитие, макар и уникално, ако се случи днес, ще бледнее в сравнение с количеството въглероден диоксид, който човечеството изхвърля в небето всяка година. Защото всичко е въпрос на скоростта на отделяне на парниковите газове във времето.

Сибирските капани произвеждат много въглероден диоксид и това става за кратък период от време в геоложки смисъл, но хората произвеждат по-големи количества и то за време, което може да се окачестви геоложки като един миг. Средно годишно, вулканите отделят 0,3 милиарда тона въглероден диоксид. Хората произвеждат най-малко 100 пъти повече и тази сума се увеличава с всяка изминала година.

Според американста служба за геоложки проучвания (USGS) всички вулкани по света, както на сушата, така и под водата, генерират около 200 милиона тона въглероден диоксид (CO2) годишно, докато нашите автомобили и индустриална дейност отделят около 29 милиарда тона емисии CO2 всяка година в световен мащаб, тоест приносът на вулканите е по-малко от 1%.

"Ако това беше вярно, отделните вулканични изригвания ше доминират над антропогрнните емисии и ще причиняват повишаване на концентрацията въглероден диоксид, а след това  спад, така че записите на въглероден диоксид ще бъдат пълни с пикове за всяко изригване", казва Коби Бек (Coby Beck), цитиран от Scientific American. "Вместо това, данните показват гладка и равномерна тенденция".

Атмосферните нива на CO2, измерени в Мауна Лоа, Хавай, от NOAA.

Вулканите отделят CO2 както на сушата, така и под водата. Подводните вулкани емитират между 66-97 млн тона CO2 годишно. Това се поглъща от новосформираното от лавата океанско дъно. Следователно подводните вулкани имат малък ефект върху атмосферните нива CO2. По-голям принос имат повърхностните вулкани, от които се очаква да отделят 242 милиона тона CO2 годишно ( Mörner и Etiope (2002) ). Затова пък хората в момента произвеждат около 29 милиарда тона CO2 годишно (EIA). Антропогенните емисии CO2  са над 100 пъти по-големи от вулканичните въглеродни емисии. Това е очевидно, когато се сравнят атмосферните нива CO2 на вулканична активност от 1960 г. Въпреки силните вулканични изригвания като на Пинатубо, Ел Чичон и Агунг, те имат едва забележим ефект върху нивата CO2. Дори скоростта на промяна на нивата CO2 всъщност пада леко след изригването на вулканите, вероятно поради охлаждащия ефект на аерозолите. Изригването на Пинатубо изхвърли 42 милиона тона CO2 (Gerlach et AL 1996). А емисиите през 1991 г. са 23 милиарда тона CO2 (CDIAC). Най-силното изригване през последния половин век е само 0,2% от човешките емисии през същата година.

Всъщност в нито един момент през миналия век не е имало вулканично изригване, което да произведе повече въглероден двуокис, отколкото вече има в атмосферата. Що се отнася до бъдещето, няма естествен процес, при който един вулкан да отдели повече въглероден двуокис, отколкото можем ние, хората, за една година. Така че този аргумент няма основание.

Ще охлади ли вулканичният серен диоксид планетата

Вярно е, че вулканите произвеждат много серен диоксид. Това е едно отразяващо вещество, което означава, че колтото повече от него има в атмосферата, толкова по-малко слънчеви лъчи ще преминават през нея и на Земята ще стане по-студено..

Между другото, някои геоинженери предлагат, че бихме могли да изхвърлим тонове серен диоксид в небето, за да се компенсира изкуствено глобалното затопляне. Въпреки че това може и да проработи, то просто ще маскира проблема, без да отстрани пряката причина. И нека не забравяме за адските киселинни дъждове, които могат да застрашат живота още по-опасно. Така опитвайки се да разрешим един проблем, ще създадем друг.

От гледна точка на вулканичните емисии, тези аерозоли нямат забележимо влияние върху нашия климат. Когато избухна Пинатубо през 1991 г., глобалните температури се понижиха с части от градуса в продължение на няколко месеца.

Преди ефектът на въглеродния диоксид по време на "Великото измиране" отделените от Сибирските капани 75 трилиона тона серни аерозоли скриха Слънцето в продължение на няколко десетилетия най-малко, а може би дори за век или два. Планетата замръзна, прекъсна фотосинтезата и хранителните вериги на земята се сринаха.

Най-забележителният ефект на серните аерозоли, които някога са имали, вероятно е по време на периода, когато Земята е била "снежна топка" (Snowball Earth). Преди около 700-800 милиона години е имало един единствен суперконтинент на име Родиния - когато съществуват суперконтиненти има тенденция вулканите да отделят много повече сяра от въглероден диоксид. И когато изригва верига от вулкани дълга 3200 км, аерозолите успяха да блокират толкова много слънчева светлина за толкова дълго време, че в продължение на стотици милиони години след това, ледниците покриват земята от полюсите до екватора и отдалече Земята е приличала на гигантска снежна топка.

Това са екстремни случаи, а такова количество сяра се отделя за много дълъг срок. Ако едно изригване като това се случи днес, затоплящият ефект от парниковите газове ще надделее над влиянието на сярата без съмнение, подчертава Робин Андрюс.

Накратко, ние просто произвеждаме прекалено много въглероден диоксид, че ефектът от вулканите инглежда нищожен.

Ние сме по-мощни от вулканите. Поздравления. Снимка: Pixabay

Източници:

What Causes More Climate Change - Humans Or Volcanic Eruptions?

Do volcanoes emit more CO2 than humans?

Are Volcanoes or Humans Harder on the Atmosphere?

How do volcanoes drive climate?

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !