15 август 2020
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Какво е да живееш в токсична среда или историята на жителите на Йоханесбург

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 06 юли 2015 в 12:55 36380
Снимка: wikimedia.org

Минните сметища на Йоханесбург изглеждат красиви, гледани отдалеч. На слънце са искрящо жълти, на здрачаване - изгарящо червени. Отблизо обаче историята е малко по-драматична.

Градът е най-големият в Република Южна Африка и е най-важният промишлен и финансов център на страната. Минният добив в Йоханесбург обаче вече е минало, а последствията от дейността и по-конкретно остатъчните материали тепърва ще нанасят вреди върху здравето на местното население.

Хората, които живеят в подножието на купчините от отпадъци или близо до тях, страдат от дихателни проблеми, обриви и заболявания на кожата. През определени периоди от годината няма смисъл дори да се опитват да чистят домовете си - вятърът е най-големият им враг. 

62-годишната Разалинд (Rasalind Plaatjies) страда от тежки дихателни проблеми. Прахът от купчините с отпадъци, който изтощава нейните бели дробове, е причина по 16 часа на ден жената да диша с помощта на кислородна бутилка. "Понякога нямам сила да се изправя. Налага ми се да остана в леглото и да не правя нищо", споделя пред в. Гардиън Разалинд.

Заедно с нея десетки хиляди са жителите на обеднелите околни селища, които плащат висока цена за богатото минно минало на Йоханесбург.

Поради над 600-те изоставени мини, които обграждат най-големия град в Южна Африка, жителите се страхуват най-много от вятъра. Задуха ли, фини прахови частици се носят из въздуха и влизат директно по домовете. Това обаче не е обикновен прах, какъвто например измъчва човечеството във филма на Кристофър Нолан Интерстелар, а такъв, какъвто може да съдържа следи от всичко - от мед до цианид и арсен. Розалинд разказва, че най-лошите месеци са август и септември. "След известно време дори спираш да чистиш подовете. Безполезно е", допълва тя.

Много са случаите на туберкулоза и астма. От тях се разболяват хора от всички възрастови групи. Обривите и кожните заболявания също са превърнали в нещо обичайно. Това разказва Муса Мбата - председател на гражданския комитет на клиниките. Той добавя, че тъй като хората са много бедни, те често си оставят храна за другия ден. Тя обаче се заразява от въздуха, а след това заразява и тях. "Правителството казва, че ще направи анкета относно въздействието на минния прах върху здравето на хората, но към днешния ден това все още не се е случило", завършва Муса.

Най-опасният замърсител, който дебне в мините на Йоханесбург, обаче несъмнено е уранът. Този силно токсичен и радиоактивен метал е често срещан отпадък при минната дейност. Според доктор Антъни Търтън, професор в Центъра за управление на околната среда към Щатския свободен университет в Южна Африка, "Йоханесбург несъмнено е най-замърсеният с уран град в света".

От замърсяване с уран най-застрашени са водите. Ако не се вземат необходимите предпазни мерки, уранът в рудата, се изцежда от нея и навлиза в потоците и подземните води, които са наблизо. Подобен процес се наблюдава и при изоставените подземни мини, при които замърсена от добивната дейност вода се процежда през порести камъни, докато мината се наводни или пък заразената вода не се смеси с околните води.

"Абсолютно вредно е местните общности да живеят сред отпадъци, за които е широко прието, че са токсични и радиоактивни", заявява Мариет Лифринк (Mariette Liefferink), главен изпълнителен директор на Федерацията за устойчива околна среда (Federation for a Sustainable Environment).

41-годишният Чарлз ван дер Мерме, иска да се премести в квартала Флюрхоф (Fleurhof) на Йоханесбург - купчини от отпадъчни материали от мините заобикалят това място от всички страни. Въпреки че е запознат с всички опасности, Чарлз казва, че ще отиде там. Той е един от милионите безработни жители в града, което е причина той и семейството му живеят в къщата на родителите на жена му. "Кандидатствах за общинско жилище още от 2000 година и все още нямам собствен дом. Въпреки всички болести от минните отпадъци, искам къща за себе си. Къде другаде да отида?", обяснява мотивите си Чарлз.


Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Науки за Земята
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.