Какво е да живееш в токсична среда или историята на жителите на Йоханесбург

Цветан Петров Последна промяна на 06 юли 2015 в 12:55 5610 0

Кредит wikimedia.org

Минните сметища на Йоханесбург изглеждат красиви, гледани отдалеч. На слънце са искрящо жълти, на здрачаване - изгарящо червени. Отблизо обаче историята е малко по-драматична.

Градът е най-големият в Република Южна Африка и е най-важният промишлен и финансов център на страната. Минният добив в Йоханесбург обаче вече е минало, а последствията от дейността и по-конкретно остатъчните материали тепърва ще нанасят вреди върху здравето на местното население.

Хората, които живеят в подножието на купчините от отпадъци или близо до тях, страдат от дихателни проблеми, обриви и заболявания на кожата. През определени периоди от годината няма смисъл дори да се опитват да чистят домовете си - вятърът е най-големият им враг. 

62-годишната Разалинд (Rasalind Plaatjies) страда от тежки дихателни проблеми. Прахът от купчините с отпадъци, който изтощава нейните бели дробове, е причина по 16 часа на ден жената да диша с помощта на кислородна бутилка. "Понякога нямам сила да се изправя. Налага ми се да остана в леглото и да не правя нищо", споделя пред в. Гардиън Разалинд.

Заедно с нея десетки хиляди са жителите на обеднелите околни селища, които плащат висока цена за богатото минно минало на Йоханесбург.

Поради над 600-те изоставени мини, които обграждат най-големия град в Южна Африка, жителите се страхуват най-много от вятъра. Задуха ли, фини прахови частици се носят из въздуха и влизат директно по домовете. Това обаче не е обикновен прах, какъвто например измъчва човечеството във филма на Кристофър Нолан Интерстелар, а такъв, какъвто може да съдържа следи от всичко - от мед до цианид и арсен. Розалинд разказва, че най-лошите месеци са август и септември. "След известно време дори спираш да чистиш подовете. Безполезно е", допълва тя.

Много са случаите на туберкулоза и астма. От тях се разболяват хора от всички възрастови групи. Обривите и кожните заболявания също са превърнали в нещо обичайно. Това разказва Муса Мбата - председател на гражданския комитет на клиниките. Той добавя, че тъй като хората са много бедни, те често си оставят храна за другия ден. Тя обаче се заразява от въздуха, а след това заразява и тях. "Правителството казва, че ще направи анкета относно въздействието на минния прах върху здравето на хората, но към днешния ден това все още не се е случило", завършва Муса.

Най-опасният замърсител, който дебне в мините на Йоханесбург, обаче несъмнено е уранът. Този силно токсичен и радиоактивен метал е често срещан отпадък при минната дейност. Според доктор Антъни Търтън, професор в Центъра за управление на околната среда към Щатския свободен университет в Южна Африка, "Йоханесбург несъмнено е най-замърсеният с уран град в света".

От замърсяване с уран най-застрашени са водите. Ако не се вземат необходимите предпазни мерки, уранът в рудата, се изцежда от нея и навлиза в потоците и подземните води, които са наблизо. Подобен процес се наблюдава и при изоставените подземни мини, при които замърсена от добивната дейност вода се процежда през порести камъни, докато мината се наводни или пък заразената вода не се смеси с околните води.

"Абсолютно вредно е местните общности да живеят сред отпадъци, за които е широко прието, че са токсични и радиоактивни", заявява Мариет Лифринк (Mariette Liefferink), главен изпълнителен директор на Федерацията за устойчива околна среда (Federation for a Sustainable Environment).

41-годишният Чарлз ван дер Мерме, иска да се премести в квартала Флюрхоф (Fleurhof) на Йоханесбург - купчини от отпадъчни материали от мините заобикалят това място от всички страни. Въпреки че е запознат с всички опасности, Чарлз казва, че ще отиде там. Той е един от милионите безработни жители в града, което е причина той и семейството му живеят в къщата на родителите на жена му. "Кандидатствах за общинско жилище още от 2000 година и все още нямам собствен дом. Въпреки всички болести от минните отпадъци, искам къща за себе си. Къде другаде да отида?", обяснява мотивите си Чарлз.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !