Кои са най-уязвимите държави от промените на климата. Къде сме ние

НаукаOFFNews Последна промяна на 29 август 2017 в 00:02 11542 3

Кредит Pixabay

Ураганът Харви налетя тези дни на Тексас и големи части от Хюстън, град с над 2 милиона жители, са под вода. След порой от 700 литра дъжд на квадратен метър, жертвите са пет. Властите, спасителните служби и Националната гвардия полагат големи усилия за намаляване на щетите и оцеляване на хората. 

Но как биха се справили други страни? 

Преди две години Университета в Нотр Дам, публикува класация, която показва кои народи повече или по-малко е вероятно да бъдат засегнати от изменението на климата.

За класацията, известна като Notre Dame Global Adaptation Initiative (ND-GAIN), отново напомня IFLScience, защото нейните заключения имат не по-малко значение днес.

Това е комплексен индекс. Той разглежда уязвимостта на всяка страна, както и готовността й да се адаптира. Например, какво е състоянието на инфраструктурата й, организацията на доставките на хранителни стоки, нейните технологични възможности. Изложена ли е природни бедствия или политически промени? Има органи, подготвени за евентуални природни катаклизми?

Съставена е карта на база класацията, а тук са петте най-висок и най-нисък индекс държави от общо 192, класирани по същество чрез изваждане на тяхната уязвимост от тяхната готовност. ND-GAIN измерва цялостната уязвимост, като разглежда уязвимостта в шест сектора, подпомагащи живота - храни, вода, здравеопазване, екосистемни услуги, човешко местообитание и инфраструктура. 

Най-вероятно ще "оцелеят" на изменението на климата: Най-малко вероятно ще "оцелеят" на изменението на климата:
Дания Централна Африканска Република
Нова Зеландия Чад
Норвегия Еритрея
Сингапур Бурунди
Великобритания Судан

Като цяло, светът е все по-подготвен за промените в климата:

Пълната класация може да се види тук

Къде е България

Ако се чудите къде е България, по комплексния индекс ND-GAIN е на 43-то място с 62.1 точки с повече от 10 места преди Румъния и Турция, но след Беларус и Барбадос. По обща уязвимост сме на 35 място (0.319), съставена от уязвимост спрямо:

1. Екосистеми: 49 място (0.402) (първи е Люксембург с 0.159)

2. Храни: 38 място (0.341) (първа е Андора с 0.053)

3. Здравеопазване: 51 място (0.128) (първа е Австралия с 0.022)

4. Човешко местообитание: 64 място (0.378) (първи Люксембург с 0.198)

5. Инфраструктура: 55 място (0.199) (първа е Андора с 0.00)

6. Вода: 95 място (0.462) (първа е Монако с 0.00)

7. Наличност на социални ресурси за адаптация: 25 място (0.288) (първа е Япония с 0.101)

8. Естеството и степента, в която дадена система е изложена на значителни изменения на климата: 62 място (0.441) (първи е Кипър с 0.307)

9. Чувствителност: 35 място (0.299)  (първа е Великобритания с 0.154)

Забележка: По-ниските резултати в скоби са по-добри.

По оценка на готовността сме на 54 място (0.560), а първа е Нова Зеландия с 0.885. Готовността измерва способността на дадена държава да стимулира инвестициите и да ги преобразува в действия за адаптация. ND-GAIN измерва цялостната готовност, като разглежда три компонента - икономическа готовност, готовност за управление и социална готовност. 

Готовността на България за природни бедствия също бележи положителна тенденция.

Макар и с лек спад в последните години, България се представя изненадващо добре.

А ето как изглежда световната карта:

Забелязва се моделът, че най-богатите и най-развитите държави като цяло са най-добре подготвени, а народите с ниски доходи - не.

За съжаление, страните, които са най-много замърсяват често са тези, които най-малко вероятно ще бъдат засегнати от него. Заради това отчасти се появи Парижкото споразумение - за да насърчи богатите страни да допринасят повече като помагат на по-бедните страни.

Разбира се, богатите нации също са и ще бъдат засегнати в бъдеще: САЩ вече изпитва последиците от климатичните промени с безпрецедентни природни бедствия, но в сравнение с Африка, Индия, Близкия изток и Южна Америка, това е дреболия.


Много от тези страни ще бъдат в състояние на колапс или ще станат необитаеми. За разлика от голяма част от Европа, Северна Америка или Източна Азия, тези страни имат поне един от няколкото негативни фактора: слаба икономика, ниска брегова линия (наводнения), предпоставки за суши или нестабилна политическа ситуация.

Същият модел се възпроизвежда и на местно ниво. Независимо дали става дума за САЩ или за Бангладеш, по-бедните квартали винаги страдат повече, когато промените в климата почукат на вратата.

Все пак Европа изглежда успокоително в зелено.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

08.09 2017 в 00:30

Така че, тая оценка за мене е чисто столично-туристическа-борсова, и с отправна точка - диванно-телевизионна цивилизация. Без да предполата каквото и да било друго обществено-политическо устройство, или технологична база.

23293

2

Стефан

08.09 2017 в 00:27

Бе, нещо не ми звучи тая оценка.
Оная Катрина през 2005-а какво направи с Луизиана, че и със щатите изобщо? За две денонощия прехваленото им общество се разпадна. От покривите стреляха по въртолетите на спасителите, в болниците персонала избиваше пациентите които не могат да ходят, от Ирак върнаха цяла дивизия на националната гвардия, да не учат на кръв невоювалите местни, и тя после цяла седмица се би из Нови Орлеан с бандите. Които пък после се преместиха на други места, и там станаха отделни гангстерски войни.
И нататък по списъка.
Харви, миналата седмица, спря една четвърт от американската нефтохимия. Заводите започнаха да избухват и да тровят. И това - без да е изкъртило сондите в Мексиканския залив. Което може да се случи другата седмица.
А слабо развитите страни, с народи, които още не са забравили да живеят в природата, а не в парник, си имат своите могъщи компенсаторни механизми, развивани 100 000 години.

12688

1

Emil Kasamakov

29.08 2017 в 11:31

"... САЩ вече изпитва последиците от климатичните промени с безпрецедентни природни бедствия..."

Какво означава "вече"? И кое им е безпрецедентното на днешните урагани? САЩ са под ударите им от няколкостотин години насам.

1928 - "безпрецедентен" ураган в Атлантика. 2500 жертви във Флорида, 300 в Пуерто Рико и 1200 в Гваделупа.
1919 - 900 жертви в Тексас.
1915 - Галвестън, Тексас. Около 400 жертви и щети за над 1 млрд долара (по днешни цени).
1900 - пак в Галвестън. 10-12 хиляди жертви и щети за над половин милиард долара.
Преди това целия 19 век Флорида е ударена от над 130 урагана.
А още по-назад са безброй. Примерно през 1781 във Флорида от ураган загиват около 2000 души.

Всъщност нищо безпрецедентно няма в днешните урагани. Харви беше категория 4, а през ХХ век САЩ са удряни няколко пъти от урагани с категория 5.
Просто сега инфраструктурата е много по-сложна, отколкото преди 100-200 години, съответно пораженията струват в пъти по-скъпо. Но пък жертвите са значително по-малко.