Огнени бури-суперклетки, огнено торнадо, пожари-вихрушки и други смъртоносни въртящи се пламъци (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 08 януари 2020 в 10:55 9120 0

Рисунка на огнена вихрушка. Кредит:ABC Weather By Kate Doyle

Пожарите и гръмотевичните бури може да бъдат опасни, но стават още по-смъртоносни, когато започнат да се въртят. Те могат да генерират торнадо и суперклетъчни гръмотевични бури.

Доброволец-пожарникар загина в понеделник, когато явление, „което може да бъде описано само като торнадо“, издигна и претърколи камиона, превозващ него и двама други членове на екипа.

Има малко примери за тези явления и науката все още работи по изследването им, но не може да се отрече, че те са невероятно опасни.

Въртящите се огнени системи се проявяват най-общо в три форми:

Огнени вихрушки - те са сравнително малки близо до повърхността на земята, но могат да достигнат стотици метри нагоре във въздуха като прашните дяволи или вихрушките.

Торнада, генерирани от огън - по-силни от огнените вихрушки, тези вихри са със силата на торнадо и се образуват по време на пожар.

Суперклетъчни бури - най-голямата и опасна форма на огнен вихър, когато цялата огнена буря се върти около себе си.

„Знаем, че съществуват огнени вихрушки, те могат да бъдат високи до няколкостотин метра“, отбелязва Ник Маккарти (Nick McCarthy), който изучава взаимодействието на пожарите и гръмотевичните бури в Университета в Куинсланд, Австралия.

"Но те не предизвикват същите притеснения, както когато целият огненият шлейф и гръмотевичната буря започнат да се въртят."

По същество бурите - суперклетки, чиито технически термин е "мезоциклони" (средномащабни въртящи се бури), са наистина големи гръмотевични бури, които нанасят огромни щети.

„Във въртяща се гръмотевична буря възходящите и низходящите потоци могат да се настроят така, че да оцелеят за наистина много дълъг период от време.

"Ако разглеждаме системата като двигател, гръмотевична буря е много по-ефективна, когато се върти".

По същата причина въртяща се бутилка ще изхвърли изпълващата я течност много по-бързо - въртенето е най-ефективният начин за пренос на топлина и енергия.

Огнените вихрушки се образуват, когато малките разлики в налягането на въздуха стимулират въртенето и пламъците отиват към небето. Кредит: ABC Weather By Kate Doyle

Така че, когато огнената буря или облакът пирокумулонимбус започне да се върти над пожар, ефектите са предвидимо ужасяващи.

"Това причинява наистина бърз механизъм за обратна връзка на реакцията на горене и  огънят може внезапно да получи огромно количество гориво поради това въртящо се движение и може да доведе до някои наистина разрушителни въздействия", разказва Маккарти.

Цялата буря може да се върти, но това не означава, че има един единствен вихър.

Може да се получи суперклетъчна огнена буря с огнено торнадо и огнени вихрушки едновременно (циклоните също могат да генерират торнадо, но това е съвсем друг случай).

Вихрите със сила на торнадо могат да се образуват дори когато няма огнена гръмотевична буря, отбелязва Нийл Лароу (Neil Lareau) от Университета на Невада, Рино.

"В някои отношения тези вихри, свързани с пирокумулонимбус, са това, което някои учени смятат за истински огнени торнадо, макар че за пожарите на земната повърхност всъщност няма значение ... важни са само въздействията", обяснява д-р Лароу.

Когато се оформят огнените гръмотевични бури, те се добавят към динамиката на системата и изглежда са свързани с някои от най-интензивните известни случаи на огнено торнадо, пояснява ученият.

Няма още данни, които емпирично да потвърдят дали в понеделник, когато загива пожарникарят, огнените гръмотевични бури са се въртели, но непроверени свидетелства сочат, че е имало поне огнено торнадо.

Когато огнената буря започне да се върти

Според Маккарти има два примера за въртящи се огнени бури - в Канбера през 2003 г. и Калифорния през 2018 година.

Долните кадри са направени по време на пожара в Канбера през януари 2003 г. Вижда се огнено торнадо.

Пожарът в Канбера през 2003 г.

"По подобен начин пожарът в Кар, възникнал в Реддинг, Калифорния, бе друг пример за въртяща се огнена гръмотевична буря, която успя да се разпространи много, много по-далеч в предградията, отколкото би успял обикновен горски пожар", отбелязва Маккарти.

Пожарът в Кар е голям горски пожар, който опустошава през 2018-та окръзите Шаста и Тринити в Калифорния. Огънят изгаря 229 651 дка, 1604 постройки (от които 1 077 жилища), нанасяйки щети на още 277.

Д-р Лароу проведе проучване, изследващо произхода на породения от огъня вихър, който се образува в този ден .

Той заяви, че огненият вихър в Калифорния генерира повърхностни ветрове със скорост над 225 км/ч, които също така унищожават електропроводи с високо напрежение и убиват пожарникар в камиона му.

„Подобно на случая [в Австралия], камионът е преобърнат, изхвърлен от пътя и претърколен.

Трудно е да се направят изводи с толкова малко примери, защото влияят много фактори, заявява Макарти.

"Трябва да имате много интензивен пожар, плюс атмосфера, която може да поддържа гръмотевична буря, плюс някакъв механизъм, който да принуди огъня да се върти по един или друг начин", подчертава изследователят. "Така че това, което кара огънят да се върти, може да се дължи на геометрията на огъня или въртенето на ветрове през атмосферата".

Пожарът в Реддинг, Калифорния, юли 2018 г. Кредит: Pacific Southwest Region 5 / Flickr, CC BY 2.0

„Все още се опитваме да разберем как това се отнася за тези горски пожари, но по същество вероятно е комбинация от тези фактори. Но това, което знаем със сигурност, е, че когато се образуват, въздействието им може да бъде наистина драматично“.

Как може да се предвиди дали ще се завъртят бурите?

Трябва да измине поне около час, за да могат специалистите да разберат дали огнената буря ще се завърти, обяснява Маккарти.

Рисунка на огнено торнадо - явление по-мащабно от вихрушките, което се образува във връзка с огнените гръмотевични бури. Кредит: ABC Weather By Kate Doyle


Основният използван инструмент е доплеров радар.

"Това, което прави, е, да позволи на метеоролозите да разберат дали въздухът се движи към радара или се отдалечава от него", пояснява Маккарти.

"Ако отчетете въздушен поток, който се отдалечава от вас непосредствено до такъв, насочен към вас, това ви показва, че там има точка, около която въздухът се върти".

Има и някои визуални индикатори, но те едва сега започват да се разбират, допълва Маккарти.

Според д-р Лароу има още много да научим за огнените торнадо.

„Вероятно им влияят редица различни процеси и тези процеси може да се различават във всеки конкретен случай.“

Това, което е ясно, разбира се е, че тези въртящи се пожари могат да бъдат смъртоносни.

Източник: 

Supercell bushfire thunderstorms, tornadoes, fire-whirls and other deadly fires that spin, ABC Weather By Kate Doyle

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !