Пожари и обилни валежи. Какво се случва с времето в Европа?

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 юли 2018 в 00:00 16193 0

Екстремни климатични условия, включително рекордни температури и горещи вълни, суша и бури с катастрофални наводнения и градушки, белязаха първата половина на лятото в Северното полукълбо.

Тези аномалии се отразиха върху човешкото здраве, селското стопанство, екосистемите и инфраструктурата и доведе до опустошителни горски пожари.

Тези неприятни метеорологични условия са причинени от отслабването на високите струйни въздушни течения и блокирания антициклон над Северна Европа и ще продължат най-малко още две седмици, съобщава на сайта си във вторник (24 юли) Световната метеорологична организация (World Meteorological Organization - WMO).

Горещина и суша в Северна Европа - обилни валежи в Южна Европа. Какво се случва?

В северната част на Европа, от Ирландия до балтийските държави и Скандинавия, през юли се появи необичайно горещо време, което вече  доведе до нов температурен рекорд зад Арктическия кръг като на 17 юли температурата на въздуха там достигна плюс 33,5 градуса по Целзий. В Южна Европа, Испания, Италия, Гърция и в нашата родина температурата на въздуха през първата половина на лятото бе под средната, а валежите, напротив, бяха над нормата.

Метеоролозите свързват тази ситуация с устойчива система антициклони или високо налягане, блокирана в Северна Европа. Атмосферното блокиране над Северния Атлантически океан включва изолация на огромни въздушни маси от западната циркулация за 5-14 дни и повече.

Атмосферното блокиране променя нормалния климат в Европа и Русия, като измества пътя на бурите. Обикновено се свързва с антициклон, чиято зонална структура на вятъра, известна като струйно течение, се отклонява от средната си позиция, а западните ветрове го пренасочват на север и юг от антициклона. Блокирането е типично явление на зимния период, но може да повлияе и на летни модели на времето.

Глобалните температурни отклонения от средната стойност на 18 юли 2018 г. (Climate Change Institute, University of Maine)

Аномалии на 500 м височина от 1 май до 16 юли 2018 г., илюстриращи устойчивата система за високо налягане (в тъмно оранжево/червено) в Северна Европа, отговорни за продължителното горещо, сухо време.

И така странното досега лятно време се дължи на устойчив антициклон над Европа и отслабването на високите струйни течения.Те представляват силни ветрове на около 10 километра над повърхността на Земята, които се движат в рамките на лъкатушещи "въздушни реки" и са насочени главно от запад на изток. Те формират времето по цялото земно кълбо и обикновено са по-бавни през лятото и от време на време стават по-слаби от обичайното, както се случва това това лято.

Високите струйни течения в Северното полукълбо на Земята. NASA / Goddard Space Flight Center

Метеоролозите обещават, че през следващите две седмици в Северна Европа температурите ще останат над средните, в началото с  +6 до +10°, а след това - с +3 до +6 градуса над нормата. Горещината ще бъде съпътствана от дефицит на валежи и повишен риск от горски пожари. До средата на юли в Швеция бушуваха 50 горски пожари (според други данни - 80), някои от които продължават и до днес.

Смъртоносните пожари, разгорещени от изключително високи ветрове, убиха 70 души близо до Атина в нощта на 24 юли в една от най-тежките трагедии в Гърция в продължение на години. Причината е неизвестна засега. Температурите в южната ни съседка достигнаха на 23 юли около 38° C със силни западни ветрове. Но не може да се сравняват метеорологичните условия с тези в  Скандинавия - в Гърция досега това лято валежите бяха над средното количество.

Пожарите в Атика, Гърция.

Екстремни метеорологични събития по света

Говорейки за времето в други части на Северното полукълбо, WMO посочва продължаващата изключително силна жега в Япония, където метеорологичните станции в близост до Токио в понеделник записаха нови температурни рекорди от плюс 41,1 и 40,8 градуса по Целзий. Жега се установи и в Южна Корея, и в Северна Африка, в Алжир, където температурата в Сахара достигна 51,3 градуса на 5 юли.

Температурни рекорди през юли в Япония. WMO

Метеорологичната станция Furnace Creek в Долината на смъртта в САЩ, където е регистрирана най-високата температура на Земята (плюс 56,7 градуса по Целзий на 10 юли, 1913), през втората седмица на юли записа температура от плюс 52 градуса. 

На 28 юни в Куриат, на брега на Оман, бе регистрирана 24-часова минимална температура от 42,6 ° C, което означава, че най-студената нощна температура не пада под това ниво. Въпреки че най-високата "ниска" температура в момента не се наблюдава като категория в WMO Weather and Climate Extremes Archive, се смята, че е най-високата нощна температура, записвана някога от термометър.

Карта на валежите в Европа през юни 2018 г. WMO

Температурите бяха изключително високи за големите части на Северен Сибир през юни 2018 г. Тази тенденция продължи през първата седмица на юли с температури над 30 ° C за повече от пет дни. Това създаде високи рискове от горски пожари, както и от прекъсване на захранването, транспорта и комуналните услуги и инциденти с удавяния на хора, търсещи спасение от топлината във водата. Регионът на Красноярск отчита ежедневни аномалии над 7 ° C над нормата, като пожарите вече засегнаха около 80 000 хектара гори.

Като цяло, през юни 2018 г. зае второ място в списъка на рекордни горещи юнски температури в историята на наблюденията: освен Сибир, необичайно топло е било в САЩ, централна Канада, в Северна Африка, Близкия изток и в Северна Китай. Преди това НАСА съобщи, че юни 2018 г. заема трето място по високи средни температури с юни 1998 г., като отстъпва само на 2015 г. и 2016 г.

Аномалиите на температурата на въздуха през юни 2018 г. ECMWF, Copernicus Climate Change Service

Експертите на WMO подчертават, че въпреки че не може еднозначно да се свърже конкретно метеорологично събитие с предизвиканото от човека изменение на климата, има проучвания, които показват, че последното може да повлияе на продължителността на антициклонните блокирания. Освен това, учените очакват, че с промените в климата ще се увелича честотата и мащаба на "горещите вълни" и периодите на изключителни валежи.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !