Проф. Джена Джамбек: Има значение, когато учените споделят лично резултатите от своята работа

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 06 април 2019 в 00:42 9299 0

Кредит: UGA College of Engineering
Кредит: UGA College of Engineering

На 04.04.2019г. в София се проведе конференция на високо равнище в рамките на българското председателство на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество.

Темата на конференцията беше сътрудничеството за опазване на водните басейни от замърсявания с отпадъци, с фокус върху река Дунав и Черно море.

Един от водещите експерти, които взеха участие в конференцията е професор д-р Джена Джамбек, експерт по проблемите на околната среда.

Проф. Джамбек е награждаван учен и професор в Университета на Джорджия, САЩ. Тя работи повече от 20 години върху проблемите с твърдите отпадъци и замърсяването на водните басейни. Нейните проучвания намират широк отзвук както в научната общност, така и на по-високо равнище и влизат в декларации на G7 и G20. Тя е международен посланник на проблемите на околната среда и взема участие в редици семинари, срещи, презентации и събития по целия свят. През 2014г. участва в плаване през Атлантическия океан заедно с 13 други жени, наречено eXXpedition, за да насърчат момичетата и жените да се занимават със STEM дисциплини (STEM - science, tecnology, engineering, matematics - наука, технологии, инженерство, математика). Тя участва и в разработването на мобилното приложение Marine Debris Tracker, което помага на гражданските инициативи за откриване, документиране и почистване на отпадъци. Тя е и сътрудник-изследовател на National Geograpic от 2018г. насам.

Представяме Ви интервюто, което проф. Джамбек даде за НаукаOFFNews веднага след края на своята презентация. 

Професор Джамбек, презентацията Ви е особено актуална, тъй като проблемът с отпадъците е на дневен ред и не само в моретата и океаните, а навсякъде около нас. Особено впечатление акцентът Ви върху усилията за събирането им в по-ранен стадий още преди да достигнат до моретата и океаните, Вашата работа в тази посока ли е насочена?

Да, мога да кажа, че моята работа върви срещу течението, с мисъл повече за материалите, които използваме, всичко, което произтича от нашите лични избори, през дизайна на продуктите и избора на материалите, и след това как боравим с тези материали, защото е много по-ефикасно икономически да събираме отпадъците още отначало, вместо накрая от водните басейни.

Смятате ли, че е по-важно да има единна държавна политика по въпроса или индивидуалните усилия на всеки човек са по-значими? Защото макар и ние да сме убедени, че всяко човешко усилие има значение, какво е въздействието в глобален мащаб?

И двете могат да имат голям ефект. И смятам, че е неободима комбинация и смятам, че има и трети играч, който трябва да бъде намесен. Смятам, че е важно правителството да бъде намесено като основен двигател, който да опитва да ръководи събирането на отпадъците в общините, след това гражданите да мислят за своите индивидуални дейности и как заедно те биха могли да направят промяна и смятам, че освен това има нужда да включим индустрията, така че хората, които създават продуктите също да помогнат с този проблем, през дизайна на продуктите и опаковките и управлението на отпадъците, така че смятам, че и трите елемента имат своята роля в тази система. 

Проф. Джамбек. Кредит: личен профил Facebook

А как смятате, че може да събудим повече съпричастност в обществото по този въпрос? Защото индустрията е повече или по-малко свързана с политиките на държавата, но как да предизвикаме интерес във всеки отделен гражданин? Дали начинът е например чрез мобилни приложения, като това, което сте разработвали?

Начинът е чрез комуникация на науката, така че на практика е точно това, което правите Вие в момента, пишейки тази статия. Смятам, че наистина приложения или информационни материали, които са лесни за разбиране, но обясняват научно точно и ясно проблема са важни. И мисля, че който и метод за обучение, стига да е подходящ за вашата култура, може да се използва. Например в САЩ ние използваме много Туитър, затова и аз самата споделям много неща там, Фейсбук е все още е популярен сред определена демографска група и ми е особено интересно когато пътувам да откривам коя социална медия е най-използвана. При всички положения, когато някой подобен на нас споделя, например наш приятел или роднина сме много по-склонни да ги послушаме и да се трогнем, затова казвам, един вид вие правите избор за себе си, но след това ставате адвокат на действията си и сред другите. Кои например са популярните социални медии у вас, има ли такива инициативи?

Напоследък популярност набра "Предизвикателството преди/след", където хората правят снимки на места, които са почистили от отпадъци. Особено големи кампании се огранизират и за събиране на пластмасови капачки, с които след това се закупува медицинска апаратура за недоносени деца.

О, това е страхотно! Обичам да научавам за проекти, в които хората събират материали преди да достигнат до околната среда, или от околната среда и ги превръщат в нещо ценно, защото това наистина помага да се повиши осъзнатостта. Както и почистванията, дори да са вече в края на трасето, могат да помогнат за това. Например аз, заедно със студентите си използвам Marine Debris Tracker и те излизат и събират отпадъци и данни и те казват "дори няма представа, че всичко това е тук", сякаш са били едва ли не слепи за тях, така че дори такива дейности помагат за "виждането" на проблема. 

Туийт за Черно море, публикуван в приложението. Кредит: Marine Debris Tracker

Като говорим за трансформиране на отпадъка, в презентацията си казахте, че само 9% от събраните отпадъци се рециклират? Защо се получава така?

На първо място трябва да подчертаем, че 9% е глобална средна стойност, което означава, че в някои страни и региони процентът е по-голям, а другаде по-малък. Това е процент от целия отпадък, който генерираме под формата на пластмаса. Пластмасата е много полезна, защото може да бъде моделирана във всякакви форми, оцветявана във всякакви цветове, твърда, гъвкава или под формата на фолио и именно всички тези полезни нейни характеристики, я правят много трудна за рециклиране. Всичко това е предизвикателство, заради различните пигменти, различните видове полимери, които не могат да бъдат смесвани, различните добавки, които им придават свойствата. Така че това, което прави пластмасите много полезни ги прави и много трудни за разделяне, разграничаване и накрая рециклиране.

Значи според Вас наистина комуникацията на науката е начинът да "възпитаме" у хората съзнанието за събиране и преработване на отпадъците? Само по този начин можем да убедим широката общественост, че всяко индивидуално усилие има значение?

Разбира се, питате учен, така че, много ясно, че да! (смее се) Да, наистина смятам, че това е много важен път към хората. Затова се занимавам с това, което правя, пътувам толкова много, изнасям лекции и презентации, защото усещам, че има значение и че често може да накара повече хора да говорят за проблема, освен само учените. Още повече, когато информацията идва директно лично от учен или изследовател, това гарантира, че е достоверна. А достоверната информация е това, което си проправя път. Така че смятам, че всичко това е важно. Но освен това мисля, че за хората има значение, когато учените, изследователите и всички, които работят директно върху проблема са достатъчно ангажирани, за да го комуникират с обществото, да споделят личните си истории. 

Екипът на eXXpedition/atlantic2014. Кредит: http://exxpedition.com

Това, което отбелязвате е важно, защото сякаш една част от учените все още сякаш правят наука заради самата наука, а именно комуникацията на науката свързва учените в лабораториите с хората, които срещаме всеки ден.

Разкажете ни повече за пътуването, което сте предприели, с цел да насърчите повече момичета и жени да се занимават със STEM дисциплини. Как смятате, че може това да се случи?

Когато аз бях много млада не познавах никакви жени учени, бях само чела само в книгите, че има такива и това все пак беше вдъновяващо. Така че смятам, че дори само възможността ми да го разкажа и да покажа на други жени, че жените могат да бъдат учени. Имаме толкова много роли, които искаме да изпълняваме в живота, да бъдем съпруги и майки, но възможността да бъдем и учени е страхотна. Така че отново, дори просто да покажеш, че то може да бъде направено, смятам, че много жени ще бъдат вдъхновени и ще последвт примера да се занимават с наука. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !