Рисковете от добиването на нефт от шистови скали стават все по-важна тема за учените

Цветан Петров Последна промяна на 07 юли 2015 в 15:10 6648 0

Кредит nationofchange.org

Нови изследвания са установили, че връщането на отпадъчни води обратно в земята с цел тяхното прочистване крие рискован страничен ефект: земетресения.

Отпадъчна се нарича всяка една вода, която е била подложена на неблагоприятно влияние вследствие на човешката дейност. Тя може да се е получила от комбинацията от домашни, промишлени или селскостопански дейности.

Риск от причиняване на земетресения обаче крият конкретно отпадъчните води, получили се по време на производството на нефт и бензин. Изследвания, посветени на влиянието на тези отпадъчни води върху земната почва, са установили, че въпросните течности могат значително да увеличат шансовете за земетресения. И колкото по-бързо ние инжектираме обратно в почвата тези води, толкова повече увеличаваме вероятността от земни сблъсквания и тътени.

Вкарването на течности в земната почва е много важен инструмент за петролната индустрия. По този начин водите биват филтрирани, а освен това повишават налягането в земната маса, което от своя страна пък повишава добива на нефт. Кладенците, където се извършва това, приличат на сонди, при които обаче, освен обикновеното изтегляне на течност от земята, се извършва и вкарване на някаква течност, която да доведе до счупването на шистовите скали и освобождаването на природния газ.

Матю Уейнгартън (Matthew Weingarten), който е авторът на изследването и докторант в Университета в Боулдър, Колорадо (University of Colorado-Boulder), разказва пред електронното издание The Verge, че, ако повишим максималното налягане в почвата чрез инжектирането на течности, то ще станем свидетели на предизвикано земетресение. "Физиката показва, че високоскоростните кладенци преднамерено запазват налягането на околните подземни води по-високо, отколкото кладенците с по-бавен, по-нисък добив", добавя той.

снимка: USGS
Тази карта показва интензитета на земетресението с магнитуд 3.9, което разтърси района Йънгстаун, Охайо, на 31-ти декември 2011 г. Изследванията показва връзка на това земетресение с фракинга.

Финансовите облаги са основната пречка да се намали скоростта, с която отпадъчните води се инжектират в почвата. По принцип от един добре развит нефтен кладенец може да се добие едва около 30% от ресурса, който той притежава. Чрез форсирането на процеса посредством инжектирането на отпадъчни води в почвата обаче, количеството на получения нефт от един кладенец скача до 50-70%.

Според Джордж Чой (George Choy), геофизик от Геологическата топографска служба на САЩ, който не е участвал в изследването на Уейнгартън, намаляването на стойностите на инжектиране може да бъде тема за размисъл предвид повишения брой земетресения, свързани с кладенците за добив, през последните десетилетия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !