Соларната или ядрената енергия замърсява повече околната среда (видео)

Соларната енергия произвежда 300 пъти повече токсични отпадъци от ядрената

Владимир Бранков Последна промяна на 23 юни 2019 в 10:05 25149 2

Една от основните причини защо соларната енергия се подкрепя със стотици милиарди долари е, че хората я възприемат като „свободна от емисии”, безплатна, „чиста” енергия.

Проблемите, свързани с непостоянството на слънчевата и вятърната енергия, са обсъждани неведнъж, но една от алтернативите обикновено се пренебрегва. Тази алтернатива е ядрената енергия.

Ядрената енергия е „зелена” от гледна точка на опазване на околната среда, тъй като тя не произвежда почти никакви емисии. Също така тя е надеждна и не е скъпа.

Освен това тази технология е индустриално доказана и е развита в голям мащаб. Например 5% от света се захранва с ядрена енергия, а Франция изполва ядрената енергия от много време, без никакви проблеми.

Беше време, когато се смяташе, че ядрената енергия ще завладее света като буря и да си кажем честно, ако светът беше похарчил за ядрена енергия половината от парите, които похарчи за соларна енергия, ние бихме могли да направим преход към свят без емисии преди десетилетия.

И така, защо светът просто не премина на ядрена енергия, а зелената енергия стана хит?

Причините са две: инцидентите с ядрени реактори и отпадъците.

Кои са „проблемите”, свързани с ядрената енергия

Първо, инцидентите с ядрени реактори, в които горивото прегрява и разтопява активната зона на реактора, са сензационни и много, много малко вероятни, но това не спира страховете на хората от ядрени аварии  – Чернобил е образът, който подхранва техните страхове.

Кого да обвиняваме за подхранването на тези страхове? След сензационното отразяване на аварии, като тези в Три Майл Айлънд или Фукушима, не е чудно, че хората имат предубеждения към ядрената енергия.

Но това не е единствената причина.

Вторият (и вероятно по-важен) проблем са ядрените отпадъци. Ние не можем да ги складираме (поне така ни се казва). Природозащитниците не са съгласни просто да бъдат изхвърлени в стари мини и да забравим за тях.

Това е основателна загриженост, но да се надяваме, че групата, която организира митинги срещу ядрената енергия в полза на слънчевата, няма да пропусне иронията на последните открития, свързани с токсичните отпадъци.

Доклад от Environmental Progress показва, че соларните панели произвеждат изненадващо големи количества отпадъци, особено когато тези отпадъци се отнесат към количествата енергия, които те произавеждат.

Тук ще приведем някои ключови новини:

1. Соларните панели произвеждат 300 пъти повече токсични отпадъци за единица енергия от ядрените централи.

2. Ако соларните и ядрените централи произвеждат едно и също количество електричество през следващите 25 години, такова каквото ядрените централи произвеждаха през 2016 и отпадъците се трупат върху футболно игрище, ядрените отпадъци ще достигнат височината на кулата в Пиза (52 метра), докато соларните отпадъци ще достигнат височината на два Евереста или 16 километра.

3. В страни като Китай, Индия и Гана, хората живеещи в близост до електронни отпадъци, често изгарят отпадъците за да извлекат ценните медни нишки и да ги препродадат. Тъй като процесът е свързан с изгарянето на пластмаса, пушекът съдържа токсични изпарения, които са канцерогенни и тератогенни (причиняващи дефекти при раждане) от вдишване.

Да подчертаем: соларните панели създават 300 пъти повече токсични отпадъци за единица енергия от ядрените централи.

Източници:
US GAO, Disposal of High-Level Nuclear Waste, World Nuclear Association, Radioactive Waste Management, World Nuclear Power Reactors & Uranium Requirements, IAEA The Database on Nuclear Power Reactors, BP Statistical Review of World Energy

Оценките дефинират като токсични отпадъци отработените горивни пръти и касети от ядрените централи, и множеството тежки метали и увреждащите природата химикали в соларните панели.

Соларната енергия не е приятел на околната среда

Наистина, соларните панели не произвеждат радиоактивни отпадъци, но те съдържат стотици токсични химикали и елементи, които могат да се просмучат в земята и да отровят подпочвените води и водните басейни.

Соларните панели също съдържат тежки метали, например олово, което уврежда нервната система и канцерогенни метали, като хром и кадмий.

Тези материали трябва да бъдат внимателно събирани и съхранявани, точно както се постъпва с домакинските уреди. Но дори това да е така, трите гореспоменати метали вече имат изтичания от складовете за електронни отпадъци, така че могат да достигнат до питейната вода.

Това е просто още един начин, по който соларната енергия замърсява околната среда – тези отпадъци рядко биват третирани по подходящ начин.

От друга страна ядрените отпадъци са обект на строги регулационни правила, съхраняваят се в контейнери които се наблюдават, други радиоактивни отпадъци се остъкляват и се съхраняват дълбоко под земята в отдалечени места.

Въпреки че ядрената енергия включва в цената си управлението на своите отпадъци, тя все пак е по-евтина от „възобновяемите” си алтернативи.

От друга страна слънчевата енергия мимоходом ни се рекламира като „чиста енергия”, въпреки че нейните отпадъци могат да причинят екологични бедствия.

Това е част от въпроса: ние възприемаме слънчевите панели като добри и следователно правим малко, за да обезопасим техните отпадъци и да предпазим околната среда. От друга страна, отношението към ядрените отпадъци е много сериозно и следователно те представляват по-малък риск за околната среда.

Отделно от токсините, които произвеждат соларните панели, за тяхното произвеждане, изграждане, транспортиране се изгарят фосилни горива, които дават забележителен въглероден отпечатък, за иначе известната като „зелена” енергия от соларните панели.

И в заключение: соларните панели умират твърде бързо. Продължителността на техния живот е около 25 години. Освен това коефициентът им на полезно действие намалява с течение на времето, което означава, че ще ви се налага да строите много панели, за да поддържате производствения капацитет.

Защитниците на соларната енергия игнорират тези проблеми, защото според тях не може да се направи нищо по-добро за околната среда.

Това е просто бизнес. Просто по този начин се правят пари.

Зелената енергия е път без изход. Време е да се отнасяме сериозно към нашата енергийна политика.

Статията под заглавие Solar Energy Produces 300 Times More Toxic Waste Than Does Nuclear Power е преведена от инж. Владимир Бранков.

Мненията, изразени в тази статия, не отразяват непременно мнението на редакционната колегия на НаукаOFFNews.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

2

vast

23.06 2019 в 18:07

Тенденциозна статия пълна с доста неточности. Чак се чудя дали е трябвало да се превежда и публикува.
Почват от четвъртия абзац и така до края: "Франция изполва ядрената енергия от много време, без никакви проблеми" - проверка за 1 мин. и излиза страница с авариите в уикипредия:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_nuclear_power_accidents_by_country
А за вредата от слънчевите панели , обяснението в статията е същото като в анекдота "ЗА ВРЕДАТА ОТ КРАСТАВИЦИТЕ"...
между хората, родили се през 1870 г. и консумирали впоследствие краставици, смъртността е равна на 100%. Всички лица, родени през 1900 - 1920 г. имат набръчкана кожа, загубили са почти всичките си зъби, практически са ослепели (ако болестите, предизвикани от консумацията на краставици още не са ги
набутали в гроба). Още по-убедителен е резултатът, получен от известния колектив учени-медици: морски свинчета, на които принудително са давали по 20 фунта краставици на ден в продължение на един месец, загубили всякакъв апетит!

7996

1

brsstvr

23.06 2019 в 15:00

Всичко супер, обаче:
Ядрената енергия е „зелена” от гледна точка на опазване на околната среда, тъй като тя не произвежда почти никакви емисии"
Отработеното ядрено гориво не е емисия, обаче не е особено "зелено".

В статията естествено изобщо не се обсъждат и потенциални случаи на авария, явно щото в главата на автора "нема такова животно". Лобито на ядрената енергетика винаги повтаря "те са адски сигурни, шанса е едно на милион за авария". Обаче за 50г. имаме поне 3 сериозни аварии по света. Сигурно е проява на глупост, че едни от най-развитите страни са решили поетапно да приключват с този вид енергетика.

От друга страна ако усвоят контрола над ядрения синтез, вместо ядрения разпад (както е в момента), нещата могат да бъдат доста по-приятни.