Тази вечер в 24:00 часа уравнението на времето се нулира

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 декември 2017 в 00:00 53313 0

Тази вечер в 24:00 часа българско време, точно на Бъдни вечер уравнението на времето (на анг. "equation of time") се нулира.

Уравнението на времето е разликата между средното слънчево време (ССВ) и истинското слънчево време (ИСВ), тоест УВ = ССВ — ИСВ.

Може да срещнете определението за уравнението на времето разлика като разликата между "местното истинско слънчево време" и "местното средно слънчево време" (анг.  local apparent solar time и local mean solar time). Това определение е по-точно, но тъй като не се отразява на резултата, защото за всяка конкретна точка на Земята тази разлика е една и съща.

Освен това, не трябва да се бърка нито "местното истинско слънчево време", нито "местното средно слънчево време" с официалното местно време (standard time).

Понякога местното истинско слънчево време изпреварва средното (с максимум 14.3 минути), а понякога изостава (до 16.4 минути). Тези разлики могат да се видят по време на година, както и стойността на уравнението на времето на графиката горе. Цветните прекъснати линии показват промяната на двете причини, влияещи върху уравнението на времето, - приносът на елиптичната орбита и на наклона на оста.

  • елиптична орбита. Земната орбита е леко елипсовидна, което се отразява на ъгловата й скорост, според втория закон на Кеплер. В началото на януари, Земята е най-близо до Слънцето и ъгловата й скорост е най-голяма. За наблюдателя на Земята това се отразява във факта, че видимото движение на Слънцето по еклиптиката спрямо фиксираните звезди се ускорява, а след това се забавя - в началото на юли Земята е най-отдалечена от Слънцето и ъгловата скорост намалява.
  • наклон на земната ос. В началото на лятото и зимата, по време на зимното и лятното слънцестоене, Слънцето се движи почти успоредно на небесния екватор и земната ос е наклонена към Слънцето, а орбитално движение на Слънцето е насочено почти точно от изток на запад - резултантната скорост на изменение на часовия ъгъл на Слънцето е минимална. В началото на пролетта и есента, оста на Земята е изместена към Слънцето. Орбиталното движение не е в посока точно изток-запад- резултантната скорост на изменение на часовия ъгъл на Слънцето е максимална.

Кривата на уравнението на времето е сума от две периодични криви - с периоди на 1 година и 6 месеца. Почти синусоидална крива с годишен период обусловена от неравномерното движение на Слънцето по еклиптиката. Синусоидата с период от 6 месеца представлява разликата от времената, причинени от наклона на еклиптиката към небесния екватор.

Уравнението на времето става нула четири пъти в годината: 

ТочкастойностДата
минимум -14 мин. 15 сек 11 февруари
нула 0 мин. 0 сек. 15 април
максимум 3 мин. 41 14 май
нула 0 мин.  0 сек. 13 юни
минимум -6 мин. 30 сек 26 юли
нула 0 мин. 0 сек. 01 септември
максимум 16 мин. 25 сек. 03 ноември
нула 0 мин. 0 сек. 25 декември

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !