Защо не изхвърлим целия човешки боклук във вулканите? (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 08 май 2018 в 07:02 14739 0

Кредит Yellowstone National Park

Средностатистическият градски обитател произвежда няколко килограма боклук всеки ден. Една пластмасова торбичка се разлага за 300 години. В океана плават огромни петна боклук.

Впечатляващите кадри как лавата на хавайския вулкан Килауеа поглъща коли и къщи по пътя си ни карат да си зададем въпроса:

Защо да не съберем всичкия този боклук и да го хвърлим във вулкан? Огромните температури и лавата определено могат да унищожат всичко.

Вулканите може би изглеждат като идеалното екологично изгаряне на огромното количество боклуци, има няколко проблеми между нас и магическия геоложки улей за боклуци до центъра на Земята.

За да унищожите боклуци във вулкан, първо трябва да намерите активен вулкан и да изхвърлите боклука там. Това е първият проблем.

На второ място, в някои градове има инсталации за изгаряне на боклук. Те превръщат топлината от изгарянето в електричество. На такива места електричеството е много по-евтино.

Освен това малък брой хора живеят близо до правилния вид активен вулкан, така че транспортирането на боклука ще струва време, пари и много гориво. 

Когато си представяте хвърлянето на боклука във вулкан, вероятно пред погледа ви изниква приятен, "приятелски настроен" конусовиден вулкан с дупка на върха. Нещо като това:

Disney Pixar Love GIF by Disney - Find & Share on GIPHY

А в средата на кратера вероятно си представяте прекрасно езеро от лава, което изглежда така:

via GIPHY

Идеално за хвърляне на боклука, нали?

Но не всички вулкани работят така. В кратера на вулкана може да има не вряща лава, а вода, например.

Идеалният инсинератор за боклук ще бъде бавно изригващ вулкан, който постепенно изхвърля лава върху повърхността на земята, като вулканите на Хавайските острови, наречени щитови вулкани. Но по-голямата част от вулканите на Земята са стратовулкани, които понякога имат потоци от лава като Килауеа, но също така имат неприятния навик да експлодират, когато налягането на горещия газ и магма в вулкана стане твърде голямо.

Ако се приближите достатъчно близо, за да хвърлите боклук в експлодиращата маса на разтопена скала, пепел и газове, нямате големи шансове за оцеляване.

via GIPHY

Но да речем, че живеете в Хавай, достатъчно близо, за да изхвърляте боклука си на върха на вашия активен вулкан всеки ден. Освен че ще се притеснявате, че къщата ви ще бъде унищожена от лавата (което се случва в момента), има и опасност и за вас (или камиона за отпадъци) дори да изхвърляте боклука в спокойно езеро с лава. Освен отровните газове и гасенето на лава, които нормално присъстват на върха на вулкана, когато студеният боклук се сблъска с лавата, това може да доведе до някои грандиозни експлозии, както група изследователи откриват в Етиопия през 2002 г.

Страхотно, нали? Но това е само 30 кг торба с боклук, която се пълни за 3-4 дена от четиричленно семейство в САЩ. Представете си, че бе по-голямо количество. 

Да не говорим за това, че ще изгорите купчина боклук, а целият образуван дим ще отиде направо в атмосферата, създавайки силно замърсяване на въздуха. Днес контролираното изгаряне на отпадъци се управлява от множество правила, които гарантират, че димът от изгаряне на боклука няма да попадне във въздуха.

Така че хвърлянето на отпадъците, създадени от човешката цивилизация във вулкан, не е опция. Но какво ще кажете за по-специализирани отпадъци, като медицински или ядрени? Неща, които са наистина опасни? За съжаление вулканите не са достатъчно горещи, за да се стопи ядреното гориво или  да се стерилизират медицинските отпадъци. Температурите на лавата варират от 700 до 1250 градуса по Целзий, което е горещо, но не достатъчно.

Но е достатъчно горещо, за да погълне тази консерва по невероятен начин. Насладете се:

Проблемът с боклука остава. Към днешна дата има само един изход от ситуацията - да се изхвърлят боклуците за рециклиране и също така по принцип да се стремим да произвеждаме по-малко отпадъци.

По материал на Popular Science.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !