13 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

1/3 от младите американци се съмняват, че земята е кръгла, според проучване

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 05 април 2018 в 10:21 76251

На фона на резултатите на агенция "Тренд" за суеверията на българите, резултатите от едно проучването на YouGov за САЩ показват, че обезпокоителните тенденции за представите за света са глобални.

Изследването на 8,215 възрастни от САЩ, което претеглено да бъде представително за цялото население на САЩ, предполага, че само 84 процента "винаги са вярвали, че Земята е кълбо" Сред 18-24-годишните обаче този процент спада до 66%  и достига своя връх от 94% за 55+.

Мисълта, че само две трети от младите хора в Америка приемат, че планетата ни е с форма на сфероид, е много тревожна, но има още нещо - 5% от възрастните американци винаги са смятали, че Земята е кълбо, но са станали по-скептични впоследствие. Този брой се увеличава до 9% сред 18-24-годишните.

От друга страна, 2% от анкетираните "винаги са вярвали, че Земята е плоска", което се увеличава до 4% сред 18-24-годишните. Седем процента от общия брой отговарят "друго/колебая се", които се увеличават до 16% при 18-24-годишните.

Най-общо казано, колкото са по-възрастни хората, толкова по-малко вероятно е да вярват в "плоската Земя". Но тенденцията е противоположна за приемането на теорията за еволюцията в нейната най-основна форма, като по-възрастните хора са по-малко склонни да приемат, че животът е еволюирал.

Има и други любопитни неща в проучването на YouGov. Малко по-малко демократи (83%) винаги са вярвали, че Земята е кълбо, в сравнение с републиканците (89%) или независимите (88%). Малко повече мъже винаги са вярвали, че Земята е кълбо (86%) в сравнение с жените (83%). Хората, които печелят над 80 000 долара годишно, са по-склонни да приемат правилната форма на Земята (92%) от тези, които печелят $ 40-80 000 (87%) или под 40 000 (79%).

Повечето "плоскоземци", което не е изненадващо, са сред много религиозни (52%). Неотдавнашно проучване установи връзка между видовете когнитивни отклонения и различните гледни точки. Бе установено, че религиозните консерватори "постоянно демонстрират ниска вяра в науката и нежелание да подкрепят науката" като цяло, въпреки че не са анализирани конкретно възгледите за формата на Земята.

В момента не е ясно защо 18-24-годишните са по-склонни да се съмняват във формата на планетата ни. Възможно е сегашният политически климат на фалшивите новини заедно със злоупотребата със социалните медии да са виновни, но това, че младите са по-необразовани, отколкото по-старите три поколения е твърде тревожно.


+ 0
- 0
Американци ...

One nation under God се визуализира много по-лесно ако земята е плоска и Бог е отгоре :D
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.