1 януари 2021 - начало на ново десетилетие или просто Нова година?

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 31 декември 2020 в 00:19 5389 0

Кредит Pixabay

Дали 2020 г. беше началото на ново десетилетие или то започва през 2021 г.? Този въпрос се появява на всеки 10 години и отговорът е, че всичко се свежда до това как говорим за времеви интервали. 

Десетилетията започват с кръгли години ...

На пръв поглед всичко изглежда логично и нормално. Десетилетията - периоди от десет години - започват, когато броят на годините премине от година, завършваща на 9 до година, завършваща на 0.

Например Нова година 1980 отбелязва началото на осемдесетте години.

... Когато вековете и хилядолетията не го правят?

Е, става малко по-сложно, когато погледнем вековете и хилядолетията. Противно на общоприетото схващане, 21 век и третото хилядолетие не започват на 1 януари 2000 г., а една година по-късно, на Нова година 2001 г.

Отначало това може да изглежда неинтуитивно, но е следствие от определяща характеристика на нашата съвременна система за отчитане на времето - никога не е имало нулева година, а година 1 пр.н.е. е последвана от година 1 сл.н.е.

Двадесетте години започнаха през 2020 г.

И така, как това правило не важи за десетилетията? Защо твърдим, че те могат да започнат с години, завършващи на 0 или години, завършващи на 1?

Всичко се свежда до това как говорим за времевите обхвати. С малки изключения, обикновено мислим за вековете и хилядолетията като номерирано цяло, отчитано от година 1 от н.е., като „21 век“ или „третото хилядолетие“.

Десетилетията обаче обикновено се категоризират въз основа на номерата на годините. Например казваме „осемдесетте години“ вместо „199-то десетилетие“. По подобен начин предстоящото десетилетие е технически 203-то десетилетие, но ние го наричаме „двадесетте години“. Според тази обща дефиниция десетилетията обикновено обхващат периода от години, завършващи на 0 до години, завършващи на 9, като например 2020 - 2029.

Между другото, същото технически би могло да се каже за вековете и хилядолетията. Фактически е правилно да се каже, че „1900-те години“ са започнали на 1 януари 1900 г., точно както на Нова година 2000 са започнали „2000-те“. Просто много по-често ​​тези времеви периоди се наричат от 20 и 21 век - и те започват съответно през 1901 и 2001 година.

Можете да празнувате два пъти

Така че по същество и двете са правилни. Трябва само да се уверите, че годината, която посочвате като първата година на десетилетие, век или хилядолетие, съвпада с термина, който използвате, за да го опишете.

Снабдени с тези знания, можете да продължите и да се забавлявате много сърдечно две години подред: да посрещнете двадесетте години на 1 януари 2020 г. и да отпразнувате началото на 203-то десетилетие, когато новогодишното броене достигне нула в полунощ на 1 януари 2021 г.!

Как се наричат ​​първите две десетилетия?

Знаете ли, че сме преживели цели две десетилетия, без да успеем да ги назовем? Не се замисляме когато използваме термини като седемдесетте, осемдесетте и деветдесетте години - но какво следва?

През последните години англоговорящият свят почти се спря на име за периода от 2000 до 2009 г., но има регионални вариации. Северна Америка предпочита термина "the aughts", докато повечето други англоговорящи страни използват предимно "the noughts" или "the noughties".

Въпреки това все още няма решение за името на периода от 2010 до 2019 г. Предложенията са изобилни, вариращи от "тийнейджърите - the teens”, до "десетките - the tens, the tensies”. В зависимост от контекста понякога се използват и термини като "две хиляди и десетките - the two-thousand-and-tens“. Но никой от тях досега не е осигурил достатъчно подкрепа в ежедневната употреба, за да реши надпреварата.

Може да изглежда странно, че успяхме да оставим десет години да летят, без да имаме ясно разбиране как да ги наречем. Въпреки това е доста често тези неща да се решават в последствие. Времето ще покаже на кое име най-накрая сме се спрели.

Източник: Time and date - When Does the New Decade Start?

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !