10 фирми, които могат да ви изпратят в космоса

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 март 2015 в 11:29 11481 0

Кредит Virgin Galactic

Вече има няколко компании, които работят в посока развитието на туристически полети в космоса и тази възможност става все по-реална. Космическите пътувания са все още много скъпи, но ако мислите, че това е изключително важно за вас, цената може да бъде оправдана. 

Общо 7 са космическите туристи, излизали в орбита около земята до момента. Първият космически турист в света е американския милионер Денис Тито, който се качва на орбита в Международната космическа станция през 2001 година за цената от 20 милиона долара. Тито остава на орбита в продължение на 8 дни. Единственият космически турист, който е излизал в космоса два пъти, до момента е американеца от унгарски произход Чарлз Симони – той осъществява полетите си през 2007 и 2009 година, като плаща за тях обща сума от 60 милиона долара и остава на орбита общо 29 дни.

Списък на космическите туристи
Име
Година
Продължителност на полета
Полет
Цена (USD)
1. Денис Тито 2001 8 дни (28 април – 6 май) Излитане: Союз TM-32
Кацане: Союз TM-31
$20 мил.
2. Марк Шатълуърт 2002 11 дни (25 април – 5 май) Излитане: Союз TM-34
Кацане: Союз TM-33
$20 мил.
3. Грегъри Олсен 2005 11 дни (1 октомври – 11 октомври) Излитане: Союз TMA-7
Кацане: Союз TMA-6
$20 мил.
4. Ануше Ансари 2006 12 дни (18 септември – 29 септември) Излитане: Союз TMA-9
Кацане: Союз TMA-8
$20 мил.
5. Чарлс Симони 2007 15 дни (7 април – 21 април) Излитане: Союз TMA-10
Кацане: Союз TMA-9
$25 мил.
2009 14 дни (26 март – 8 април) Излитане: Союз TMA-14
Кацане: Союз TMA-13
$35 мил.
6. Ричард Гериът 2008 12 дни (12 октомври – 23 октомври) Излитане: Союз TMA-13
Кацане: Союз TMA-12
$30 мил.
7. Ги Лалиберте 2009 11 дни (30 септември – 11 октомври) Излитане: Союз TMA-16
Кацане: Союз TMA-14
$35 мил.


Засега единственото място, което приема космически туристи, е Международната космическа станция, а в момента до станцията и обратно извършват полет само руските космически кораби от серията “Союз”.

Положението понастоящем е такова - малко възможности и цени, достъпни само за милионери. Но пътешествията в космоса ще стават все по-реални и може би не е далече денят, в който някои ще се колебаят дали да отидат на почивка в Бали или да хвърлят поглед на красивата ни планета "отгоре".

Тук ви представям 10 компании, които имат намерение да развиват достъпен космически туризъм.

Virgin Galactic

Британският милиардер Ричард Брансън е едновременно и предприемач, и мечтател. Идеята на неговата компания "Virgin Galactic" за суборбитални полети е от 2004. Засега такова пътуване е достъпно срещу 200 000$. Говори се, че знаменитости като Аштън Kътчър, Анджелина Джоли и Том Ханкс вече са си резервирали място в следващите космически полети. За съжаление, през октомври 2014 един от корабите на компанията SpaceShipTwoсе се разби в Калифорния. 

XCOR Aerospace

XCOR Aerospace е американска компания, основана през 1999 г. от космическия инженер Джеф Грийсън (Jeff Greason). Основната ѝ цел е да направи пътуването в космоса достъпно за тези, които могат да си платят. Компанията е създала свой космически апарат Lynx, който може да се издигне на височина от 100 км. Първият полет бе обявен за 2008 г., но датата бе преместена за 2012 г. , а сега - за 2015-а. Може би тази година компанията ще осъществи плановете си. Билетът струва 95 000 долара, но тази цена е от 2012-а.

Exos Aerospace

Компанията Exos Aerospace е нова на пазара на услугите за космически туризъм. Тя е основана през 2014 г. и за нейна основна мисия се счита разработването на совалки за превоз на пътници в космоса. Въпреки, че компанията е все още млада, повечето от служителите ѝ са от други компании, като например, Armadillo Aerospace, която се занимава точно с разработването на совалки. Нейният апарат STIG-B е тестван през 2013 г., но поради трудности при финансирането му, компанията замрази проекта. Все пак, на сайта си ни уверяват, че ако желаем да "полетим веднага", а не след година, Exos са нашето решение.

SpaceX

Компанията SpaceX е най-бързо растящият в света доставчик на космически услуги. Тя е основана от изключителният Елън Мъск, основател на Paypal и Tesla Motors. Този човек не знае ограничения и рамки и в момента се вълнува от въпросите за колонизацията на Марс. 

SpaceX продължава да работи за една от своите основни си цели - разработката на  ракети за многократна употреба, което ще се превърне космическите пътешествия в рутинно събитие и радикално намаляване на разходите.

Excalibur Almaz

Excalibur Almaz е космическа компания, основана през 2006 година, разположена на остров Ман, а седалището й е в Хюстън. Основната ѝ цел е осигуряване на космически транспорт до съществуващи кораби. Това, което отличава тази компания от останалите, е интегрирането на съществуващите технологии за осъществяване на космически полети на САЩ, Русия и Европа в сгерата на използването на апарати за многократни полети. Компанията обещава в рамките на 2-3 години да изпълни своите планове.

Space Adventures

Компанията Space Adventures е основана през 1998 г. и се смята за един от лидерите на пазара на космическия туризъм. Тя използва надеждна техника и работи в сътрудничество с професионални астронавти, изпращайки свои представители в космоса. Компанията се гордее, че нейни клиенти са били в космоса в продължение на общо три месеца и са пролетели около 5 милиона километри.

Orbital Technologies

Обикновено, когато хората мислят за пътуване в космоса, първото име, за което се сещат е НАСА. Между другото, НАСА работи с много различни фирми в областта на космическите технологии. Една от тях е Orbital Technologies, основана през 1988 г. в Сиера Невада. Компанията се счита за лидер в изследването на космоса. Наскоро получи финансиране от правителството за своето развитие на стойност 150 милиона щатски долара и работи съвместно с НАСА по най-новите технологии.

World View Enterprises

Понякога всичко, което ви е нужно за да промените живота си, е един нов поглед към Вселената. Компанията World View Enterprises просто дава на клиентите си тази възможност, използвайки балони с особени конструкции, които могат да издигнат туристите в космоса. От тези невероятни височини те ще могат да видят нашата планета без граници и да се насладят на красотата и величието ѝ. Билетът за 4-6 часов полет струва само 75 000 $.

Orbital Sciences

Orbital Sciences е още една компания, която допринася за развитието на пазара на космическите пътешествия. Тя е специализирана в разработването и производството на малки и средната класа, космически ракети за превоз на пътници, граждански и военни. Миналата година компанията се сля с Alliant Techsystems и основава новата Orbital ATK Inc.

Blue Origin LLC

Собственик на Blue Origin LLC е Джеф Безос, основател на Amazon и човекът, който ще започне в близко бъдеще да използва безпилотни самолети, за да доставя пакети за клиентите си. Номпанията  Blue Origin LLC ще работи за развитие на космическите технологии, за да направи туризма в космоса реалност и да намали цената на билетите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !