10 примера за опасността от изхвърлянето на лекарства в природата

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 май 2015 в 17:37 6988 0

Кредит NOAA Great Lakes Environmental Research Laboratory

Помислили сте се какво става с фармацевтичните препарати, след като станат ненужни. Показваме ви 10 сценария за последствията от неправилното изхвърляне на лекарства в природата.

10. Замърсяване на водите

Съвременните системи пречистват водите от повечето видове боклуци, но не могат да филтрират всички вредни химикали. Много реки и езера, от които може да получаваме питейна вода, съдържат следи от лекарства. Все пак, поради ниските им концентрации, те не могат да причинят сериозни вреди.

9. "Безстрашните" скариди

Изследователите са установили, че скаридите са податливи на някои вещества, съдържащи се в антидепресантите. В естествената си среда скариди се скрият от хищници в тъмни места. Когато се добави към водата флуоксетин скариди "губят" страх и са привлечени от светлината. Така по-често оставят своите тъмни местообитания и стават лесна плячка.

8. Агресивни сепии

Антидепресантите влияят и на други морски обитатели - сепиите. Малък експеримент показа интересен ефект. В стъклен съд се поставят скариди (традиционна плячка на сепията). В нормално състояние сепията се отказва и спира "лова", когато разбере, че между нея и скаридите има бариера. Когато сепията е "на хапчета" става по-агресивна и не може да спре, изразходвайки много енергия за очевидно загубена кауза. Този хъс в дивата природа води до увеличение на смъртността.

7. Планктонът умира

Зоопланктонът заема важно място в хранителната верига: ако количеството му намалее, това може да доведе до намаляване на популациите на рибите. По време на експеримент в разтвор със зоопланктон (Daphnia) са поставени различни вещества, антидепресанти и медикаменти с холестерол. Дахниите реагират по различен начин - понякога оцелявали, но при холестерол и антидепресанти загивали 90% от популацията.

6. Смяна на пола на рибата

Рибките Pimephales promelas са чувствителни към противозачатъчни лекарства. С добавянето на малко количество естроген, който е част от контрацептивните хапчета, е установено при изследване, че мъжките риби се "феминизират" и започват да хвърлят хайвер. Тази смяна на пола е катастрофална за популациите, които са намалели до 1%.

5. Замърсяване на почвата

За това рядко се говори, но стотици земеделски производители по целия свят използват за наторяване отпадъчни води. Федералната служба за геоложки проучвания в САЩ е провела изследване на така наторени почви. Те открили следи от фармацевтични продукти, почистващи препарати и козметика. Учените се опасяват, че тези вещества проникват дълбоко и могат да предизвикат замърсяване на питейната вода.

4. Влияние върху растения

Изследователи от университета в Стокхолм са изследвали влиянието на два от най-разпространените болкоуспокояващи в света - диклофенак и ибупрофен - върху растежа на различни растения. За диклофенакът и ибупрофенът се установило, че забавят растежа на корените на зеленчуците.

3. Гибелта на лешояди

В края на 90-те години в Южна Азия започнало масово измиране при лешоядите. В рамките на кратък период популациите намалели с 95%, като три вида стигнали ръба на изчезването. Причината за това е лекарството диклофенак, с което са лекували добитъка от треска. На кравите лекарството действало благоприятно, но на птиците той причинявал бъбречна недостатъчност.

2. Увеличаване вероятността от рак на простатата

Ново проучване е установило връзка между противозачатъчните хапчета и рака на простатата. Естрогените се съдържат в орални контрацептиви и в крайна сметка се озовават в водоснабдителната система. Хормоните имат разрушителен ефект върху ендокринната система и опитът показва, че могат да причинят рак на простатата.

1. Резистентност на бактериите към антибиотици

С всеки ден бактериите стават все по-резистентни спрямо антибиотиците и продължават да убиват милиони хора. Това е особено забележимо в страни, където се произвеждат голяма част от лекарствата - в Китай и Индия. Постоянно присъствие на следи от антибиотици в питейната вода само изостря ситуацията.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !