11 бързи въпроса и отговора за бързите и "бавните" тестове

Ваня Милева Последна промяна на 27 март 2020 в 05:53 14064 0

Кредит: Pixabay

Тъй като симптомите на COVID-19 са подобни на тези на други заболявания, тестването е единственият начин да се разбере със сигурност дали някой е заразен с коронавирус. Следователно масовото тестване е изключително важно за спиране на разпространението му.

1. Как се тества за коронавирусни инфекции?

В момента повечето тестове се основават на търсене на генетични последователности, специфични за коронавирус COVID-19. Ако тези последователности се открият в проба, тя може да съдържа вируса.

2. Какво включва тестването?

Проба за тест се взема като се притисне тампон - който прилича на дълга клечка за уши - дълбоко в носа или в задната част на гърлото. След това тампонът се изпраща в лаборатория.

Тампонният тест е най-добрият начин за идентифициране на коронавирусните инфекции. Кредит: Roberto Pfeil/dpa

3. Защо се прави тест с кръв или урина?

Вирусът се открива в кръвта, урината или изпражненията само на приблизително половината от тези, които дават положителни резултати на базата на проби, взети с тампони от носа или гърлото, така че тестовете с кръв, урина и изпражнения не са надеждни. Тестът, взет от изкашляни храчки, може да осигури по-точни резултати от тампон в носа или гърлото, според наръчник, обобщаващ откритията в Китай .

4. След колко време може да получите резултат?

Повечето лаборатории използват метод, наречен полимеразна верижна реакция (PCR - polymerase chain reaction), който отнема няколко часа. Нужни са дни, за да могат лабораториите да направят тестовете и да кажат резултата. Няколко групи по света разработват по-бързи генетични тестове, които обикновено се основават на метод, наречен циклично медиирана изотермична амплификация (LAMP - loop mediated isothermal amplification), за който е нужно по-малко от половин час. Ръчните LAMP тестове, които могат да се използват в домовете и летищата, могат да станат достъпни до седмици.

5. Колко точни са тестовете?

На теория генетичните тестове трябва да бъдат изключително точни, ако се извършват правилно. От Китай обаче има съобщения за много фалшиво отрицателни и фалшиво положителни резултати. Възможно е да е така, защото тампонирането не е извършено правилно или защото претоварените лабораторни техници може да са направили грешка. Освен това, ако хората са тествани много скоро след като са заразени, възможно е все още да не предават вируса.

6. Защо е толкова трудно да се прилага масово тестване в повечето страни?

Има очевидни практически проблеми с масовото прилагане на тестовете, от липса на обучен персонал до оборудване. Но Южна Корея, която сега тества повече от 20 000 души на ден, показа колко бързо може да стане това. Много страни не увеличават капацитета си за тестване, докато местните случаи не започнат да растат и - за разлика от Южна Корея - не поставят тестването в центъра на стратегията си, както препоръчва Световната здравна организация.

7. Има тестове, които могат да се направят за 10 или 15 минути. Как работят?

Бързите тестове обикновено се основават на откриване на протеини, а не на генетични последователности. Тези протеини могат да бъдат или вирусни, наречени антигени, или антитела, които нашите организми създават, за да убият вируса. Тестовете за антигени могат директно да открият наличието на вируса, но са по-малко точни от генетичните тестове.

8. Доколко ефективни са тестовете за антитела?

Недостатъкът на тестовете за антитела е, че не могат да открият инфекцията през първите две седмици, когато хората са най-заразни. Организмът ни обаче продължава да прави антитела дори след като сме се възстановили от инфекцията, така че тестването на кръвта на хората за антитела срещу коронавируса ще разкрие колко от нас са били заразени досега. Това ще ни помогне да изчислим степента на смъртност от инфекцията. Затова и тези тестове се препоръчват в края на епидемията.

10. Могат ли тестовете за антитела да различават хората, които са се възстановили, от тези, които все още са заразени?

Понякога. Хората започват да произвеждат така наречените IgM антитела срещу коронавируса около 10 дни след първите симптоми (може би 15 дни след заразяването). След още два дни телата им започват да произвеждат IgG антитела и постепенно спират да правят IgM. Повечето хора ще се възстановят напълно веднага щом се покачат нивата на IgG. Повечето бързи тестове могат да открият двата типа антитела. Ако IgM антителата присъстват в кръвта на някого, има вероятност да е все още заразен. Ако присъства само IgG, той е в процес на възстановяване или напълно е възстановен.

11. Колко точни са бързите тестове?

Множество компании произвеждат различни тестове, които все още не са проверени независимо. По принцип тестването за антигени или антитела е по-малко точно от генетичното тестване, но тестовете са по-лесни и по-евтини за производство. Бързите тестове могат да играят ценна роля, особено в по-бедните страни с малък капацитет за тестване. 

Ако те можеха надеждно да определят дали хората са заразени, би било чудесно, но уви, засега точността им е далеч от желаната.

Източник: 

How does coronavirus testing work and will we have a home test soon?

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !