11 години затвор за млад руски учен заради изобретение, ползващо наркотично вещество (обновена)

Наука ОFFNews Последна промяна на 21 юли 2015 в 18:05 9302 1

11 години затвор и глоба от един милион рубли заплашва 26-годишен руски учен. В последствие, присъдата е коригирана на 3 години условно.

Причината е, че за иновативната си разработка за гъвкави соларни панели, превърнала се в сензация на изложението в Париж, поръчал от пощата специален нетоксичен разтворител, който случайно се оказал включен в списъка на наркотичните вещества.

Прокуратурата продължава да настоява да бъде вкаран в затвор младия учен от Кубан Дмитрий Лопатин, съобщава РИА новости.

Това е наистина трагична история. 26-годишният руски учен Дмитрий Лопатин е изобретил гъвкави слънчени фотоелементи с нова конструкция като използвал перовскит вместо силиций, които ефективно работят даже на залез/изгрев, в облачно време и мъгла. При това 5 пъти по-евтини за производство от обикновените панели.

Но в процеса на разработката Дмитрий поръчал по пощата един литър разтворител гамабутиролактон, който, както после станало ясно, освен това бил и психотропно вещество.

Дмитрий Лопатин бил единственият, който представлявал Русия на международната конференция за стартъпи в областта на науката и технологиите Hello Tomorrow. При това неговото ноу-хау е влязло в списъка на 100-те най-добри проекта. Автор е на три патента, победител в руския конкурс "Енергетика на бъдещето" и Russia Power.

Районният съд на Краснодар осъжда младежа на 3 години условно за "незаконно притежание без цел разпространение на психотропни вещества в особено големи размери". Судът оправдал Лопатин по обвинението в контрабанда.

Но кубанската прокуратура решила, че присъдата е твърде мека и няколко дни преди това обжалва. Прокурорът иска за младия учен 11 години лишаване от свобода.

"Това вероятно е типична история за руската правоохранителна система, невменяемостта на която просто поразява въображението." - коментира порталът geektimes.

Ето какво казва старшият помощник на прокурора на Краснодарския край:

Ние не сме съгласни със снемането на обвиненията на Лопатин за контрабанда и назначената му условна присъда. Ние вярваме, че неговите действия попадат по чл. 229.1 от Наказателния кодекс (трафик на наркотични вещества, психотропни вещества и техните прекурсори или аналози). Разбира се, взели сме под внимание, че ответникът е млад учен, чиито изобретения са от интерес за инвеститорите".

Тоест прокуратура прекрасно разбира, че материалът му е нужен за изследванията му, но все едно - настоява на своето. За тях основното обвинение трябва да е именно в контрабанда, по което може да му се наложи по-тежко наказание.

Куриозно е, че Лопатин дори не се възползвал от това злополучно вещество. Поставката толкова дълго се проточила, че ученият използвал друго вещество. Когато поръчката от Китай все пак дошла, а заедно с нея - и митническата декларация, на базата на която идва обвинението.

Лопатин доказва своята невинност и с детектор на лъжата. Но резултатите не са били взети предвид на етапа на предварителното разследване.

След оттеглянето на обжалването на прокуратурата, Лопатин също е решил да не обжалва първоначалната присъда от три години условно.

"Ние решихме, както и прокуратурата, да не обжалваме присъдата, но не защото той (Лопатин) се признава за виновен и по практически съображения ... така той ще може да се фокусира върху научната си дейност" - завил Николай Острух, адвокат на Лопатин.

По негови думи, ученият ще загуби много време по съдилищата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.07 2015 в 00:46

А, то там какви други идиотщини имаше ... В това число 10 години строг дранголник за баба - пенсионирана професорка - анестезиоложка, която събирала в спринцовка изпаренията от човешките упойки, за да оперира безболезнено стария котарак на съседката, също бабичка.
Заради това там използват и във войнишките аптечки шприцампули кетамин. За цивилни е забранено, има таблетки - нищо общо по действието. В нашите имаше просто морфин, с три пъти по-висок медикаментозен фактор, само че вече няма аптечки.