12 технологии на НАСА в нашия живот

Наука ОFFNews Последна промяна на 25 април 2015 в 11:09 9361 0

Кредит НАСА

Астронавтът Брус Маккендлес участва в историческа космическа разходка, сниман на няколко метра от кабината на совалката в орбита около Земята.

Сигурно има и такива, за които космическите изследвания са просто "трошене на пара", за други - те са осъществяване на една красива мечта на човечеството, но малцина си дават сметка какво влияние са оказали на много други области, привидно несвързани с космоса. И така - кои са най-важните технологии, създадени като необходимост за космическите полети, но сега полезни за всички.

Разбира се, има още много изобретения, не по-малко важни, направени специално за космическите изследвания, които не намериха място тук. В една следваща публикация ще ви запознаем и с тях.

12. Соларни панели

Целта на НАСА е била да изгради дистанционно управляеми безпилотни летателни апарати чрез използване на слънчевата енергия. Благодарение на това изобретение, милиони къщи вече са оборудвани със соларни панели, които намаляват замърсяването от традиционните енергийни източници.

11.  Междуселищни телекомуникации

Със своите около 200 спътници в орбита около Земята НАСА с тази технология направи възможно за нас да поддържаме връзка с хора от другата страна на земното кълбо.

10. Софтуер за структурен анализ

За проектиране на космически апарати, НАСА се е нуждаела от компютърна програма, която да отчита натоварването, упражнявано върху устройството по време на полет. Разработена през 1960 г., системата Nastran впоследствие се използва успешно в моделирането на различни обекти, от автомобили до небостъргачи.

9. Имплантируем дефибрилатор

Генераторът на сърдечен ритъм AID се е появил като страничен продукт на "Аполо". Миниатюрен вариант на дефибрилатора се имплантира под кожата и коригира работата на сърцето с помощта на електрически импулси.

8. MRI скенери

Докато се работили по лунната програма, инженерите на НАСА са разработили технология за цифрова обработка на изображения, която е взета по-късно за основа от разработчиците на MRI (Magnetic Resonance Imaging) скенерите.

7. Безопасност на пистите

За да постигнат по-добро сцепление на експерименталните самолети с мокра писта инженерите на НАСА са набраздили гладката повърхност със жлебове. Резултатът бил увеличаване на силата на триене, намаляване на спирачния път, по-добро управление. Идеята е пригодена за магистрали, паркинги и дори за обори.

6. Системи за противопожарна защита

За не се стопи капсулата на "Аполо" при навлизане в атмосферата, AVCO Corporation е разработила защитен материал, който се разширява при нагряване и изгаряйки разсейва топлината. Това е довело до появата на огнеупорна боя, а по-късно - до въвеждането на технология за изолация на стоманените конструкции във високи сгради, която в случай на пожар позволява съвременните многоетажни сгради да издържат 4 часа повече

5. Пречистване на водата

Един от проблемите, с които са се сблъскали специалистите на НАСА при създаването на международната космическа станция е осигуряването на чиста вода за астронавтите. Резултатът е система за филтриране, която се използва за пречистване на питейна вода в зони с силно замърсени източници.

4. Лапароскопията

Роботизираната система da Vinci се счита за важен пробив в хирургията за последното десетилетие. С нея операцията може да бъде направена дистанционно, през минимален разрез и с минимална загуба на кръв. Автор на идеята са специалистите на НАСА, които са искали да може астронавтите в орбита ефективно да бъдат лекувани от хирурзи, дистанционно от Земята.

3. Устойчиви на надраскване лещи

Подобно на диамант въглеродно покритие се е използвало при производството на визьорите на космическите шлемове. Целта била да се направи стъклото по-трайно и да се намали на надраскването на повърхността. Технологията е била приложена за производството на устойчиви на надраскване лещи за очила.

2. Мониторинг и изследване на храните

НАСА възложила на компанията Pillsbury сигурността, че храната на астронавтите не съдържа токсини и вредни бактерии. Специалисти на компанията са разработили система за анализ на опасностите и критични контролни точки, които сега са приети като стандарт при обработката на морски дарове, сокове, млечни продукти.

1. Подобрени радиални гуми

По време на създаването на космическия кораб Viking Lander компанията Goodyear, в сътрудничество с НАСА, е разработила здрав влакнест материал за парашутни въжета. След това го адаптирала за своя основен продукт - радиалните гуми. В резултат на това, пробегът на гумите се увеличил с почти 16 000 км.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !