13 януари в историята на науката и технологиите

Ваня Милева Последна промяна на 13 януари 2023 в 00:00 8143 0

Предслънчево зърно и мъглявина

Кредит ESA/HUBBLE/NASA/JANAÍNA ÁVILA

Предслънчево зърно и мъглявината Яйце

13 януари е Международен ден на скептика.

Открит е най-старият материал на Земята

На 13 януари 2020 г. учени, анализиращи метеорит, откриват най-стария материал, за който се знае, че съществува на Земята. Те откриват прахови зърна в космически камък, паднал на Земята през 60-те години на миналия век, които са на цели 7,5 милиарда години. Най-старите зърна прах са били образувани в звезди, които са оцелели много преди да се роди нашата Слънчева система.

Екип от изследователи е описал резултата в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Когато звездите умират, частиците, образувани в тях, се изхвърлят в космоса. Тези "предслънчеви зърна" след това се включват в нови звезди, планети, луни и метеорити.

Алхимия

През 1404 г. на английските алхимици е забранено да използват знанията си за създаване на благородни метали. Още от времето на Роджър Бейкън това е очаровало въображението на много англичани. По време на управлението на Хенри IV Парламентът приема Act of Multipliers (Акт срещу мултипликаторите), който обявява използването на трансмутация за „умножаване“ на злато и сребро за престъпление. По това време голяма та тревога е да не би някой алхимик да успее в своите проекти и да съсипе държавата, като предостави безгранично богатство на някой тиранин, който да го използва, за да пороби страната си. През 1689 г. Робърт Бойл лобира за отмяна на закона.

Калисто

Калисто. Кредит: Wikimedia Commons

През 1610 г. Галилео Галилей открива Калисто, четвъртия спътник на Юпитер. Първоначално Галилей нарича луните на Юпитер „медикейски планети“, на името на семейство Медичи и нарича отделните луни с число като I, II, III и IV. Системата за именуване на Галилей се използва няколко века. Едва в средата на 1800 г. имената на Галилеевите луни, Йо, Европа, Ганимед и Калисто, ще бъдат официално приети и едва след като става очевидно, че именуването на луни с число ще бъде много объркващо с откритите нови допълнителни луни. Сега е известно, че Калисто е по-голяма от планетата Меркурий и е съставена предимно от вода и воден лед с големи количества лед на повърхността.

Патент на Гранвил Уудс

Гранвил Уудс - Черният Едисон. Кредит: Wikimedia Commons

През 1903 г. на първия афроамерикански машинен и електроинженер Гранвил Уудс е издаден патент за „Електрическа железопътна система“, при която „токът за двигателя се взема от работещи контакти или проводници по пътното легло“. Целта на изобретението на Уудс е да "осигури безопасност от удар на работния проводник или контакти, да намали течовете до минимум, да спести ток в работата на системата и в същото време да осигури система, която може лесно да бъде конструирана и перфектно контролирана". Той продава правата си на General Electric Company, Ню Йорк. Уудс има много изобретения, свързани с влакове и трамваи.

Първи еднокилометров кръгов полет

През 1908 г. Хенри Фарман, роден в Англия французин, лети по първата еднокилометрова писта, печелейки Авиационното Гран Прия и неговата награда от 50 000 франка. Той преминава стартовите стълбове на около 4 м във въздуха, след което лети направо около 500 м. Бавно изкачвайки се на 12 м прави широк, плосък завой, използвайки само руля, за да се планира около маркера. Връща се и прави нов завой, прекосява точката, от която тръгва, и каца внимателно. Целият полет продължава 28 секунди и изминава предписания километър. Въпреки че братя Райт може да са постигнали това по-рано, това е първият подобен полет пред официални свидетели.

Инсталирани са експериментални телевизори

През 1928 г. три телевизора са инсталирани от RCA и GE в домове в Ню Йорк. Американският изобретател Ърнст Александърсън демонстрира първия домашен телевизионен приемник, който дава лоша и нестабилна картина само 1,5 квадратни инча. Картината с 48 линии при 16 кадъра в секунда се предава през 2XAF на 37,8 метра, а звукът се предава по радиостанция WGY. Комплектите са в домовете на Александърсън и двама членове на борда. На 28 май 1928 г. първата телевизионна станция WGY започва да излъчва редовни програми във вторник, четвъртък и петък следобед от 13:30 до 15:30 ч., използвайки 24 линии. Комплектите са изградени и разпространени от General Electric.

Патент за пластмасов автомобил

Кредит: Wikimedia Commons

През 1942 г. на Хенри Форд е издаден първият патент в САЩ за автомобил, използващ пластмаса, която покрива конструкцията на каросерията на автомобила, рамката и шасито на автомобила е от стоманени тръби. Първият такъв автомобил, произведен в САЩ, е от Ford Motor Company, Диърборн, Мичиган през август 1941 г. Четиринадесет пластмасови панела са монтирани на тръбна заварена рамка. Заедно с прозорците и предното стъкло от акрилни листове е постигнато намаляване на теглото с приблизително 30%. Направен е отчасти заради пестенето на стоманата по време на Втората световна война.

Петиция за спиране на ядрените опити

През 1958 г. Линус Полинг (1901-1994 г.) представя петицията на 9000 учени пред Обединеното кралство с молба да спре изпитанията на ядрени бомби. Полинг, заедно със съпругата си, допринасят за събирането на хиляди подписи на учени от цял ​​свят за петицията за прекратяване на тестването на ядрени бомби, която бе представена на Даг Хамаршьолд, генерален секретар на ООН. Няколко месеца по-късно Съветският съюз призова за незабавно спиране на ядрените опити, а през октомври, след многобройни тестове от двете страни, които допринасят значително за загрижеността на света за последиците, в Женева започват преговори за обсъждане на подробности за евентуална забрана на изпитанията.

Четене за слепи

През 1976 г. първата машина за четене на печатни материали на глас направи първата си публична демонстрация от нейния изобретател Реймънд Курцуел. С помощта на камера с компютър страниците с печатни материали могат да бъдат сканирани, буквите анализирани и възпроизведени в синтезирана английска реч със 150 думи в минута. Използваният материал може да бъде книга, списания или машинописна кореспонденция. Машината е произведена от Kurzwell Computer Products, Inc. и е тествана от Националната федерация на слепите.

Жени астронавти

През 1978 г. НАСА избира първите си жени астронавти от САЩ.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !