140 души загинаха от чума на Мадагаскар, още 10 държави се готвят за епидемия

НаукаOFFNews Последна промяна на 13 ноември 2017 в 07:47 22732 2

Кредит Unsplash

Малави стана десетата страна в Африка, която e поставенa в повишена готовност заради заплахата от чумна пневмония, която се разпространява в района от Мадагаскар, където най-малко 140 души са загинали от опасната болест, съобщи IBTimes UK.

Южна Африка, Етиопия, Кения, Мозамбик, Сейшелските острови, Танзания, Реюнион и Майот, Мавриций и Коморските острови са останалите девет държави, които се подготвят за разпространението на болестта от източноафриканския остров.

Мадагаскар е поразен от една от най-опустошителните пандемии от чума в историята през последните 50 години. Черната смърт е покосила около 75 до 200 милиона души в средновековна Европа през 14-ти век.

Избухването на епидемията на Мадагаскар започна през август и засегна повече от 2000 души в региона.

Здравният секретар на Малави д-р Дан Намарика (Dan Namarika) заяви, че неговата страна ще работи съвместно с Мозамбик, за да е подготвена, когато чумата стигне нейните граници. "Имаме готови материали за превенция на заразата и групи и екипи, готови за реакция".

В изявление, разпространено за избухването на епидемията в началото на ноември, Световната здравна организация (СЗО) заяви, че ще вземе мерки за контрол най-рано до април 2018 г., защото между април и август случаите на зараза ще са най-чести.

СЗО обеща сума от 5 милиона щатски долара за борба с разпространението на болестта, която ще отиде за допълнителен медицински персонал в района, гориво за местните линейки и дезинфекция на сградите, където ще се провежда лечението.

"Хората, заразени с чума, обикновено развиват грипоподобни симптоми след инкубационния период от 3-7 дни", гласи описанието на СЗО на заболяването. "Типични симптоми са внезапна поява на висока температура, втрисане, болки в главата и тялото, слабост, повръщане и гадене".

Щамът, засегнал Мадагаскар, лесно се лекува с антибиотици, но скоростта, с която се разпространява заразата все още е тревожна.

Представителят на СЗО, Тарик Джасаревич (Tarik Jasarevic), заяви пред The Independent, че случаите намаляват. "На 8 ноември имаше само 16 души, приети в болница с чума, в сравнение с 106 на 29 октомври", отбеляза той.

"Тази тенденция е окуражаваща и показва, че бързите стъпки, предприети в подкрепа на правителството на Мадагаскар за ограничаване на епидемията са били ефективни. Въпреки това трябва да останем бдителни и не може да изключим възможността от бъдещи обостряния".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

15.11 2017 в 15:32

Каквито и болести да носят, ще си ги носят самички.

7551

1

reKontra

13.11 2017 в 19:14

Емигранти от Кения и Етиопия са сред активните мераклии за политичско убежище навсякъде в Европа.
Какви ли други болести носотя....