15-годишен финалист на научния фестивал на Google е измислил иновативен начин за пренос на ваксини

Кристин Каменова Последна промяна на 06 август 2015 в 17:40 2626 0

Кредит Скриншот / YouTube

Ануруд Ганешан със своя прототип.

Индийско момче на име Ануруд Ганешан (Anurudh Ganesan) е създало качествена охладителна система, която лесно може да се зарежда от човешка или животинска сила.

Тази идея му спечелва място сред 20-те финалисти на научното състезание на Google, а самото изобретение тепърва се очаква да се спасява хиляди животи, разказва Business Insider.

Историята на Ануруд Ганешан започва още в ранна детска възраст. Когато бил пеленаче, Ганешан живеел в Индия, където неговите дядо и баба го носили на ръце цели 16 км само и само да достигнат определеното за ваксинация място.

За жалост, когато пристигнали на мястото вече било прекалено късно, тъй като без нужното хладилно помещение, ваксините били станали неефективни.

Ганешан отцелял, но по-късно историята му била разказвана много пъти и оставила у траен спомен.

"За много хора дългото и мъчително пътуване за ваксинация е въпрос на живот и смърт", споделя 15-годишното момче.

През 2013 г. 1,5 милиона деца са починали, защото не са получили подходяща и качествена ваксина, установила е Световната здравна организация (World Health Organization).

Ганешан се е заклел да намери някакво решение за този проблем.

15-годишният млдеж се е класирал сред 20-те финалиста на тазгодишното Световно научно състезание на Google за това, че е предложил нов начин за пренасяне на ваксини по време на последните критични минути преди окончателното им изтичане.

Когато здравните служители транспортират ваксина до човек в нужда, за да остане тя годна за употреба, те трябва да са сигурни, че ще бъде поддържана постоянна температура.

За съжаление, често им се налага да преодоляват дълги разстояния по пресечена местност, което прави торбите с лед или електричеството неприложими решения. 

Така на Ганешан му хрумнала интересна, а след проби и тестове, доказано сполучлива идея. С помощта на няколко професора, Ганешан размишлявал над термодинамия проект и накрая приложил наученото в своя иновативен метод.

Младежът наскоро (04/08/2015) приключил със създаването на проста парокомпресорна хладилна система, нуждаеща се само от слаб електрически ток, който може да се осигури от човешка или животинска сила. Прототипът на своята система нарекъл VAXXWAGON. Изобретението може да поддържа необходимата за ваксините температура от 2-8 градуса, в продължение на няколко часа. Към своя прототип Ганешан прикачил колело, за да докаже, че енергията, генерирана от въртенето на педалите е достатъчна за задействането на охладителната система.

Системата се е задържала студена по време на тестовете в лабораторията и на тези, проведени на открито и още 200 часа на непреъснато тестване.

"Уверен съм, че VAXXWAGON-ът ще спаси безброй животи като предоставя безопасни и ефикасни ваксини по целия свят." - пише Ганешан.

Ануруд Ганешан е един от 2о-те невероятно интелигентни тийнейджъра, които са достигнали финалите на Научния фестивал на Google. През септември ще бъде обявен най-добрият проект, чийто проектант ще бъде възнаграден с 10-дневна ваканция на Галапагоските острови и стипендия, на стойност $50 000.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !