15 научни статии са оттеглени заради опасения, че са използвани органи на китайски затворници

Ваня Милева Последна промяна на 20 август 2019 в 00:00 4167 0

Колко от събраните донорски органи в Китай се доброволни? Кредит: Huang Xin/Xinhua/Eyevine

Петнадесет изследвания от китайски учени, посветени на трансплантирането на органи, са оттеглени този месец поради опасения, че в работата си може да са използвали органи от екзекутирани затворници. Три други документа са причина за безпокойство по същия повод, съобщава сайтът Retraction Watch, който следи проблемите на публикуваните изследвания.

Използването на органи на затворници е незаконно според международна конвенция, а през 2015 г. китайското правителство заяви, че е прекратило практиката преди четири години. Но според представителя на организацията "Лекари срещу принудително събиране на органи" (Doctors Against Forced Organ Harvesting) Джефри Найс (Geoffrey Nice) практиката все още е широко разпространена. Има подозрения, че тази практика продължава в Китай, особено при политическите затворници. Твърди се, че потърпевши са предимно уйгурски мюсюлмани, етническо малцинство в Китай и практикуващите Фалун Гонг или Фалун Дафа, система от вярвания, подобна на будизма, която е извън закона.

Редица научни списания, публикуващи изследвания, свързани с трансплантации на органи, заявиха, че по етични причини няма да публикуват никакви статии, при написването на които са използвани органи на затворници.

По-рано тази година статия, публикувана в BMJ, установи, че от 445 проучвания от китайски учени, докладващи резултатите от 85 477 трансплантации, 412 (92,5%) не съобщават дали органите са получени от екзекутирани затворници и 439 (99%) не съобщават дали донорите на органи са дали съгласие за използването им за трансплантация. Съществуват основателни подозрения, че са използвани органи на затворници или на хора, без съгласието им. Огромен брой трансплантации са извършени преди 2010 г., когато в Китай не разполага с доброволна система за получаване на донорски органи от хора в мозъчна смърт, както е в други страни, но това представлява по-малко от 1% от всички смъртни случаи.

Някои от научните списания вече предприемат действия. Списание Transplantation оттегли седем китайски доклада, обяснявайки в редакционна статия, че „повечето починали донори са екзекутирани преди 2010 г.“

"Китайските лекари, занимаващи се с трансплантации, извършват престъпление срещу човечеството", заяви Яков Лави (Jacob Lavee), израелски сърдечен хирург, член на групата "Лекари срещу принудително събиране на органи". Той приветства новината за премахването на тези статии от научните списания, но отбелязва, че политиците също трябва да се намесят.

Доказателствата са косвени

Създаденият от Международната коалиция за прекратяване на злоупотребата с трансплантации в Китай трибунал е получил доказателства, че някои болници в Китай предлагат трансплантации на органи в много кратки срокове, в рамките на една или две седмици. Това би било невъзможно без голяма банка от хора с известни типове тъкани, които могат да бъдат убивани по поръчка, заяви Найс, който е бивш съдия във Великобритания, работил в Международния наказателен трибунал на ООН.

Но по-рано тази година Лави и двама негови колеги публикуват онлайн проучване, което показва, че има аномалии в данните за трансплантации, предоставени от китайските власти. Например за 2016 г. са отчетени 640 трансплантации, но има само 30 записани доброволни донори. Това би означавало, че всеки донор дава средно над 21 органа - което е медицински невъзможно. Средната цифра е около три на донор.

„Китайското правителство винаги следва ръководните принципи на Световната здравна организация за трансплантация на човешки органи и засилва контрола на трансплантациите на органи през последните години“, заяви говорител на китайското посолство в Лондон. "Надяваме се британците да не се подвеждат от слуховете".

Източник: 

15 studies retracted due to fears they used Chinese prisoners' organs, New Scientist

Prisoners in China are still being used as organ donors, says inquiry,  New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !