2 вида грипни вируса може да са изчезнали

Ваня Милева Последна промяна на 04 юни 2021 в 10:36 6662 0

Типове грипни вируси. Кредит: DOI:10.3390/v11020122, Creative Commons Attribution 4.0 International

По време на пандемията на COVID-19 има толкова малко предаване на грип, че някои видове грипни вируси може да са изчезнали.

По време на пандемията на COVID-19 случаите на грип спаднаха до исторически минимуми - феномен, който експертите приписват на носенето на маски и други предпазни мерки за борба с новия коронавирус.

Интересното е, че два вида грипни вируси не са се появили при нито един тест от една година, което означава, че никъде по света не са регистрирани случаи на тези вируси, съобщава STAT. Експертите все още не знаят дали тези видове са изчезнали, но ако е така, ще бъде по-лесно да се избират щамовете на грипните вируси, включени във ваксината срещу сезонния грип, съобщи STAT.

Как се класифицират грипните вируси?

Две семейства грипни вируси причиняват сезонния грип: грип А и грип B. Грипните вируси А са разделени на "подтипове" въз основа на два протеина на повърхността им, известни като хемаглутинин (Н) и невраминидаза (N), се обяснява в сайта на Центровете за контрол на заболяванията и превенция (CDC). Понастоящем циркулират сред хората H1N1 и H3N2 и всеки от тези подтипове се разделя допълнително на „кладове“.

Грипните вируси В, от друга страна, нямат подтипове или кладове, но са разделени на две линии, известни като B/Yamagata и B/Victoria.

Един клад от H3N2, известен като 3c3.A, не е бил открита от март 2020 г. Същото важи и за линията B/Yamagata.

Кредит: CDC

Има немалък шанс да са изчезнали

"Мисля, че има немалък шанс да са изчезнали. Но светът е голям", коментир Тревър Бедфорд (Trevor Bedford), биолог от Центъра за изследване на рака на Фред Хътчинсън в Сиатъл, позовавайки се на клада H3N2.

По-малкото разнообразие сред грипните вируси е положителна тенденция. Всяка година учените правят противогрипна ваксина месеци преди сезона на грипа да започне, като разглеждат какви щамове циркулират по света и след това прогнозират кои грипни щамове ще са най-често срещаните през предстоящия сезон. По-бедното разнообразие от грипни вируси означава по-малък набор от циркулиращи вируси, от които трябва да се избира, и по-голяма вероятност щамовете във ваксината да съответстват на циркулиращите.

Вирусите H3N2 са особено разнообразна група и преди пандемията на COVID-19 техните кладове сякаш ставаха все по-генетично разнообразни. Така че спадът в многообразието за този подтип е „страхотно нещо“, коментира Ричард Уебби (Richard Webby), директор на Център на Световната здравна организация за изследвания върху екологията на грипа при животните и птиците.

Уебби предупреждава, че тези типове вируси все още може да съществуват, дори и да не са докладвани в официалните бази данни.

Драматичният спад на случаите на грип тази година вероятно ще доведе до някои промени при грипа.

"Без съмнение това определено ще промени нещо по отношение на разнообразието от грипни вируси", отбелязва Уебби пред STAT. "Степента, до която се променя и колко дълго се променя, са големите въпросителни. Но ние никога не сме виждали такова нещо преди".

Източник: 2 types of flu viruses may have gone extinct, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !