20 от най-опустошителните инфекции на Земята

Мариана Тодорова Последна промяна на 23 февруари 2021 в 00:02 11793 0

Кредит Pixnio

Кредит: Doug Jordan, M.A, USCDCP

Заразите са белязали еволюцията на човека и са го оформили като индивид, устойчив на различни заболявания. Въпреки това вирусите продължават да ни измъчват и днес. Това че новият коронавирус се разпространи така бързо в континентален Китай, вся паника във всички точки на света.

Защото инфекциозни заболявания крият големи опасности, а някои специалисти ги наричат „биологичен тероризъм”.

Ето един кратък поглед към някои от най-страшните епидемии, върлували някога на Земята – от ебола и денга треска до по-новите SARS, MERS и СОVID-19.

COVID-19

Новият коронавирус е открит през декември 2019 г. в град Ухан, Китай. Той се разпространи бързо и към средата на февруари 2021 г. вече е заразил над 110 695 000 души, като близо 2 447 000 от тях починаха.

Коронавирусите са голямо семейство патогени, което причинява остри респираторни заболявания. Част от това семейство са вирусите, които причиняват SARS (тежък остър респираторен синдром) и MERS (близкоизточен респираторен синдром).

Тъй като СОVID-19 е най-новият открит вирус, около него все още има твърде много неизвестни. Експертите от Световната здравна организация в началото бяха предпазливи в оценките си, но след това признаха, че избухналата инфекция е „извънредно положение за общественото здравеопазване от международна величина” (пандемия).

Проучванията сочат, че СОVID-19 вероятно е произлязъл от прилепи, но как точно вирусът е направил „скок“ към хората така и не беше изяснено. Учените смятат, че между прилепите и хората има друго животно (панголин), което е послужило като мост за заразяването.

SARS

Тежкият остър респираторен синдром (SARS) се дължи на друг коронавирус, който предизвика пандемията през 2002 и 2003 година. Огнището на заразата отново беше в Китай. Патогенът уби повече от 750 души по целия свят. Заразата дойде от прилепи, подобно на СОVID-19.

Тогава от Световната здравна организация обявиха, че SARS се характеризира с висока температура, суха кашлица, задух и пневмония. Хиляди бяха доказаните случаи, а над 650 души загубиха живота си след заразяване с опасния коронавирус.

MERS

Друго смъртоносно коронавирусно заболяване – близкоизточен респираторен синдром (MERS), разтърси човечеството през 2012 г. Огнището беше регистрирано в Саудитска Арабия. А като виновник за разпространяването на заразата бяха заклеймени камилите (официалната версия на Световната здравна организация), макар все още да има учени, които да смятат, че и този вирус идва от прилепите.

Коронавирусът, причиняващ MERS е тясно свързан със SARS и СОVID-19, защото всички те са в едно семейство. Хората, които се разболяват от MERS, развиха тежко респираторно заболяване, което включваше треска, кашлица и задух. В разгара на епидемията бяха доказани над 2500 случая, предимно в Саудитска Арабия. От тях около 800 души починаха, което показва и високата степен на смъртност (33%), коментират експертите от Световната здравна организация.

Едра шарка

Учените смятат, че едрата шарка, която причинява кожни лезии, се е появила преди около 3000 години в Индия или в Египет, преди да плъзне по целия свят. Вирусът вариола, който причинява едрата шарка, уби около 33% от заразените и остави други 33% с тежки белези по кожата, отчитат експертите от Световната здравна организация.

Снимки, направени през 1975 г., показват селско гробище в Бангладеш, където са погребани жертви от едра шарка. Смята се, че болестта е убила 46% от пациентите, настанени в болницата в град Дака, и е опустошила цялата страна.

През 1980 г. СЗО официално обяви, че болестта е изкоренена, след десетилетна кампания за ваксиниране на децата по целия свят срещу този вирус. Последните останали патогени от този вид се съхраняват в специални съоръжения в САЩ и в Русия. Те се използват единствено за научни цели.

Дребна шарка

Едно от най-заразните инфекциозни заболявания – морбилито, причинява характерен червеникав обрив по кожата. Другите симптоми на заразяването с този вирус са подобни на обикновената настинка, обясняват епидемиолозите.

Морбилито е толкова заразна, че 90% от хората, които просто стоят близо до пациент с такава инфекция, също развират заболяването. Влизането в стая или приближаването на 15 метра разстояние от човек с дребна шарка, е опасно за здравето, категорични са медиците. Това е и причината вирусът да не може да бъде изкоренен напълно и периодично да се появяват огнища на зараза сред деца без поставена ваксина.

Експертите от Световната здравна организация не спират да повтарят, че единствено масовата имунизацията може да сложи край на това заболяване. От всеки 1000 деца, ваксинирани срещу морбили, 997 никога няма да развият тази опасна инфекция.

Чума

За разлика от едрата шарка, този древен убиец все още е с нас, припомнят епидемиолозите. Причинява се от бактерия, пренасяна от бълхите. Чумата е унищожена в Европа през XIV век, след като успява да убие една трета от заразените хора. Болестта идва в три форми, но най-известната от тях е т.нар. бубонна чума, която се изразява в болезнено подути лимфни възли.

Въпреки че антибиотиците, разработени през 40-те години на XX век, могат да лекуват заболяването, то смъртността остава висока – в случай че човек се разболее и бъде оставен без терапия. Около 60% от заразените умират, твърдя експертите на Световната здравна организация.

Малария

Въпреки че е предотвратима и лечима, маларията буквално е опустошила част от Африка. Болестта е причина за 20% от всички детски смъртни случаи, показват данните на Световната здравна организация. Но тя присъства на други континенти.

Причина за развитието на малария е паразит, пренасян от кръвосмучещи комари. Състоянието се характеризира с висока температура, втрисане и грипоподобни симптоми, преди да премине към по-сериозните усложнения.

През 1951 г. се съобщава, че болестта е елиминирана в САЩ с помощта на пестицида DDT. Сега експертите от СЗО се борят за ликвидиране на малария и в останалите части на света чрез свеждането до минимум на популацията комари, пренасящи заболяването – най-вече в Африка.

Грип

Това е сезонна респираторна инфекция, която може да разболее тежко до 5 милиона души на тежко и да доведе до смъртта на 250 000 от тях. Това показват данните на Световната здравна организация, която следи непрекъснато циркулацията на грипните вируси и тяхното мутиране.

Периодично обаче вирусната инфекция става много опасна. Например, през 1918 г. грипната пандемия става причина за смъртта на около 50 милиона души по целия свят. Големи проблеми на здравните власти през последните години създадоха и т.нар. „свински грип“ и „птичи грип“ – става дума за щамове, които прескачат от животните към хората.

Туберкулоза

Туберкулозата се причинява от бактерия, която обикновено атакува директно белите дробове. Заразените се оплакват от кашлица, при която има кървави храчки. При пациенти, страдащи от напреднал стадий на болестта, ясно се виждат измененията на дробовете при направата на рентгенография.

Бактерията не винаги отключва заболяването – до една трета от населението в света носи заразата, без да се появяват симптоми. По данни на Световната здравна организация между 5% и 10% от хората се разболяват или се заразяват в даден момент от живота си с тази опасна бактерия.

Туберкулозата е бактериална инфекция, която може да бъде излекувана с антибиотици. Кредит: Wikimedia Commons

ХИВ/СПИН

В края на 2018 г. около 38 милиона души по света живеят с инфекцията, причинена от вируса на човешкия имунодефицит (по-известен като ХИВ), като малко над 25 милиона от тези лица са в Африка. Около 770 000 души по света са починали от СПИН през 2018 г ., сочат още данните на Световната здравна организация.

Проблемът при този вирус е, че атакува определени клетки на имунната система и това прави заразените податливи на всевъзможни други инфекции. Болестта е документирана за първи път през 1981 г., като за носители на вируса са обвинени маймуните. Тогава учените не знаеха какво точно се случва в човешкото тяло. Днес обаче е ясно, че след като унищожава част от имунната система, ХИВ оставя жертвите си без защитна система и това в крайна сметка води до тяхната смърт.

Холера

Холерата причинява остра диария, която, ако не се лекува, може да убие човек в рамките на часове. Хората се заразяват с нея при хранене или пиенето на течности, в които има определен вид бактерия. Тя е склонна да замърсява продуктите и вода чрез заразени изпражнения, които проникват в почвата. Тъй като появата на симптоми може да отнеме от 12 часа до 5 дни, заразените неволно могат да разпространят опасната бактерия чрез фекалиите си.

Благодарение на подобрената санитарна мрежа през XX век случаите на холера са редки в добре развитите икономически и индустриализираните страни. Въпреки това обаче в световен мащаб холерата убива между 21 000 и 143 000 души всяка година, сочат данните на Световната здравна организация. През XIX век в Индия са регистрирани шест пандемични взрива, които са убили милиони хора. А по време на епидемия от холера в Перу през 1992 г., пациентите били толкова много, че били настанявани за лечение в коридорите и чакалните на болниците.

Най-новият епидемиологичен взрив от холера е регистриран в Хаити, след опустошителното земетресение през 2010 г. Тогава пострадалите бяха над 810 000 души, като 9000 от тях починаха. Данните са от доклад, който беше публикуван през 2018 г. в авторитетно медицинско издание.

Пневмония

Пневмонията може да не изглежда толкова страшна, колкото са едрата и дребната шарка или коронавирусите, но тази белодробна инфекция може да бъде наистина смъртоносна – особено за хората над 65-годишна възраст и децата под 5 годинки.

Заболяването се причинява като от вируси, така и от бактерии, а най-опасно е когато те се съчетаят, твърдят специалистите. Любопитен е и факта, че пневмония може да се развие и чрез заразяване с гъбичка или паразит, както и като реакции към определени лекарства. През 2017 г. в САЩ е имало 49 177 смъртни случая от пневмония, а у нас те са около 2000 годишно.

Ротавируси

Ротавирусът е най-честата причина за вирусен гастроентерит (възпаление на стомаха и червата). Пациентите реагират с диария, която обаче може да бъде смъртоносна.

Най-много заразени, както и смъртни случаи, има сред малчуганите, живеещи в слабо развити държави и хора с ниски доходи. Данните на Световната здравна организация например показват, че през 2013 г. ротавирусът е убил 215 000 деца под 5-годишна възраст в световен мащаб. Около 22% от тези смъртни случаи са настъпили само в Индия.

Вирусът причинява дехидратация, предизвикана от тежката водниста диария и честото повръщане. Съществуват четири ротавирусни ваксини, които се считат за много ефективни, се посочва още в доклада на СЗО по тази тема.

Ротавирус. Кредит: Wikimedia Commons

Ебола

Макар и рядка, тази болест всъщност е доста тежка и дори фатална инфекция. Тя се причинява от един от петте щама на вируса Ебола. Вирусът се разпространява много бързо, преодолявайки имунния отговор на организма и причинявайки симптоми като висока температура, болки в мускулите, главоболие, слабост, диария, повръщане и болки в корема. При някои пациенти се наблюдава също така кървене от носа и устата в по-късните стадии на заболяването (т.нар. хеморагичен синдром).

Вирусът се разпространява от човек на човек чрез телесни течности, т.е. ако се влезе в контакт с кръвта или секрети на заразен човек или ако се докосват повърхности (като дрехи или спално бельо), съдържащи тези телесни течности.

Най-голямото огнище на ебола е регистрирано в Западна Африка през 2014 г. Когато епидемията приключи (две години по-късно) стана ясно, че 11 325 души са загинали, а общият брой на потвърдените случаи е бил 28 652. но това не е единственото огнище – през август 2018 г. масово заразяване имаше и в Конго. Тогава заразените бяха 3428 души, като броят им към началото на 2020 г. е нараснал с още 2246 души, съобщават от Световната здравна организация. През 2019 г. беше одобрена ваксина, която би трябва да елиминира заразата през следващото десетилетие.

Проказа

Проказата е силно заразна, хронична болест. Причинява се от бактерия. Нарича се още болест на Хансен, по името на норвежкия лекар, който откри виновника за тази тежка инфекцията.

Проказата засяга кожата, периферните нерви, горните дихателни пътища и очите. Ако не се лекува, това състояние може да причини мускулна слабост, обезобразяване и трайно увреждане на нервите, обясняват специалистите.

Преди години хората с проказа са били поставяни под карантина, за да се предотврати разпространението на болестта, но днес медиците много добре знаят, че състоянието не е силно заразно. Заболяването се предава чрез капчици слюнка, изхвърлени при кашляне или кихане.

Зика

За първи път вирусът е идентифициран в Африка през 1947 г. той се разпространява от определен вид комари. Въпреки че болестта не е особено опасна за повечето хора, тя може да причини сериозни усложнения на плода и новородените.

Само един от всеки пет заразени с вируса се разболява, се казва в доклад на Световната здравна организация. Тези, които се разболеят, съобщават за треска, обриви, болки в ставите и конюнктивит (очите стават розови), но тези симптоми обикновено са леки и продължават само няколко дни. Въпреки това, вирусът може да доведе до спонтанен аборт или да причини сериозни вродени дефекти на плода.

Менингит

Менингитът се отнася до възпаление на мембраната, която покрива мозъка. Това инфекциозно заболяване може да бъде причинено от редица патогени, включително гъбички, вируси и бактерии.

Бактериалният и вирусният менингит са най-често срещаните видове и могат да се разпространяват от човек на човек. Докато бактериалният менингит често се разпространява чрез целувки, то при вирусният това става чрез влизането на контакт с изпражненията на заразено лице (т.е. при смяна на памперси или когато човек не си мие ръцете след ходенето до тоалетната).

Някои хора получават менингит, след като са получили нараняване на главата, претърпели са операция на мозъка или имат рак. Този тип менингит не е заразен, уточняват специалистите. И допълват, че при бактериалният менингит най-честите оплаквания са сходни с тези на грипа, включително гадене, повръщане, повишена чувствителност към светлина, обърканост или ненормално психическо състояние.

Сифилис

Сифилисът е болест, предавана по полов път, която се лекува лесно, но може да доведе до сериозни усложнения, ако се пренебрегне. В първия етап на заболяването могат да се появят язви по гениталиите или ануса на човек. Обикновено тези ранички са малки и безболезнени. Често изчезват от само себе си, което кара заразените просто да ги пренебрегнат.

Вторият стадий на заболяването е по-забележим и обикновено започва с обрив по една или повече части на тялото. Понякога тези обриви могат да бъдат много слаби и тъй като не сърбят, пациентите отново ги пренебрегват. Други обаче могат да развият по-тежки симптоми – като треска, подути лимфни жлези и мускулни болки.

Ако сифилисът не се лекува през първия и втория стадий на заболяването, това може да доведе до много по-тежки проблеми впоследствие. Някои хора не развиват симптоми до късния стадий на сифилис и така живеят по 10-20 години, преди да им бъде поставена диагнозата. Симптомите в най-крайния стадий включват затруднена координация на движенията на мускулите, парализа, изтръпване, слепота и деменция. Заболяването може да увреди и вътрешните органи, което пък води до смърт.

Денга треска

Денга треската е заболяване, което може да бъде причинено от един от четирите сродни вируса, пренасяни комари. Болестта убива приблизително около 50 000 души по света всяка година, сочат данните на Световната здравна организация.

Не е възможно хората да се заразяват едни от друг. Единствено и само комарите разнасят заразата. Заразените обикновено имат грипоподобни симптоми. Понякога вирусът води до смъртоносни усложнения, а този стадий се нарича „тежка денга треска” или „денге хеморагична треска”. Симптомите тук вече са треска, силна коремна болка, повръщане, кървене и проблеми с дишането.

Жълтата треска

Подобно на денгата, жълтата треска е вирусно заболяване, което се разпространява от човек, ухапан от комари-преносители. Заболяването получава името си от определен симптом – жълтеница или пожълтяване на кожата и очите. Въпреки това, повечето хора, които се заразят с вируса, никога не развиват жълтеница или други тежки симптоми.

Обикновено до пожълтяване се стига във втората фаза на болестта, но пациентите рядко стигат до нея. Ако все пак това се случи, при пациентите се наблюдава увреждане на черния дроб и бъбреците. Половината от влезлите в т.нар. „токсична фаза” умират в рамките на 7-10 дни.

За щастие на живеещите и пътуващи в една от 47-те страни в Централна Америка, Южна Америка и Африка, където жълтата треска често води до епидемиологични взривове, има високоефективна ваксина срещу болестта.

Така че заболяването е било опасно през XVII век, когато е пренесена за първи път в Северна Америка и Европа, но днес то може да се контролира ефективно.

Източници:

„28 Devastating Infectious Diseases“, Wynne Parry and Elizabeth Peterson, Live Science

„How do SARS and MERS compare with COVID-19?“, Yella Hewings-Martin Ph.D., Medical News Todey

„China Identifies New Virus Causing Pneumonialike Illness“, Sui-Lee Wee and Donald G. McNeil Jr., The New York Times

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !