21 май: Вечерта на Синята Луна (стрийм, видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 21 май 2016 в 15:45 12209 0

Тази вечер - събота, 21 май - ще има пълнолуние и Синя Луна. 

Астронавтите, които виждат Луната от космоса, я описват като блестящо синьо-тюркоазено кълбо. 

Но тя няма да е оцветена в синьо тази вечер. И това е добре, защото последният път, когато светът е видял Луната в синьо-зелено е било преди около 130 години, когато е изригнал вулканът Кракатау. За да се получи този ефект е необходимо частиците в атмосферата да са с размер около един микрометър, което може да се случи и при големи пожари.

При пречупване на светлината на Луната в частиците на смога от пожари и вулканични изригвания, Луната придобива елегантен синкав оттенък. Източник: NASA

Това, което астрономите наричат "Синя Луна" (Blue Moon) е нещо съвсем друго и се нарича така, защото е рядко явление. Този феномен е получил името си от английския израз "Веднъж на Синя Луна" (Once in a Blue Moon), т.е. - рядко или почти никога.

Това е "допълнително" пълнолуние, което се наблюдава веднъж на две години и половина (средно 2,7154 години), когато в една година има вместо 12, 13 пълни луни.

По принцип през всеки сезон има три пълнолуния. Терминът "синя луна" се прилага на третата луна в сезон с четири луни, по този начин се коригира времето за последния месец на един сезон. Тези сини луни са винаги около 21 февруари, май, август или ноември. Това се случва на всеки две до три години (седем пъти в цикъл от 19 години).

Това сезонно определение за Синя Луна се използва в този смисъл още от 16-ти век, но става популярно в САЩ заради "Maine Farmers' Almanac" (Фермерски Алманах на Мейн), излизащ 19-ти и началото на 20 век, в който са вписани датите на Синята Луна. Според Фермерския Алманах, "синя луна" е третото пълнолуние във всеки период между слънцестоене и равноденствие или между равноденствие и слънцестоене, (изчислени въз основа на средната тропическа година ), който съдържа четири пълнолуния. Тези сезони са равни по дължина, за разлика от астрономическите, които варират по дължина в зависимост от скоростта на Земята по своята елиптична орбита около слънцето.

В броя от март 1946 на списанието Sky&Telescope Джеймс Хю Прует въвежда погрешно термина "синя луна" в смисъл на "второ пълнолуние в който и да е месец, който съдържа две пълнолуния, без сезонна връзка. Oбяснението на Прует щеше напълно да се забрави, ако не беше научният журналист Дебора Бърд. Тя цитира тълкуването на Прует на 31 януари, 1980, в епизод на популярната си програма National Public Radio "StarDate". Може да се каже, че в резултат на нейното шоу, правилото за погрешната Синя Луна стана общоприето. А старото тълкуване от "Фермерски Алманах" потъна в забвение.

Така че тази вечер ще се насладим на старата сезонна фермерска Синя Луна. Ако няма облаци. Всъщност, астрономически погледнато, нищо особено, просто една стара традиция да се нарича Луната така. Следващия път е през 2019 г. 

Източник: Space.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !